8 tips för bättre sömn

22 sep, 2017 | Egenvård, Hormonbalans | 0 Kommentarer

Artikel 1 av 2 i serien Sömn

Denna serie fortsätter i nästa inlägg  Nattsömn och biologisk dygnsrytm
Där förklaras mer om vilka hormoner som är inblandade och hur melatoninsyntesen fungerar och varför det kan uppstå fetma vid sömnbrist.

Sömn – 8 tips för bättre sömn

SomnUppdaterad 20190110

Sömn och hur man kan komma tillrätta med störningar är en viktig del i ett helhetstänk runt hälsa. 1/3 del av Sveriges befolkning anses ha sömnsvårigheter, de allra flesta kan bli hjälpta till en bättre sömn. Ungdomars sömnsvårigheter har ökat med 500%. Det gäller bara att verkligen regelbundet leva efter råden nedan. Just det verkar vara den största utmaningen för många att verkligen få till rutinerna. Här kommer några tips för bättre sömn, följ dem och öka dina odds för en skön sömn med hög kvalité under natten.

Problem med sömn kan ha olika skepnader:

♠ Orolig sömn
♠ Svårt att somna
♠ Svårt att somna om efter tex toabesök
♠ Vaknar tidigt efter endast några få timmars sömn
♠ Andningsuppehåll och snarkningar- Bästa behandling för det, är viktminskning.

God sömn för koncentration, motorik, reaktionstid och bättre hälsa.

Sömnen påverkar hur vi mår, en god sömn är kopplad till koncentration, motorik och reaktionstid.
Under natten reparerar kroppen cellerna och hjärnan bearbetar olika intryck. En god sömn behövs sannolikt för att effektivt kunna avlägsna slaggprodukter från hjärnan genom det glymfatiska systemet.
För det behövs 6-9 timmars vila. Behovet varierar från person till person. En del vittnar om att de endast sover 4 timmar/natt, det är för kort tid i längden för att kroppen ska återhämta sig och skapa självläkning.

Vanliga hinder för att sova gott

♦ Mobiltelefoner och sociala media.

Forskning (ref Anders Hansen “Skärmhjärnan” 2019) visar att mobiltelefonen
– stjäl bandbredd i hjärnan
– stjäl koncentrationen
– ökar stressen
– gör oss mindre sociala genom att stjäla uppmärksamheten mellan människor
– stör sömnen om du har mobilen i sovrummet, till och med om du inte använder den.
– det blå skärmljuset gör att den biologiska dygnsrytmen störs och då störs även hormonbalansen.

Sociala media gör oss beroende.
Likes ger Dopaminpåslag som triggar hjärnans belöningssystem och stjäl vårt fokus.
Det gör att vi kan bli beroende och inte ens låta mobilen vara under natten.

♦ Stress

Efter en stressad tröttsam dag är kroppen och hjärnan uppe i varv och vi kan svårt att komma ner till en lägre spänningsnivå som gör att vi kan sova gott på natten.

♦ Dryck

Alkohol och kaffe stör sömnen.

♦ Näringsobalanser

Brist på D3 vit, Magnesium och brist på bra mikroorganismer i tarmen ger en sämre sömn.

 

8 tips för bättre sömn och att lära kroppen en bra dygnsrytm

1. Ljuset

När du får in tillräckligt med dagsljus i ögonen på förmiddagen eller mitt på dagen, stärks de viktiga hormonerna serotonin och melatonin.  Att släcka ner och stänga bildskärmar som TV, dator, mobil ca 1 timme före sänggåendet hjälper tallkottkörteln att förstå att nu är det snart dags att sova. Hjärnan reagerar på det blå ljuset från bildskärmar och tror då att det är dag. Ha därför mörkt i sovrummet eller använd en skön ögonmask.
Det har visat sig att du sover bättre om du inte har mobilen i sovrummet, din sömn blir störd även om du inte har den på. Vad sägs om att skaffa dig en väckarklocka?

2. Tiden

Att regelbundet gå och lägga sig vid samma tid varje kväll och vakna samma tid ställer in dygnsrytmen. Satsa på 7-9 timmars sömn.
Alla har vi olika dygnsrytm, en bra tid för många är att lära kroppen att  mellan kl 18 – 21 är det kväll och dags att varva ner inför nattens sömn. Du kan välja att ställa in din tid för sömn till exempel till kl 22. All sömn du kan få före kl. 00.00 är värdefull. Ju tidigare du vaknar på morgonen desto tidigare ska du ställa in din sovklocka. Vaknar du klockan 5 som våra förfäder gjorde så är kl 21.00 en bra tid för att somna för att få dina 8 timmar. Ha även fasta tider för mat och fysisk träning.
Skaffa dig en bra digital disciplin, håll all IT utanför sovrummet.
Återigen: Ha inte mobilen i sovrummet, din sömn blir störd även om du inte har den på. Skaffa dig en väckarklocka!

3. Mental Träning för bättre sömn

Förinspelade program med Mental Träning regelbundet vid sänggåendet är ett gott hjälpmedel för att kunna sova gott och lära kroppen och hjärnan att det är dags för nedvarvning. I Mentala Träningsprogrammet Hälsa & Framgång som du kan ladda ner, har du ett bra program att lyssna på vid sovdags. Lyckas du inte direkt, så fortsätt lyssna, det ger effekt när kroppen lär sig. Du behöver inte ens lyssna på det som sägs, bara låta det ligga lite skönt i bakgrunden.

4. Fysisk Träning på dagtid

Fysisk ansträngning ger en bra hormonbalansering. Helst ska den utföras före kl 16.00 så du efteråt kan ta vara på lugnet som blir efter träning och kroppen får chans att varva ner. Se till att du svettas ute i dagsljus 30 minuter varje dag.

5. Hormoner och signalsubstanser för bättre sömn

De flesta besvär är kopplade till någon form av hormonell obalans som du kan få hjälp med att åtgärda med kost, kostillskott, regelbunden tid och avkoppling.

♦ Binjurehormoner och stress.
Kvinnohormoner i obalans. Nattliga svettningar och vallningar
Sköldkörtelhormoner i obalans
Epifysen – tallkottkörteln i obalans– tallkottkörteln producerar melatonin och kan störas. Epifysen producerar hormonet melatonin som är viktig för dygnsrytmen och den gör dig sömnig. Det är dessutom en stark antioxidant. Produktionen är störst vid tiden 22.00 – 04.00  Det är av största vikt att Epifysen mår bra. Dess största hot är fluorförgiftning, fluor stör ut både epifysen och sköldkörteln. Det finns hopp, du kan rena epifysen från det som stör: Rena Epifysen från fluor
Tarmen har en viktig del i hormonbalanseringen och tarmbakterierna har sin egen dygnsrytm som kan komma i obalans med vår moderna kost och stress. Serotonin är en signalsubstans som är viktig för välmåendet och ditt inre lugn, produceras i tarmen. Även melatonin har sitt ursprung i tarmen, studier visar att tarmen producerar 400 ggr mer melatonin än epifysen. Mekanismen är intressant, vi vet ju att magen och hjärnan sitter ihop. Har du obalans i mag-tarmkanalen, så kan alltså produktionen av både serotonin och melatonin minska. Antiinflammatorisk kost, prebiotika,  probiotika och regelbundna måltider är viktiga. Ibland kan även enzymer och saltsyra ingå i att få ordning på hormonbalansen. 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen

6. Andningsövningar för bättre sömn

I yoga pratar man om att andas genom vänster näsborre in och ut i 3 minuter. Det verkar lugnande. Se till att utandningen blir dubbelt så lång som inandningen och gör ett uppehåll mellan inandning och utandning. Rent fysiologiskt fungerar det så att andningen stimulerar Nervus Vagus som styr kroppens parasympatiska system och du kan framkalla ditt inre lugn.
Vill du istället bli pigg så andas du igenom höger näsborre.
Hacka Nervus Vagus för en bättre hälsa

7. Intag av mat och dryck

Prebiotika: Fiberrik och inulinrikmat är bra mat för tarmens bakterier vilket är en förutsättning för bildandet av serotonin och melatonin.
Det finns i sparris, bananer, jordärtskocka och ruccola tex. Det hittas även i kall kokt potatis och kallt ris, då stärkelsen omvandlas till resistent stärkelse när potatisen kallnar.

Tryptofanrik kost stödjer Melatoninsyntesen. Tryptofan finns i ägg, ost, kött, fisk och många grönsaker. Förutsättningen för Tryptofan är att det finns tillräckligt med vitamin B3
Se Melatoninsyntesen på bild längre ner.

Undvik koffein och alkohol, det får dig att sova sämre. Alkohol ger en försämrad sömnkvalité. Koffein 4 timmar (eller mer) innan läggdags kan få effekten att du inte kan somna in. Tänk på att koffein även finns i tex. energidrycker, matcha och treo. Även thein som finns i te är uppiggande.
Drick gärna ett örtte med ingredienser för bättre sömn innan sänggåendet.
Tex Grönt te, Citronmeliss, Kamomill, Valeriana och Humle. Även lavendel är lugnande.

8. Kosttillskott

Prebiotika – psylliumfröskal, betaglukan osv är viktiga prebiotika.
Prebiotika göder de goda tarmbakterierna som i sin tur producerar de kortkedjade fettsyrorna smörsyra, ättiksyra och propansyra. Vilka i sin tur stödjer bildandet av hormoner och transmittorsubstanser.
Mikael Mosely visade att en av de mest effektiva sömnmedlen var att inta prebiotikatillskott till kvällen.Vilka i sin tur stödjer bildandet av hormoner och transmittorsubstanser.

Probiotika – Är goda bakterier som skapar en god miljö i tarmen, för att melatonin ska kunna produceras. Ta gärna en kapsel till natten för att befrämja en god sömn.
Pro 30 Plus är en bra probiotika som innehåller 30 miljarder bakterier av 8 olika stammar

Magnesium och lavendel som verkar lugnande på nervsystemet.
 Magnesiumspray
Kolliodalt Magnesium
– Teanin är ett kosttillskott som får din hjärna att lugna sig till perfekta alphavågor.  L-teanin stimulerar må bra substanserna: Dopamin, Serotonin och GABA
5htp fungerar fint, det hjälper också upp humöret.
Tryptofan ingår i Melatoninsyntesen och kan tas som tillskott.         Natt plus

Natt plus är en kombination av olika tillskott och örter för en god sömn.
Den innehåller:  Inositol, kamomill, citronmeliss, magnesium och teanin.

Melatonin är sömnhormonet som produceras i tallkottkörteln. Det styrs av mörker och ljus. Det går att ta som tillskott.

D-vitamin är ett prohormon som är viktig för god sömn.
B-vitaminer
Viktigt är att du har tillräckligt med B – vitamin av olika sorter för att kunna bilda vidare till serotonin och sedan Melatonin.

Ofta behövs någon form av binjurestöd som får ordning på stresshormonerna som kan spöka på natten.
B-relax                             Adreno Plus

B-RelaxAdreno Plus

 

Melatoninsyntesen

Melatoninsyntesen

Artikel 1 av 2 i serien Sömn

Denna serie fortsätter i nästa inlägg  Nattsömn och biologisk dygnsrytm
Där förklaras mer om vilka hormoner som är inblandade och hur melatoninsyntesen fungerar och varför det kan uppstå fetma vid sömnbrist.

Kommentar om sömn från Ingalill Vestman
På grund av min tendens att få hypertyroes så får jag vara extra försiktig med stress och varsam med min sömn. I perioder av mera tempo, vill gärna dygnsrytmen ändras så jag vaknar kl 04.00 på morgonen och har jag då lagt mig för sent blir det inte tillräckligt med sömn. Jag tar B-relax, Teanin och Kolloidalt magnesium till kvällen och fyller på om jag vaknar på natten så jag kan somna om. Det gäller att fånga den där korta stunden av trötthet, som kommer naturligt, håller jag mig vaken över den kan det dröja flera timmar innan sömntåget går nästa gång. Ibland lägger jag mig kl 19-20 då gör jag andningsövningar och sedan Mental Träning för att somna in i tid och hinna få min sömn. Under mera tuffa perioder tar jag i tillägg Natt Plus

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *