Ratatouille enligt Må bra cocktailen

30 aug, 2017 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Ratatouille – grönsaksröra i skördetid

RatatouilleRatatouille är en härlig fransk mustig grönsaksröra, att äta till lamm, grillat och fisk. En riktigt färgglad antioxidantbomb att fylla på energierna med. Gör gärna i storkok och frys in.

Receptet från Må bra cocktail MUMS – mat utan mojs och socker
passar bra till dig som äter moderat LCHF, Paleo, Diabeteskost, Antiinflammatorisk kost. Det helt utan gluten och innehåller endast ekologiskt smör som mjölkprodukt. Vill du utesluta mjölkprodukter helt, byter du ut smöret mot ekologisk olivolja.

Recept på ratatouille

Ingredienser


Gronsaker till Ratatouille

♥ Zucchini/squash  (ca 600 gr) med skal (om skalet är tjock kan du skala den och låta skalet koka med och vid servering tar du ur dem ur röran)
♥ Aubergine (ca 200 gr)  utan skal♥ 1 röd och 1 grön paprika
♥ 2 rödlökar
♥ 400 gr hela tomater på burk eller i paket  eller solmogna färska tomater
♥ 3 vitlöksklyftor
♥ 1/2 syrligt äpple med skal och kärnor Obesprutat givetvis.
♥ 1 ½ dl vitt torrt vin (ekologiskt med mindre än 3% socker) eller äppelcidervinäger.
♥ Ekologiskt smör ca 100 gr

KryddorKryddor:

Havssalt, Svartpeppar, Lagerblad.
Färska kryddor som Timjan, Rosmarin, Libsticka, Vitlök.
Som omväxling testa med ingefära, fänkålsfrön och spiskummin.

 

Gör så här när du tillagar ratatouille:

♦ Hacka rödlöken
– spara skalen så hela som möjligt och låt koka med, du kan ta bort dem innan servering om det behövs. Det är i skalet du har den mesta näringen.

♦ Hacka 1 vitlöksklyfta med skal

♦ Skär äpplet med skal i 1 cm stora bitar ta bort kärnhuset och låt kärnorna koka med.

♦ Skala aubergine och skär i 2×2 cm stora bitar. Squash och paprika med skal skärs i lika stora i bitar.

♦ Fräs rödlök o vitlök med skal i hälften i smöret ett par minuter.

♦ Lägg i aubergine, squash, paprika och äpple, fräs allt i ca 10 minuter till.
Tillsätt vitt vin och hela tomater, lägg i lagerblad, rosmarin och timjan och 2 tsk havssalt. Låt puttra på svag värme i ca 30-45 minuter.

♦ Smaka av och tillsätt mer salt, peppar efter smak.
Innan servering kan du röra om och fiska upp ev skal som inte blivit mjuka och ev ta upp chilin och andra kryddor. Pressa i två vitlöksklyftor och rör om innan du serverar, då tar du till vara på vitlökens hälsosamma oljor.

Tips!

Tänk på att det är skalen som den mesta näringen sitter, du kan skala och låta dem koka med vid sidan och ta bort dem innan servering om de inte är mjuka. Jag brukar lägga i hela kvistar av örtkryddorna och låta dem koka med och fiska upp dem innan servering.

Röran blir ännu godare om den får stå och gona till sig över i kylen över natten.

Receptet ingår i Må bra cocktailens serie i Skördetid. Du kan läsa fler recept om du söker på kategorier Recept. Det är en maträtt som innehåller många ingredienser som verkar antiinflammatoriskt. Tillsammans förstärker de varandra.

Har du några trevliga recept från skördetid, skicka gärna till mig så publicerar jag här med ditt namn.

Låt maten bli din medicin!

Här är fler tips på recept i serien skördetid:
Pasta på rättika med sås
Squashpytt
Falsk potatissallad på squash

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *