Mage-tarm

Visar alla 25 resultat

Info om mage-tarm:

Maten som fraktas från munnen ned till ändtarmen genom mag- och tarmkanalen ska passera hela sju meter. Under vägen tas näringsämnen upp via slemhinnan och ska sedan skickas ut till olika organ och celler. Till sin hjälp har magen och tarmen olika syror och enzymer som bryter ner maten. Det börjar redan i munnen med saliven och fortsätter med magsyra, bukspott, galla och tarmsaft. Det som kan störa den processen och skapa inflammatoriska processer är miljögifter, processad mat med onaturliga tillsatser, läkemedel och alkohol. Även socker och gluten tillhör de ämnen som skapar obalans och irritation. I mag-tarmkanalen bildas hormoner t.ex. hunger och mättnadshormoner, serotonin och insulin.

Bakteriefloran skyddar

Bakteriefloran i tarmen utgör ett skydd mot parasiter, virus och bakterier. Dessa 0,5-1,5 kilo goda bakterierna står för ca 80% av immunförsvaret, hjälper till att forsla bort gifter och stärker slemhinnan, stärker tarmfunktionen och syntetiserar K-vitamin och B-vitamin. Vid en rubbad tarmflora uppstår inflammationer, tarmen kan inte ta upp alla näringsämnen och kroppen reagerar med olika symtom.

Du kan få symtom från tarmen som svullen mage, halsbränna, gaser, illamående, förstoppning, diarré och upprepade infektioner.

Läka tarmen

För att läka tarmen är det viktigt är att hantera sin stress, utesluta miljögifter, återställa tarmens flora direkt i samband med antibiotikakurer, undvika charkuterier, socker och gluten. Samtidigt som du tillför prebiotika, probiotika och antiinflammatorisk mat med läkande enzymer. För en extra skjuts på läkningen kan man ta kosttillskott.

Artiklar:

Så stärker du immunförsvaret
Antiinflammatorisk mat enligt Må bra cocktailen