5 vanliga situationer som människor hamnar i och strategier för att bli bekvämare med att säga nej.
Att säga ja när vi egentligen menar nej, är ett effektivt sätt att sabotera sina egna mål och att bli helt utmattad av alla måsten i livet som vi gör för andras skull. Du kan träna upp ditt sätt att säga nej och bli bekväm med det, när du vet att det leder till något bättre.
Många som kommer till oss för coaching eller på våra utbildningar upplever att de behöver träna sig i att säga nej.
Säger du ja till saker mer än vad du egentligen mäktar med? Kanske för att du känner dig obekväm med att säga nej? Kanske för att du inte förberett dig tillräckligt på vad du vill göra istället, vi fokuserar kanske på det vi inte vill istället för på det vi vill? Säkert känner du igen dig i någon av nedanstående situationer:
1. Att säga nej till att gå på fest då du egentligen inte orkar.
Människor väljer det som känns bäst i nuet, inte det som är bäst för framtiden.
Du är inbjuden till en fest som du tackat ja till, men du känner dig trött, utsjasad och har fått symtom på att du håller på att bli sjuk.
Tips!
Stanna upp och reflektera. Kommer jag att sitta och titta på klockan och undra när jag kan gå hem utan att skämmas? Hur kommer jag att känna mig i morgon? Kommer jag att ångra att jag gick dit? Ta en stund och visualisera om det du verkligen vill ska hända och stäng av tankarna på det du tror att du missar just nu.
2. Att säga nej till viss mat som bjuds, trots att du bestämt dig för att äta en diet.
Du vågar inte berätta att du äter viss mat? Du är rädd för att bli föremål för diskussioner? Du vill inte såra den som lagat maten eller bakat kakan? Du tänker bara idag så börjar jag på min diet i morgon.
Tips!
För vem äter jag egentligen och för vem behöver jag säga nej?
Fråga dig själv den frågan. När du blir bjuden, säg till i förväg vad du äter och inte. Det finns ju flera orsaker till att äta diet. Människor accepterar oftare en diet för hälsan och en del blir provocerade av att någon bantar.
Vill du slippa diskussioner, säg att du äter din mat för blodtrycket, för magen, för blodsockret, allergi mm.
Vill du ta diskussionen gör det tydligt och klart och avsluta när det börjar bli för mycket.
Förbered dig noga på hur du ska säga. Använd en mening och repetera den för dig själv flera gånger.
3. Att säga nej till att jobba över, när du verkligen behöver göra något bättre.
Ju mera stressad du är, desto större utmaning är det att säga nej.
Stress gör att vi slutar tänka och kopplar på ”gamla vanor”. Det är mycket att göra på jobbet och du behöver verkligen ha en kväll för dig själv att koppla av och hämta kraft. Så blir du ombedd att jobba över eller du sitter där och jobbar en bra stund efter att du skulle gått hem. Du vet att ju fler gånger du inte får din stund för avkoppling, desto större chans är det att du inte kommer att orka i längden.
Tips!
Träna Mental Träning regelbundet så du får en avspänning som gör att du kan tänka klarare.
Se till att du har en tydlig plan för vad du ska göra med din tid. Visualisera din kväll, hur ser den ut? Vilka ljud hör du? Hur känns det? Repetera för dig själv flera gånger redan innan, hur du ska säga nej.
Exempel 1 – Jag har andra saker inbokade i kväll som är viktiga för mig.
Exempel 2 – Jag har avsatt tiden för att … träna på gym, promenera, jogga mm. Det gör att jag jobbar mer effektivt när jag är på jobbet, att jag orkar mer och fattar bättre beslut.
4. Att säga nej, när du upptäcker att du håller på att säga ja till ett extra projekt fast du har alldeles för mycket jobb redan.
Alla andra är överhopade av jobb så du tar på dig ännu mer, även om du inte alls har tid och orkar.
Att säga nej till en grupp är ännu mer utmanande, då vi riskerar att göra inte enbart en person besviken utan flera stycken. Du oroar dig över vad de ska säga om dig och till dig och får dåligt samvete, trots att du vet att du har lika mycket att göra som alla andra. Visste du att det finns studier som visar att vi oroar oss mer för vad andra ska säga och döma oss negativt, än vad folk verkligheten gör? Sanningen är att de flesta har färre synpunkter på den som är tydligt med sitt nej. De till och med respekterar dig mer, när du visar att du kan sätta hälsosamma gränser.
Tips!
Definiera var din AIH (aldrig i helvete) -gräns är. Avsätt tid för at verkligen tänka igenom detta Planera din tid och var tydlig för dig själv med vad du orkar med och inte. Det är ingen som tackar dig för att du kör över dig själv. Blir du överhopad av arbete så blir allt du gör lidande, det är det sällan värt. Träna sedan på att säga nej när du vet vart din gräns går.
Blocka tid för dig själv i kalendern.
5. Att säga nej när gruppens kultur går emot dina värderingar.
Det kan skapas kulturer i grupper som alla hänger med på, på grund av grupptrycket som inte alltid är etiskt rätt. Ett tydligt exempel är mobbing. Att i det läget säga nej, kan vara en stor utmaning för dig att säga och för människorna i din grupp att höra dig säga. Det kräver en hel del civilkurage.
Att bli ombedd att ljuga för att skydda en person är en annan företeelse, som känns oetisk men som många ändå ställer upp på.
Tips!
När du får obekväma signaler eller tydliga nej i kroppen lyssna på dessa.
Fråga dig själv: Stämmer detta med mina värderingar och övertygelser? Är detta etiskt rätt? Vad tycker jag egentligen? Stå stadigt och träna på att säga nej på ett lugnt och tydligt sätt. Hitta en mening som du repeterar flera gånger. Överarbeta och förklara inte för mycket. Träna på att säga ett nej som är tydligt och behåll ett lugnt sinnestillstånd.
Stå upp för dina värderingar
En intressant länk om våra beteenden: Prediction and Intervention in Health-Related Behavior
Har du varit med om någon eller kanske alla av ovanstående situationer?
Hur hanterade du dem? Skriv gärna i kommentarerna. Det här är ett alltid lika aktuellt ämne, eller hur?
Lycka till!
0 kommentarer