Pepparrot – naturens penicillin
Pepparrot tillhör de kryddor som funnits med länge i matlagning och som läkeört. Det finns beskrivet redan på medeltiden och har odlats i klosterträdgårdar sedan 1300-talet för sin läkande effekt.
Pepparrotens 10 läkande effekter:
- C-vitaminrik
- Starkt antiinflammatorisk
- Febernedsättande
- Slemlösande
- Hostdämpande
- Blodtrycksreglerande
- Lindrar huvudvärk
- Bakteriedödande
- Svampdödande
- Lindrar ledbesvär
Det är en starkt antiinflammatorisk rot som anses stärka immunförsvaret. När du river den frigörs en stark, lättflyktig olja, senapsoljeglykosid som en verksam substans, förutom C-vitaminet.
Den har slemlösande effekter som du med fördel kan använda vid förkylningssymtom och halsont. Den anses sänka blodtrycket och flera vittnar om att när de tar blodtrycket före och efter intag sjunker ett högt blodtryck till normalt inom en timme. Traditionellt har den använts mot feber. Förr gjordes omslag runt onda leder med pepparrot vid gikt. Roten är bra för matsmältningen och är rik på både C-vitamin och bakterie- samt svampdödande ämnen.
Pepparrotsvatten:
Riv 2 cm av roten i ett glas vatten med 1 msk äppelcidervinäger, låt stå i en timme och drick eller gurgla.
Inhalation:
Häll varmt vatten på 3 msk riven färsk rot i en skål och andas in.
Kan även användas som fotbad.
Pepparrot i matlagning:
Du äter roten och de späda bladen kan ätas i sallad eller i matlagning.
Färskriven pepparrot är god på fisk, kött, lamm, kryddsmör och i såser ofta tillsammans med senap.
Det är den nordiska motsvarigheten till wasabi eller japansk pepparrot. Jag minns fortfarande mammas goda pepparrotskött och som kryddsmör till nystekt fisk. Genom att roten motverkar mögel, har den med fördel använts till gurk- och rödbetsinläggningar.
Recept med pepparrot:
Flera av Må bra cocktailens recept innehåller pepparrot:
Hemgjord sockerfri ketchup
Laxmousse
Här kommer ett fantastiskt gott fiskrecept av Tommy Myllimäki med pepparrot som jag älskar:
Ugnsbakad röding med gurka, äpple, forellrom och krasse
Odling:
Har du tagit in den i din trädgård så har du pepparrot för hela livet. Den vill gärna stå ljust och vill inte torka ut. Bladen kan bli över en meter hög. Det är en konst att odla pepparrot så du kan komma åt roten på bästa sätt. Proffsodlare planterar om den flera gånger efter alla konstens regler.
Förvaring:
Lägg rotbitarna i sand så håller de sig färska och fina.
Du kan också förvara bitar av roten i äppelcidervinäger. Vätskan blir då en god kryddvinäger att ha till sallader.
Latinskt namn: Armoracia rusticana
Den här artikeln ingår i Må bra cocktailens serie om de mest potenta läkande medlen.
Låt din mat bli din medicin!
Boka tid för rådgivning:
0 kommentarer