Äta maskrosor, går det?
Maskrosor väcker en mängd känslor framför allt hos dem som har trädgård. Många jobbar hårt för att bekämpa denna vackra gula blomma som är både kulinarisk och nyttig.
Taraxacum officinale som är maskrosens latinska namn tillhör tillsammans med nässlan de mest näringsrika ogräsen vi har. Ett riktigt livselixir som är både antiinflamatoriskt och avgiftande. Växten tillhör familjen av korgblommiga växter. Ett annat roligt namn är Pissenlit på franska det betyder ”kiss i sängen” vilket syftar på dess urindrivande funktion.
Innehåll i maskrosor
Roten innehåller inulin en bra fiber (prebiotika) som är värdefull mat till tarmens mikrobiom. Rötterna användes i kristider som en bra protein och kolhydratkälla och rostade som ett surrogat för kaffe.
Mjölksaften (latex) som finns extra mycket i stjälken är rik på taraxerol, taraxsterol, harts och bitterämnen.
Bladen innehåller mer järn och protein än spenat och kan ersätta ruccola som också är en bitterört.
Näringsinnehåll
♣ Aktiva ämnen: bitterämnet taraxacin, kolin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin och kolhydrater.
♣ Mineraler: kalium, kalcium, magnesium, zink och järn.
♣ Vitaminer: A, C K vitamin samt B-vitaminer.
♣ Antioxidanter: Flavonoider som luteolin, apigeninglykosider, tanniner och betakaroten.
♣ Fettsyror: Oljesyra, linolsyra.
Funktion
Maskrosen har följande medicinska verkan:
- Karminativum motverkar gasbildning,
- Stomatikum ett amaramedel som är magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken och stimulerar produktionen av matspjälkningsenzymer från buskspottkörteln.
- Duretikum är vätskedrivande som inte ger ger inte brist på kalium då växten dessutom är mycket kaliumrik.
- Cholagogum som stimulerar gallproduktionen
- Mesenkymverksam vilket betyder att den löser upp slaggämnen i bindväven.
- Röntgenmaskulationsbildning bildar livsviktiga proteiner. Källa Wikipedia
Taraxacin som är ett verksamt ämne, sätter igång utsöndring av matsmältningsenzymer och galla från levern. Det bidrar därför till en förbättrad matsmältning och en bra rening via njurarna.
Traditionellt har maskrosor använts för att :
◊ Ge näring efter en sparsam vinter
◊ Underlätta matsmältningen
◊ Stimulera lever och gallfunktion vilket underlättar fettspjälkningen och minskar gallstensbildning
◊ Vid förstoppning
◊ Urindrivande ökar utrensningen via njurarna, minskar njursten och underlättar vid urinvägsbesvär
◊ Lindrar reumatiska besvär, muskel och ledinflammation
◊ Detox – maskrosor har använts i samband med reningskurer då det stödjer flera utrensningsorgan som lever, mage-tarm och njurar.
◊ Hudvård -med hjälp av mjölksaften från stjälken, eller te kokt på roten.
◊ Omläggning av sår
◊ Lindra klåda, vid tex insektsbett
◊ Lindra sveda från tex brännässlor
◊ Lindra eksem
◊ Lindra acne
◊ Näringskälla till honungsbin – ger en gul och högklassig honung.
◊ Enligt gammal folktro skyddade maskrosor mot troll och häxor.
Användning Maskrosor
Det går att använda hela maskrosen både rot, blad, blomknopp, stjälk och blomma.
Bladen:
Används i sallader, pesto, hummus och smoothies
Tidigt på våren är bladen späda och milda. Ju mer flikar på bladen desto mer bitterämnen. Riktigt bittra blad kan läggas i vatten i 30 minuter innan förtäring för att bli av med lite beska.
Knoppar:
De riktigt hård knopparna nere i bladrosetten är goda att fräsa i rikligt med smör och vitlök. En riktig delikatess.
Blommor:
Blombladen är milda i smaken och ger färg som garnering och i sallader. Hela blommor är lite mer bittra och därmed mera verksamma.
Tips! lägg blommorna i vatten en kort stund innan förtäring så ev småkryp kryper ut.
Blommorna används också för att göra maskrosvin.
Stjälken:
Passar bäst på huden som omläggning av sår och mot irritation. Används även som vårtmedel.
Ta den vita mjölken och applicera direkt på huden, på vårtor morgon och kväll, sätt mjölken på ett plåster som får sitta kvar.
Roten:
Roten går att använda som andra rotfrukter kokt eller i grytor. Den är mildast på våren innan blommorna kommit. På hösten går näringen ner i roten och dess näringsvärde ökar. Då behöver den kokas ur i minst 15 minuter innan för att dra ut lite av beska, byt gärna vatten ett par gånger. Kokvattnet kan användas som te för matsmältningen och förstoppning. Roten användes i kristider som en bra protein och kolhydratkälla och rostade som ett surrogat för kaffe.
Recept
Maskroste
1. På bladen:
Ta en näve färska blad (eller 1 msk torkade), häll över 2 dl kokande vatten. Låt dra i 5-10 minuter, sila av och drick.
2. På roten.
Rosta och mixa en rot. Ta en msk maskrosrot, 1 tsk riven ingefära och två stötta kardemummakärnor.
Häll över 3 dl kokande vatten låt dra i 5-10 minuter.
Maskrospesto
Ger ca 2 dl
1 liter maskrosblad
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
½ dl pinjenötter eller pumpakärnor
1 ekologisk citron med rivet skal
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
Gör så här:
Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa. Häll i olja i en liten stråle medan du mixar. Smaka av och krydda efter smak.
Växternas gröna kraft
Vill du läsa mer om maskros och andra vilda läkeväxter så rekommenderar jag den här trevliga boken av örtterapeut Eva Olsson Herbasensia.
Kommentar från Ingalill Vestman
Jag älskar att gå ut på våren och leta blomknoppar i bladrosetterna och fräsa dem i smör och vitlök. En kulinarisk grönsak till en fin varmrätt. Bladen är ju helt perfekta i stället för ruccola och att lägga i en smoothie.
I bitterörtblandningar för att stärka matsmältningen är maskrosor ett måste.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer