Kokosoljans 7 antiinflammatoriska effekter

Kokosolja har många goda egenskaper som stödjer kroppens självläkande förmåga. Oljans 7 antiinflammatoriska effekter är nästan oslagbara. Hälsoegenskaperna upptäcktes när man noterade att människor som lever i områden där kokosolja förekom naturligt i kosten, var betydligt friskare.

 

Kokosolja – 7 antiinflammatoriska effekter

  1. Skyddar mot virus, bakterier, svampinfektion och parasiter
  2. Läker mag-tarmkanalen
  3. Förstärker antiinflammatoriska effekten av Omega 3
  4. Är läkande för hud, slemhinnor och hår
  5. Ökar ämnesomsättningen och minskar bukfettet
  6. Ökar mättnaden och minskar sug
  7. Ökar det goda kolesterolet

1. Kokosolja skyddar mot virus, bakterier, svampinfektion och parasiter

Laurinsyran har förmågan att upplösa mikrobernas fettmembran och inaktivera både bakterier och virus.
Kaprylsyran har enligt flera studier visat sig motverka svampinfektioner och parasiter. Det har även rapporterats fungera smärtstillande och febernedsättande.

2. Kokosolja läker mag-tarmkanalen

Oljan reglerar PH i tarmen och gynnar tillväxten av goda tarmbakterier.
Laurinsyran omvandlas till monolaurin i tarmen som skyddar mot infektioner. De medellånga fettsyrorna bryts ner av salivens enzymer och magsaften vilket i sin tur avlastar bukspottkörteln, vilket är av betydelse för matsmältningen. Det har visat sig extra bra vid magsår, kroniska tarminflammationer (som Morbus Chron) och inflammation i bukspottkörteln (pankreatit).

3. Kokosolja förstärker den antiinflammatoriska effekten av Omega 3

Tillsammans med fiskolja (Omega3) kan den sänka nivån av inflammatoriska TNF-alfa, som hittas vid ledgångsreumatism och demens. Sänker även en annan inflammatorisk markör interleukin-6 som produceras i fettvävnaden och ger insulinresistent. En bidragande orsak till Diabetes typ 2.

4. Kokosolja är läkande för hud, slemhinnor och hår

Oljan har visat sig vara läkande vid eksem, psoriasis, rynkbildning och vid lättare brännskador (som solbränna) och åldersfläckar. Det ökar epitelcellernas bildning och ökar den antioxidativa enzymaktiviteten och stimulerar ökad kollagenbildning. Det fungerar även som solskyddsmedel med SPF 15 och som glidmedel.

5. Kokosolja ökar ämnesomsättningen och minskar bukfettet

Den medellånga fettsyran gör att ämnesomsättningen ökar genom att påverka cellernas mitokondrier (cellernas kraftverk). De medellånga fetsyrorna är unika genom att de snabbt och lätt tränger igenom cellmembranen och förser cellen med energi. Cellerna blir mer benägna att använda fettet till energi, istället för att lagras. Kroppstemperaturen och energin ökar och man orkar mer. Studier visar att intag av 30ml kokosolja kan reducera bukfett inom 3 månaders användning. Det normaliserar också sköldkörtelns funktion.

6. Kokosolja ökar mättnaden och minskar sug

Oljan från kokos har en bra ”second meal effekt”. Vilket betyder att man naturligt blir mindre sugen och äter mindre vid nästa måltid. Mindre studier visar att intag oljan, minskar intaget av mat vid nästa måltid med ca 250 kalorier. Vid viktminskning är det därför bra att ta 1 msk redan på morgonen (utan att tillföra kolhydrater) för att öka mättnaden.

7. Ökar det goda kolesterolet

Studier visar att fettsyrorna i kokosoljan ökar det goda kolesterolet HDL och minskar därmed LDL. Det minskar också risken för så kallad åderförkalkning (ateroskleros). Det har visat sig att det inte är kolesterolet som är den stora boven i dramat vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Det är snarare transfetter som orsakar en inflammatorisk process i blodkärlen. Kolesterol är viktigt framför allt för cellernas reparation, det gäller även nervceller.

Ät endast ekologisk extra virgin kokosolja som är obehandlad och oraffinerad.

Undvik:
– Kokosolja utan smak. Den är behandlad och därmed förlorar den näringsämnen.
– Kokosfett i silvrigt paket i kyldisken. Den är hårt processad och få näringsämnen finns kvar i naturlig form.

Näringsinnehåll:

Kokosoljan har under längre tid haft ett oförtjänt dåligt rykte på grund av det felaktigt kopplats ihop med transfetter och det processade kokosfettet i silverförpackning som finns i kyldiskarna.

Ekologisk kokosolja består av 92 % mättade fettsyror och en meddellång fettsyra (medium-chain fatty acids MCFA). Kaprylsyra 8%, myristinsyra 17%, palmitinsyra 7%, laurinsyra 50%, kaprinsyra 6%. Oljan innehåller även fleromättat fett i form av linolensyra 2%. Det innehåller inga transfettsyror, inga kolhydrater, proteiner eller salter.

Energi per 100g        900 kcal
Fett                                   100 g
Varav mättat fett           86,5 g
Varav MCFA                   58 g

Kokosolja är mycket stabilt vid upphettning och oxiderar först vid 198 grader, det passar därför bra till stekning.

Rekommenderat optimalt intag:

Ät minst 2 msk/dag. Vid inflammatoriska processer ät 4 msk/dag, detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra och kaprylsyra som är viktig för att bygga upp immunsystemet.

Övriga användningsområden:

Förutom de 7 antiinflammatoriska effekterna som beskrivits ovan finns noterat följande positiva egenskaper för hälsan:

♥ Ökar upptaget av fettlösliga vitaminer och mineraler
♥ Verkar hormonbalanserande
♥ Normaliserar blodsockret
♥ Reparerar oxidativ stress i benstommen och anses förebygga benskörhet.
♥ Stödjer hjärnfunktionen. Studier visar att medellånga fettsyror kan öka den kognitiva funktionen hos äldre med Alzheimers. Vid Epilepsi minskade antalet anfall vid intag av kokosolja.

MCT – olja

I MCT-oljan (Medium Chain Triglycerides) har man tagit ut kokosoljans effektiva fettsyror och koncentrerat dem.  En mycket bra olja för hjärnans och mag-tarmkanalens hälsa, en superboost för immunförsvaret.
På bara 15 minuter ger den hjärnan energi och du får lättare att fokusera och koncentrera dig.

 

Referenser:

13 Evidence-Based Medicinal Properties of Coconut Oil
The 50 Latest Coconut Oil Benefits Backed by Science

10 lakande medelKommentar:

Kokosolja ingår i en bloggserie om 10 av Må bra cocktailens absoluta favoriter av naturligt läkande ämnen som verkar antiinflammatoriskt.

Det finns även koncentrerad caprylsyra i form av kapslar om du har svårt att få i dig 4 msk/dag.
Kontakta Ingalill Vestman för att få mer Information

Själv äter jag 2-4 msk kokosolja om dagen med start i den första koppen te på morgonen.

 


Låt maten bli din medicin!
Ingalill VestmanIngalill Vestman är ”sjuksköterskan som blev frisk” och ”barnmorskan som blev hormonnörd” hon skapade varumärket Må bra cocktail® i samband med att hon blev frisk från en autoimmun sjukdom med sina egna metoder.
Hennes stora intresse är människors utveckling och hälsa både för människan, hjärtat och själen.

Idag arbetar hon med funktionsmedicin online och egen mottagning i Ystad.

Boka tid för rådgivning: