Aktuellt

Kursprogram Ystad hösten 2021 med Ingalill Vestman i samarbete med Eva Olsson herbasensia.se

Anmälan görs till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se

Vandring med naturens läkande kraft

Onsdag 1 september kl 18.00-20.00   

Följ med ut i naturen och fyll på av naturens läkande kraft. Vi gör en vandring med täta stopp för att titta på det som växer men vi slår oss också ner i gröngräset för att lyssna till Eva och Ingalill, som pratar om grönsaker, örter, rötter, bär och hur vi kan använda dem för vår hälsa och välbefinnande. Vi pratar om klorofyll, antioxidanter och adaptogener och läkeörter. Vi pratar om näring som mikronutrienter och makronutrienter. Tag med något att sitta på samt en mugg att dricka ur. Du får meddelande om samlingsplats ett par dagar i förväg.

 

”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”

Lördag 18 september kl 13.00-15.30

Redan Hippokrates läkekonstens fader som levde på 400-talet f.Kr visste att maten är viktig för vår hälsa. Vi går igenom olika former av mat som är bra för hormoner, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.

Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv och Eva Olsson ger dig tips på vilka vilda växter som kan bli en del av din måltid. Till fika bjuder vi på smakprover från naturens skafferi.

 

Läkeväxter med dokumenterad effekt

Onsdag 29 september kl 18.30-21.00

Vad är läkeväxter? Är läkeväxter bara humbug eller finns det dokumenterade effekter? Finns det örter, tillskott och näring som befrämjar hälsan?  Kan man mäta medicinalväxters effekt med naturvetenskapliga studier?

Vi pratar om några örter som traditionellt använts för att stärka humör, lugn o ro, hud, mage-tarm, luftvägar, urinvägar osv. Ingalill pratar om innebörden av evidens, vetenskap och beprövad erfarenhet och hur Funktionsmedicinen kan använda örter och läkemedel i olika protokoll efter genomgångna tester. Eva pratar om läkeväxter med lång beprövad erfarenhet och dokumenterade effekter.

 

Immunförsvaret – våra inre krigare

Onsdag 13 oktober kl 18.30-21.00

Varför blir vi sjuka på vintern? Immunförsvaret är ett finurligt mångfasetterat system, hur fungerar det egentligen? Vad har mage-tarm och mikrobiomet med immunförsvaret att göra?  Kan man bygga upp sitt immunförsvar? Vad är autoimmunitet?

Eva och Ingalill pratar om dessa frågeställningar på ett så lättfattligt sätt som möjligt.
Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” går igenom hur immunförsvaret fungerar och hur man kan använda örter ur ett funktionsmedicinskt perspektiv.
Eva Olsson örtterapeut botaniserar i traditionella läkeörter och hur du kan använda dem.

 

Hormonlördag

Lördag 13 november kl 9.30-15.30

En dags djupdykning i hormonernas värld. Hormonbalans handlar hur de olika hormonproducerande organen fungerar som ett helt system och samverkar och motverkar varandra. Vi tar upp binjurehormoner och stress, om sköldkörtelhormoner och könshormoner. Vi diskuterar om varför många med sköldkörtelbesvär upplever att de inte får adekvat hjälp för sina besvär med trötthet, hjärndimma, hjärtklappning mm. Vi tar upp hur PMS, övergångsbesvär, svettningar, vallningar, sömnbesvär och migrän kan höra ihop.

Ingalill Vestman leg barnmorska pratar om hur du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan balansera dina hormoner med hjälp av kost, kosttillskott och livsstil. Eva Olsson örtterapeut tar upp hur olika örter använts för att stödja och balansera hormonsystemets olika delar.