Hacka Nervus Vagus för bättre hälsa!

25 nov, 2016 | Mindset | 2 Kommentarer

Hacka Nervus Vagus – för bättre hälsa!

Hacka Nervus VagusNeurovetenskap är ett spännande ämne i tiden. Om du har problem med stress, mag-tarmkanalen, högt blodtryck, depression, inflammatoriska processer i kroppen och autoimmuna sjukdomar, här kommer svaret på frågan hur du kan läka dig själv och stödja kroppens egen homeostas genom att ”hacka” dig in i din egen hjärna och nervsystem och påverka Nervus Vagus.

Vad är Nervus Vagus?

Den 10:de hjärnnerven – Nervus vagus är kroppens längsta och kanske viktigaste nerv, den går från hjärnan genom nacken ända ner i ändtarmen och innerverar en mängd olika viktiga organ. Upptäckten att den kan påverka din hälsa och ditt immunförsvar samt ditt humör är banbrytande.

Vad gör Nervus Vagus?

Nerven  är inblandad i en mängd läknings- och reglerande processer i kroppens egen homeostas.

Hjärta och kärl reglerar blodtrycket lugnar hjärtklappning
Mag- tarmkanalen balanserar bakteriefloran och enzymer
Inflammatoriska reaktioner i kroppen som rheumatoid artrit, IBS, sköldkörtelsjukdomar mfl.  Här spelar framför allt ”brain-gut” en stor roll. Blodsockerreglering genom påverkan mellan hjärnan och bukspottkörteln går via den 10:de hjärnnerven.

7 sätt att påverka Nervus Vagus för bättre hälsa

Daglig stimulering görs varje dag, när du gör uppehåll försvinner effekten. Den ena metoden utesluter inte den andra.

1. Andning

En form av bukandning där du andas in gör uppehåll och andas ut enligt ett visst schema. Utandningen blir dubbelt så lång som inandningen.

2. Mental TräningMental träning

En metod med förinspelade självsuggestioner som har en direkt inverkan på Nervus Vagus. Träningsprogrammen består av tre delar.

a) Muskulär avslappning och kroppscanning  Genomgång av kroppens olika muskler huvud fokus är att lära sig känna skillnad på och kunna påverka avslappning och spänning.
b) Mental avslappning minska flödet av störande tankar.
c) Mental styrketräning – Mål och målbilder om resultat och mental styrka tränas.

3. Biofeedback HRV- träning

HRV Heart Rate Variability är en metod där du genom andning och biofeedback tränar in hur kan påverka Nervus Vagus.

Magtarmkanalen och immunförsvar4. Balansera bakteriefloran i mag-tarmkanalen

Nervus Vagus har en positiv inverkan på den viktiga miljön i tarmen vad gäller bakteriefloran och enzymer. 80% av immunförsvaret finns i tarmen och är uppbyggd av en mängd bakterier och enzymer som bryter ner näringsämnena.. Det visar sig att när man gynnar och tillför de goda bakterierna och skapar en optimal miljö påverkas även Nerrvus vagus tonen positivt. Det blir en effekt i båda riktningarna.

5. Humma och sjunga

Den 10:de hjärnnnerven är kopplad direkt till struphuvudet. Vibrationerna i humningar och sång har visat sig påverka Nervus Vagus och öka den vagala tonen på ett hälsosamt sätt. Den bästa effekten fås av att upprepa ljuden oooooommmm som ofta används i yoga.

6. Kallt vatten

Effekten är inte riktigt kartlagd men vid mätningar har man sett att sköljning av ansiktet och ev hela kroppen med kallt vatten stimulerar Nervus Vagus. Troligen är det den effekten som uppnås vid bastubad och att efteråt skölja med kallt vatten (eller hoppa i en snödriva).

7. Direktstimulering

Ett gammalt knep vid hjärtklappning är att stimulera Nervus Vagus direkt genom att trycka bredvid struphuvudet. Ett tryck i ca 3 minuter där du känner pulsen, påverkar Nervus vagus och minskar hjärtklappningen.

Vagus ton – Hur mäta effekterna av Nervus Vagus stimulering?

Man mäter aktiviteten i 10:de hjärnnerven genom att jämföra pulsen vid inandning och utandning. Detta kan tex göras via EKG eller vanlig pulsmätare. Ju större differens mellan in och utandning  desto bättre möjlighet att kunna slappna av och hantera stress.

Detta kallas för The vagal tone – Ju högre ”vagus ton” desto bättre fungerar Nervus Vagus och du är bättre rustad för stress och andra påfrestningar. Studier visar att en högre vaguston ökar kroppens förmåga att reglera blodsockernivåerna och minskar risken för stroke och hjärt och kärlsjukdomar.
En lägre vagus ton har associerats med kroniska inflammationer.

Hur kan Nervus Vagus påverka ditt Mindset?

Nervus vagus är en viktig del i ”gut-brain” – och hur hjärnan kommunicerar med ”mag-hjärnan”. Kontakten med hjärnan har visat sig i flera studier vara viktigt för välmåendet. En obalans i mag-tarmkanalen kan direkt påverka humöret på ett dramatiskt sätt. Studier har visat att deprimerade personer ofta har en obalans i mag-tarmkanalens bakterieflora.

Kanske ett avföringsprov hade varit på sin plats vid alla depressioner och behandling med probiotika och diet i en rutinmässig behandling kunnat hjälpa många?

Var snäll mot ditt nervsystem – 3 råd:

Lyssna på kroppen lev med ditt nervsystem inte emot det. Var sak har sin tid. Undvik att mixa aktiviteter som är kopplade till det aktiva nervsystemet (sympatiska nervsystemet) med det som fungerar i vila med läkning och matsmältning (parasympatiska nervsystemet)

Det innebär till exempel att du inte ska äta och arbeta samtidigt. Är du stressad kan du inte smälta maten! När du smälter maten behöver du vila och koppla av! Enkel ekvation och i vår värld, ibland utmanande att leva upp till.

1. Optimal lunch

Ge dig själv tid för en optimal lunch med aktiviteter i rätt ordning:Perfekt lunch

 • 20 min promenad – Det sympatiska nervsystemet får varva ner efter förmiddagens höga tempo.
 • 20 min lunch – Ät medvetet och njut, så du ger det parasympatiska nervsystemet chans att ställa in sig på matsmältning.
 • 20 min Mental Träning – Gärna med något varmt på magen. Det parasympatiska nervsystemet får chans att verka och ta upp näringsämnen optimalt och läka och reparera (homeostas)

2. Bra tarmmiljö

Se till att du har en bra tarmmiljö.
Probiotika är en viktig del i den miljön. Det kan du tillföra genom att äta:

3. Mental Träning

Träna Mental Träning varje dag. Det har en enorm läkande effekt genom att lugna systemet och skapa förutsättningar för läkning.

Hur får jag hjälp med att lära mig detta?

 • Du kan själv träna Mental Träning hemma med förinspelade program. Här hittar du bra program att ladda ner: Mental Träning
 • Här hittar du bra probiotika du kan ta dagligen: Probion daily
 • Personlig rådgivning; Boka tid för en genomgång och kartläggning av dina besvär och det du vill ha hjälp med så skapar vi ett personligt program för dig. Jag vill boka tid för 30min fri kartläggning

Fakta:

nervus vagus 2Nervus vagus är kroppens längsta och kanske viktigaste nerv den går från hjärnan genom nacken ända ner i ändtarmen och innerverar en mängd olika viktiga organ. Hjärta, lungor, mag-tarmkanalen, lever, bukspottkörtel och njurar.

Den har både somatomotoriska och sensoriska nervfibrer och är dessutom den viktigaste nerven i det parasympatiska nervsystemet (står utanför viljan).

Vad händer med immunförsvaret?

Nervus Vagus skickar signaler både till och från hjärnan ut till målorganen och bland annat påverkas immunförsvaret. Problem uppstår när immunförsvaret blir överaktiverat och kroppen börjar bryta ner sina egna celler.
Hjärnan sänder signaler till bukspottkörteln genom Nervus Vagus att producera eller hämma tillverkningen av ett antiinflammatoriskt protein TNF (tumour necrosis factor). Försök har visat att stimulering av detta kan stoppa inflammatoriska processer i kroppen.

Autonoma nervsystemet (utanför viljan) består av två delar:

1. Parasympatiska nervsystemet som sätter in vid vila och matsmältning. (Nervus Vagus).
2. Sympatiska nervsystemet som sätter in vid stress med ”fight and flight” reaktioner.

Dessa system är som två motpoler, och kan inte fungera samtidigt. Just därför fyller det parasympatiska nervsystemet så viktig funktion för att motverka de negativa effekterna av stress och befrämja kroppens egna läkningsprocesser – homeostas.

Tyvärr har denna gamla kunskap glömts bort till förmån för läkemedelsindustrins framfart. I vår snabba värld är det lättare att ta ett piller, även om det ger biverkningar.

Studier
Det finns en del studier gjorda framför allt på råttor och några få på människor med enormt god effekt. Dessa studier är fortfarande i sin linda och mer arbete behövs för att påvisa effekterna. Nu när Neurovetenskap blivit mer populärt som forskningsområde hoppas jag mycket på vad framtiden ska visa.

Läs mer här: Hurra för kroppens självläkning

Kommentar från Ingalill Vestman

Jag rekommenderar dig att prova dessa relativt enkla metoder för att skapa en bättre hälsa. Själv tränar jag mental träning efter lunchen varje dag och ser till att jag tar en promenad innan jag äter. Att verkligen sitta ner och äta och njuta är min utmaning som jag ständigt behöver fokusera på för att förbättra.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

2 Kommentarer

 1. Ann Marie Lips

  Tack för en mycket bra genomgång av vagusnerven jag har tittat på det flera gånger och har sen länge spolat ansikte och kropp med kallt vatten och har märkt att jag mår mycket bra av det. Visste däremot inte om den mentala träningen eller att tarmflora och vagusnerv hänger ihop. Jag har däremot läst mycket om tarmflora och jobbar mycket med det för mitt dåloga imunförsvar

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Tack Ann Marie för din kommentar. Ja visst är det spännande med vad vi själva kan göra för att påverka Nervus Vagus och vår hälsa. Det finns en hel del man kan göra för att bygga upp immunförsvaret, säg till om det är något jag kan hjälpa dig med. MVH Ingalill Vestman

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *