D-vitamin för humör, hormoner, immunförsvar

25 feb, 2021 | Egenvård, Hormonbalans | 2 Kommentarer

En av de viktigaste vitaminerna för hormonbalansering och immunförsvar är D-Vitamin

D-vitamin - bra kosttillskott

Uppdaterad 20240310
Ursprungligt publicerad 20150201

D-vitamin. Brist hos varannan svensk

Det finns forskning som visar att många nordbor har brist på D-vitamin. Enligt en svensk undersökning har mer än hälften av svenskarna brist på D-vitamin.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt. Ja listan är lång på sjukdomar där man ser samband.

Ett prohormon

D-vitamin är egentligen ett hormon. Det är unikt på grund av dess effekter och att det är ett steriodhormon som gynnar balansen mellan de olika hormonproducerande organen och på så sätt hela hormonbalanseringen. D-vitamin är också en fettlöslig vitamin och återfinns därför i fet mat. De två huvudsakliga formerna är vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolekalciferol).

 

Viktiga effekter

Vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

  • Stödjer bildandet av Serotonin (signalsubstans för välmåendet).
  • Motarbetar överskotts Kortisol (stresshormon).
  • Stödjer produktionen av Tyroxin (sköldkörtelhormon).
  • Reglerar upptaget av Angiotensin (peptidhormon för reglering av blodtryck och skyddande mot depression).
  • Förbättrar transporten av Kalcium och Fosfor (för nybildning av ben och tänder).
  • Skyddar nervcellerna.
  • Förhindrar utveckling av autoimmuna sjukdomar.
  • Stödjer immunförsvaret, bla nödvändigt för bildandet av T-celler och skyddar mot cytokinstormar.

ägg är källa till D-vitaminVitamin D3 bildas från kolesterol i huden när den utsätts för solljus. Det kan även fås genom maten:
Lever
♥ Fet fisk: ät så ren fisk som möjligt, fiskade i rena vatten.
♥ Torskleverolja är en bra källa till D vitamin och innehåller naturligt med A -vitamin.
♥ Äggula
♥ Feta mejeriprodukter

Vitamin D2 kan endast fås via maten:

♥ Svamp:
kantareller och några andra svampar som växt ute i naturligt ljus inte odlade i mörker)
♥ Alger: vissa alger innehåller D-vitamin

D-vitamin genom huden

Runt ekvatorn är vinkeln på solens strålar så att den träffar huden på ett optimalt sätt för att bilda D-vitamin. Vi som lever i Norden kan sällan tillgodogöra oss de få soltimmarna på vintern och UV-strålarna som omvandlas till D-vitamin studsar i atmosfären när solen ligger lågt. Dessutom är vinkeln på strålarna inte optimala ens på sommaren.
Om du använder solkräm hämmas upptaget. Dessutom bildas vitaminet med hjälp av kolesterol på huden och det duschar vi oftast bort med varmt vatten, tvål och duschkräm. Man bör alltså inte duscha inom 48 timmar före man går ut i solen för att inte duscha bort kolesterolet och hur många av oss väntar så länge med dusch? Då återstår att få i sig det genom mat och kosttillskott.

D-vitamin genom kosttillskott

Mängden skrivs i mikrogram (µg), internationella enheter- IE på engelska International Units- IU
Omvandlingsfaktorerna är:
1 µg D-vitamin = 40 IE        50 µg D-vitamin = 2000 IU
1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin

Livsedelsverkets rekommendationer anses av många vara för låga för oss i Norden och en hel del hävdar att följande doser är mer optimala:  2000-5000 IE per dag.

Testa dina nivåer

För att veta hur det ligger till, är det bästa att testa sina nivåer av  det vitaminet (25-hydroxyvitamin) med ett blodprov och dosera i enlighet med svaret.
Du kan ta testet på din Vårdcentral eller provat hos mig med ett enkelt kapillärt prov.
Hur gör jag för att testa ?

Det är inte alltid läkaren känner till hur viktigt det är med D-vitamin vid  tex.depressioner, hormonell obalans och benskörhet och hur viktigt det är att äta D3 vitamin tillsammans med K2 för att balansera biverkningar och för optimal effekt.

En bra nivå av D-vitamin anses vara 50–80 ng (nanogram)/ml (125–200 nmol/l). Ett bra skydd verkar finnas på nivåer 150 – till max 250 nmol.  Optimala nivåer i blodet anser American Endocrine Society vara 30 ng/ mL (75 nmol / L).
Efter provsvaret kan man anpassa dosen och göra om provet efter några månader för att utvärdera. Vid nivåer under 50 ng/ml sätts in högre doser sättas för att snabbt höja nivåerna. Därefter får man följa upp och se vilken nivå som är optimal för varje individ.

När det förekommer vissa problem som tex hormonell obalans kan det vara bra att under en period ta högre doser. Andra situationer när människor tagit höga doser för att stärka immunförsvaret är vid svårare sjukdomar som cancer.

Försiktighet med D3 vitamin

Som med allt är det viktigt att inte överdosera i onödan

A-vitamin
tas bla för att för mycket D3 vitamin intag kan ge brist på A-vitamin – vilket då blir negativt för immunförsvaret. Ät därför gärna naturligt A-vitamin tillsammans med D vitamin när du tar det regelbundet och i högre doser.

√ Galla och njurar
D-vitamin kan ge besvär från galla och njurar, för dem som har de problemen Det handlar om doser över 3000IE.

√ Ovanliga sjukdomar
Vid vissa ovanliga sjukdomstillstånd bör man undvika D-vitamin ett exempel är ME (kroniskt trötthets syndrom).

 

K-vitamin, Kalcium, Magnesium

D vitamin m K2Viktigt att ta K2-vitamin tillsammans med D vitamin. K2 vitamin gör det möjligt för kalcium att transporteras bort från kärlen. Vid benbildningen stimulerar D-vitamin bildandet av benproteinet osteokalcin. D-vitamin höjer också blodets nivå av kalcium. K-vitamin gör så att osteokalcinet kan binda till sig kalcium och föra in det i skelettet.

Notera att det inte är kalcium som skyddar mot benbrott utan det är magnesium som håller benet elastiskt.

Kalcium behövs mot tandlossning, bentätheten har att göra med förhållandet kalcium och fosfor, viktigt vid förlamningar, tjocktarms cancer, bröstcancer, minskar kroppsfett och vikt, minskar MS besvär, gravida behöver kalcium för blodtrycket.

 

Mer information och källor

 

Kommentar av Ingalill Vestman:

Själv äter jag D-vitamin som kosttillskott varje dag för att balansera mina hormoner och stärka immunförsvaret.
Under perioder har jag ätit upp till 10 000 IE/dag.
De produkter jag har i shopen är:
D 3 med K2 3000 IU med astaxantin i kokosolja och  D3 m K2 4000IU

Magnesium Plus

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

2 Kommentarer

  1. Ingela Uhrbom 74 år

    Svullna anklar,svullna armar,svullen under fötterna inflammation i handen 2 dagar sen bra o värdarna är bra enl läkaren, undrar varför har haft det i ca 10 -15 år ingen läkare har tagit detta på allvar. vad göra.. Har fel på sköldkörteln

    Svara
    • Ingalill Vestman

      Hej Ingela. Verkar vara en låggradig inflammation som du dras med. Som funktionsmedicinare letar vi efter grundorsaken till olika besvär. Låggradiga inflammationer som ger diffusa besvär liksom obalans i sköldkörteln kan ofta orsakas i mikrobiomet i tarmen. Vi ger inte så mkt råd på sociala media och via mail, det är så många variabler jag behöver känna till för att kunna hjälpa dig. Vi jobbar med tester för att kunna veta mer precist vad som kan balanseras ”Test don`t guess”. Det är ofta en kombination av livsstil, stress, näring och att eliminera det som skapar problemen för att kunna bygga upp igen. Du är välkommen att boka tid för ett funktionsmedicinskt nybesök där jag ställer många frågor och vi tillsammans kommer fram till vad som skulle kunna fungera för dig och vilka tester som är aktuella. I det paketet ingår även ett besök som uppföljning. Varma hälsningar Ingalill Vestman

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *