Omega 3 och 6 Fettsyreprofil

16 jan, 2022 | Analyser och provtagning, Egenvård, Hormonbalans, immunförsvar, Mums | 0 Kommentarer

Omega 3 och 6 Fettsyreprofil

Publicerad 16 jan 2022
Uppdaterad 2 jan 2024

Omega 3 och 6

 

Omega 3 och 6 i balans är viktigt för hjärta och kärl, hjärnan, nervsystemet, leder, mage-tarm, hormoner, huden, ögonen, humör och immunförsvar. Fettsyror finns i alla kroppens celler.

Många anser idag att genom att testa Omega 3-6 kvoten, får du ett betydligt bättre svar på hälsotillståndet, jämför med kolesterolvärdena.

 


Fettsyror i kroppen och cellmembran


Alla kroppens delar som hjärnan, ögonen, huden, könsceller består av viktiga fettceller. Cellernas hölje, cellmembranen består av fettsyror, igenom dessa membran sker utbyte av cellens energi – cellandningen. En förutsättning för energiutbytet är att cellmembranen är genomsläppliga.

 

 

Essentiella fettsyror EFA


Fettsyror som linolsyra (Omega 6) och och alfa-linolensyra (Omega 3) kan vi inte producera själva, utan behöver tillföras genom kosten de kallas då essentiella. Mättade och omättade fetter kan syntetiseras från kolgrupper i kolhydrater och proteiner, men vi saknar nödvändiga enzymer för att producera de essentiella fleromättade fettsyrorna, såsom omega-3 och omega-6.

De viktigaste EFA fettsyrorna är
Linolsyra LA (= omega-6) och α-linolensyra ALA (=omega-3).

Linolsyra – LA Omega 6

Omega-6 linolsyra (LA) omvandlas till omega-6 arakidonsyra (AA) i kroppen.

Arakidonsyran – AA
är verksam i transporten av kemiska meddelanden, för kroppens försvar och hudens skyddslager.

Vi behöver alltså en viss mängd Omega 6, men vår moderna kost ger på tok för mycket och skapar obalans i kroppen.  Omega 6 i för stora mängder är inflammationsdrivande och kan göra cellmembranen tjocka och stela.

Alfa Linolensyra – ALA Omega3


De marina essentiella omega-3 fettsyrorna EPA och DHA använder kroppen som byggstenar och gör cellmembranen mjuka och genomsläppliga.

Det gör att cellerna kan ta upp näring och ge ut energi på ett optimalt sätt.
Dessa är mycket känsliga för oxidation, det kan innebära att fettsyran har lätt för att härskna och behöver skyddas med effektiva antioxidanter för att inte orsaka negativa hälsoeffekter.

DHA (dokosahexaensyra)

DHA är den viktigaste Omega 3 fettsyran, den finns i alla cellmembran, i hjärnan, nervvävnaderna, ögonens näthinna och i könscellerna.
Brist på DHA försämrar hjärnans, nervsystemets, ögonens funktion och kan ge kognitiva problem.

Ny studie i The New England Journal of Medicine 2022 om DHA:
För tidigt födda barn som fick tillskott av fettsyran DHA hade högre poäng på begåvningstest vid fem års ålder än barn som inte fick det.

EPA (eikosapentaensyra) 


är en fettsyra som dämpar inflammationer, den lagras främst i fettvävnaderna och i mindre omfattning i cellmembranen. I större doser fäster även EPA på cellmembranen och konkurrerar ut för höga nivåer av arakidonsyran och minskar på så sätt inflammationer i kroppen.

EPA + DHA – bildar tillsammans protektiner och resolviner som skyddar hjärnans kognition, dämpar inflammation, normaliserar blodtryck och triglycerider. Tillsammans stödjer dessa hjärnans funktion och studier visar att de förebygger och i viss mån reverserar de skadliga åldersförändringarna som ger demens och Alzheimers. Dessa har även en smärtstillande effekt.

 

Vegetabilisk Omega 3

Många tror att det går lika bra att äta vegetabiliska oljor och chiafrön istället för marina omega 3 fettsyror, men det har visat sig att det är svårare för kroppen att omvandla vegetabiliska Omega 3 fettsyror,  omvandlingen ger endast ca 4% av EPA och DHA.
Det är därför viktigt att de tillförs genom direkt intag av EPA och DHA från marina källor. Vegetariska oljor med ALA är linfröolja, hampaolja och rapsolja, finns även i chiafrön.

Miljögifter i fet fisk, en sorglig historia.


Varför kan man inte äta mängder av fet fisk istället för att ta Omega 3 som tillskott?
För att få i dig tillräckligt med Omega 3 bör du äta 4-5 ordentliga portioner av fet fisk i veckan. Svaret är att om vi gör det är risken stor att vi får i oss för mycket miljögifter som kvicksilver, dioxiner och mikroplaster som finns i vattnet och förgiftar fisken.
Det är nämligen så att miljögifterna lagras i fettet, ju större fiskar desto längre har de hunnit samla på sig.
Köp därför endast vildfångad fisk från rena vatten. Vi kan inte skydda oss helt och hållet, men du får i dig mindre om fisken levt gott i en fjällsjö, eller i ishavet till exempel.

Observera att odlad fisk som lax inte är naturlig mat från havet utan matas med pellets och därför innehåller den inte så mycket Omega 3.

Testa din fettsyreprofil på Omega 3 o 6 så du vet


Kvoten mellan Omega 6 och 3 är viktig, med dagens kost äter vi på tok för mycket Omega 6. Det ger ett överskott på inflammationsdrivande Omega 6. Cellmembranen blir hårdare och mindre genomsläppliga, vilket hindrar cellen från att omsätta energi

Ett bra test mäter nivån av 11 olika fettsyror

Omega 3-6-9


Det finns olika fettsyror och man eftersträvar en så optimal balans som möjligt.
EPA och DHA marina oljor – Omega 3
AA finns mer av i vanliga matlagningsoljor – Omega 6
Omega 9  Olivolja
Mättade fetter som kokosolja och animala fetter.

 

Läs mer om tester här: Test på fettsyreprofil

Hur ska nivån mellan Omega 3 och 6 vara?


Man vet från evolutionsmedicinen att kvoten kunde vara 1:1, när mänskligheten levde mer primitivt. En bra balans idag anses ligga på ca. 3:1 endast 5% av Europas befolkning ligger på den nivån!

Vanligt är att de som inte äter tillskott har balansen 15:1 (70%)

För den som äter vanliga Omega 3 tillskott, men inte får i sig tillräckligt eller som väljer billigare produkter som kan vara härskna ligger balansen ofta ändå på höga 7:1 (ca 20%).

Vid mätningar kan man se att efter 4-6 månaders tillskott med högkvalitativt Omega 3 fettsyror i rätt dos efter vikt och näringsupptag ligger 95% på 3:1.

Rätt mängd till rätt person. Testa din fettsyreprofil så vet du exakt hur mycket du behöver.

Hur länge ska jag äta Omega 3 som tillskott?

Efter att ha testat många värden på Omega 3-6 kvoten och test av miljögifter ser jag att det är nästan som omöjligt att äta tillräckligt med fet fisk och få en bra kvot utan att få i sig för mycket miljögifter som kvicksilver och PCB. Därför är varsamt rengjord fiskolja med tillsatt antioxidanter något jag rekommenderar alla för resten av livet. För att veta exakt hur det står till, är det viktigt att testa. Har du en bra nivå efter 6 månader så vet du att du hittat rätt mängd för dig.

Minska samtidigt på Omega 6

Kom ihåg att samtidigt minska intaget av de inflammationsdrivande Omega 6 oljorna, som finns i vanliga matoljor, frityroljor, i industrilagad mat och annan processad mat.

Hur vet jag om Omega 3 oljan är ren och inte härsken?Fettsyror


Då Omega 3 fettsyror är mycket känsliga för oxidation, det kan innebära att fettsyran har lätt för att härskna och behöver skyddas med effektiva antioxidanter som E-vitamin och polyfenoler, för att inte orsaka negativa hälsoeffekter.

Polyfenoler ökar dessutom upptaget då de binder Omega 3 fettsyrorna tills de tagits upp av cellmembranen. Då fiskoljan behöver göras ren från miljögifter som kvicksilver och PCB försvinner det naturliga skyddet för oxidation.
Billigare Omega 3 tillskott saknar ofta det skyddet helt.
En riktigt bra Omega 3-6 olja har högpotenta polyfenoler och tokoferoler som ger en stabilitet på 30 timmar i kroppen. Många Omega 3 oljor är härskna redan innan du svalt den.

 

Ha koll på kvalitén

 1. Köp kvalité, informera dig om producenten, välj ett pålitligt varumärke som är transparent om oxidationsprocessen och sina kvalitetsmarkörer.
 2. Läs innehållsförteckningen
  – Tryglycerider
  är den naturliga fettsyran, men en del producenter använder etylester som inte tas upp lika lätt i kroppen.
  – Innehåller produkten antioxidanter som naturliga E-vitaminer (tokoferoler) och polyfenoler? Undvik syntetiska antioxidanter som TBHQ och askorbylpalmitat.
 3. Vilken fisk/alg har använts och var är den fiskad? Tänk småfisk i rena vatten.
 4. Kontrollera utgångsdatum
 5. Lukta och smaka. Härsken Omega 3 luktar och smakar illa som av gammal fisk. Inte ens smaksättningar kan dölja härsken fisksmak. Däremot en försluten kapsel har du ingen koll på förrän du öppnat den och testat.
 6. Förvara alltid en öppnad förpackning i kylen

 

Balansolja mer än Omega 3

En bra Omega 3 är  Zinzinos Balansolja som innehåller både Omega 3, 6 , 7 och 9 samt E-vitamin D-vitamin och Polyfenoler. Oljan fungerar som en adaptogen som naturligt balanserar nivåerna. Oljan finns både i flytande form och i kapslar om man önskar det. En hög kvalité har den veganska oljan från alger.
Fisken bildar Omega 3 från alger och småfisk, den veganska oljan är gjord på alger från rena vatten.
De Omega 3 produkterna har fördelen att du kan prenumerera och få hem den med automatik varannan månad.

Balansolja flytande
Essent Premium kapslar

Det finns tre näringsämnen som de flesta har brist på det är:
Omega 3
D-vitamin
Magnesium

Intressanta studier på Omega 3 fettsyreprofil

 

Metastudie från oktober 2022 visar att Omega 3 kan minska inflammatoriska markörer.
Det visar en övergripande studie på 32 tidigare metaanalyser dessa samstämmiga resultat ger en slutsats att Omega 3 kan rekommenderas att ingå i en antiinflammatorisk behandling
Efficacy of the omega-3 fatty acids supplementation on inflammatory biomarkers: An umbrella meta-analysis

Om tillförlitligheten i tidigare studier om kost rik på fet fisk

Grönländska inuiter har nästan ingen förekomst av hjärt-kärlsjukdom visste man redan på 1980-talet. Deras kost var rika på fet fisk och skaldjur. En mängd studier med varierande resultat har gjorts på kopplingen mellan intag av mat rik på Omega 3 och förekomsten av hjärt o kärlsjukdomar. Svagheten i dessa studier är att man använt sig av självrapportering angående kosten, vilket gör att tillförlitligheten inte anses tillräckligt hög.

Här följer ett par nyare studier som istället mäter mängden Omega 3 i blodet:

Omega 3 index o neutrophil-lymfocyte ratio

Denna studie visade att en låg andel av omega-3-fetterna EPA och DHA har samband med högre kvot av de vita blodkropparna neutrofiler och lymfocyter (NLR).  NLR är viktiga biomarkörer för systemisk inflammation i kroppen. Ett högt NLR ger större risk för kronisk sjukdom, inkl. hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Höga nivåer av omega-3-fettsyror i blodet minskar risken att dö i förtid med 17%

Mer tillförlitliga data visas tex i en meta analys där uppmätta koncentrationer av Omega 3 i blod, visade
att höga nivåer av Omega 3 i blodet
minskade risken att dö i förtid med 17% och risken att dö av hjärt och kärlsjukdom minskade med hela 21 procent.

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *