Analyser och provtagning

Kontakta oss för mer info och bokning

Exempel på laboratorietester

Lab. testerna skickas iväg till olika internationella laboratorier, priserna är därför cirkapriser.
Avgifter för frakt och genomgång av tester kan tillkomma.

 

          

 

Screening för näringsbalans

Hårmineralanalys – 150 milligram hårprov

Det handlar om balansen mellan mineraler och vitaminer. Du får svar på hur din sköldkörtel och dina binjurar mår. Du får veta om du har störande tungmetaller. I svaret på hårmineralanalysen får du råd om hur du kan äta och ta tillskott för att balansera, optimera och öka elimineringen av tungmetaller. Dessa råd är helt efter din egen situation och dina behov.

 

Fettsyreprofil – kapillärt blod

För optimal balansering av Omega 3 och Omega 6. För mycket Omega 6 gör cellmembranen hårdare, Omega 3 gör dem mjukare. En balans mellan dessa är viktigt för cellsignaleringen och är en förutsättning för gott upptag av näringsämnen och hur cellen gör sig av med slaggprodukter och toxiner.

Ett prisvärt kapillärtest (stick i fingret) där du får 2 tester, ett vid start och ett efter 6 månader inklusive BalansOlja från ren vild fisk alternativt veganolja från alger, som balanserar Omega 6:3 balansen. Vi tar två tester, ett vid start och ett efter 6 månader.

 

D-vitamin test – kapillärt blod

D-vitamin är viktigt för humör, hormonell balans, immunförsvar och som skydd för benskörhet.

D-vitamin är egentligen ett hormon. Det är unikt på grund av dess effekter och att det är ett steriodhormon som gynnar balansen mellan de olika hormonproducerande organen och på så sätt hela hormonbalanseringen. Det bildas bla i huden av kolesterol med hjälp av solens strålar.

För oss i Norden har det visat sig viktigt att ta D-vitamin som tillskott, så sällan kan bilda tillräckligt med D-vitamin. För att veta exakt hur mycket tillskott som är lämpligt för just dig är ett D-vitamintest av största vikt.

Läs mer här om D-vitamin.

 

HbA1c test – kapillärt blod

Test för att mäta långtidssocker. Det mäter blodsockernivåerna under de 3 senaste månaderna. Något som påverkas mycket av de matvanor, stress och den livsstil vi har i vår vardag.

Att mäta blodsockret är viktigt för hälsan. Ett förhöjt blodsocker ger, inflammatoriska reaktioner i kroppen och kan leda till insulinresistens och diabetes typ 2. Riskerna med ett förhöjt blodsocker kan över tid skada kroppens olika system, såsom ögon, nervsystem och kärlsystem. Kroppens förmåga att kontrollera blodsockret genom användning av insulin påverkas av stress, kost och stillasittande. Det innebär att du själv kan påverka dina blodsockernivåer.
Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret, det påverkas även av andra hormoner som stresshormoner.

Utefter testsvaret görs en livsstilsbedömning med personliga rekommendationer om kost, aktiviteter och träning, mental träning med stresshantering, samt en hormonbalansering.

DNA och hälsa

DNA 167 gener för din hälsa

Ett omfattande test du tar en gång i livet, som ger dig svaret på hur du kan skydda dig för olika medfödda svagheter och vad du ska tänka på för att förebygga sjukdomar i framtiden, samt vilka styrkor du kan ta nytta av.

Testet kartlägger 167 av dina DNA-snips i förhållande till din hälsa. I svaret återfinns fett o kolesterol metabolism, metylering och DNA-reparation, avgiftningsfunktionen fas 1 och 2 i levern, benägenhet för inflammationer, oxidativ stress, benhälsa, insulinkänslighet, kostfaktorer som järnmetabolism, laktosintolerans, omsättning av fettsyror, koffeinkänslighet, saltkänslighet och högt blodtryck. Histamin metabolism, sköldkörtel och hormonreceptorer, neurotransmittorsubstanser och humörpåverkan, sömn och årstidsvariationer mm.

Födoämnesöverkänslighet

Överkänslighets test för födoämnen – kapillärt test

Överkänslighetsreaktioner för olika mat ökar kraftigt ,på grund av vårt levnadssätt och maten vi äter. En mängd tillsatser tillförs maten som ökar vår känslighet. Immunförsvaret sätts ur spel och börjar reagera även på mat som egentligen inte är allergiska för.

Testet visar vilka livsmedel som du kan vara överkänslig för. Du får också en gradering på hur känslig du är för att kunna lägga en plan för din kost.

Du kan också beställa specialpanel för inhalanter. Hund, katt, trädpollen och gräs, mögel.

Hormontester

Hormontester bör tas i kapillärt blod, urin eller saliv. Test på helblod visar endast de nivåer du producerar själv och inte de som du tillfört kroppen.

 

Hormone Trio – salivtest

Östrogen (E2), Progesteron, Testosteron Ratio E2/Pg
Visar nivåer och balans mellan de viktigaste könshormonerna.

 

Comprehensive Female – saliv och kapillärt prov

Test på könshormoner, binjurehormoner och sköldkörtelhormoner.
Östrogen (E2), progesteron, testosteron, kortisol, DHEA, TSH, TSH, FT3, FT4, TPOab

 

Comprehensive Male – saliv och kapillärt prov

Test på könshormoner, binjurehormoner och sköldkörtelhormoner
Testosteron, progesteron, östrogen (E2), kolesterol, DHEAS, PSA, TSH, FT3, FT4, TPOab

 

DUTCH complete – urintest

DUTCH betyder Dried Urine Test for Comprehensive Hormones. DUTCH testet är ett mycket avancerat urintest som kartlägger hela ditt hormonella system och balansen mellan de hormonproducerande organen. Du får bl.a. svar på hur det står till med stresshormoner och könshormoner. Hur du bryter ner hormonerna (Östrogenmetaboliter) och mycket mer.

 

DUTCH plus + insomnia – urin och salivtest

Dried Urine Test for Comprehensive Hormones. DUTCH testet är ett mycket avancerat urintest som kartlägger hela ditt hormonella system och balansen mellan de hormonproducerande organen. Hur du bryter ner hormonerna (Östrogenmetaboliter) och mycket mer. Du får bl.a. svar på hur det står till med stresshormoner, könshormoner och sömnhormoner.

 

Sköldkörteltest Essential Thyroid Profile – kapillärt prov

TSH, FT3, FT4, TPOab

Mage-Tarm

Organiska syror och miljögifter – urinprov

Mäter hur kroppen fungerar på cellnivå (citronsyracykeln) och hur din kropp avgiftar sig från miljögifter som phtalater, styren, paraben,  benzen mfl.
Du får veta hur du bryter ner kolhydrater, fett och proteiner , näringsstatus och tarmens förmåga att producera må bra ämnen som exvis dopamin och serotonin. Testet visar om du har en obalans i mikrobiomet som bakteriell överväxt i tunntarmen.
Du får tips om hur du kan stötta upp kroppens funktion för att bli friskare.

 

Mikrobiom test – avföringsprov

smartGUT Microbiome Test
Bakterierna i din kropp är som ditt personliga fingeravtryck, de är viktiga för matsmältning, produktion av vitaminer och ditt humör. Ett av de mest omfattande testerna på marknaden där bakterierna undersöks på DNA nivå. Du får veta vilka typer av bakterier du har i tarmen och om någon av dessa är sjukdomsframkallande. Du får veta vilken kost och näring du kan använda för att inte mata de störande bakterierna utan verkligen ge näring till de goda för en god balans.

 

SIBO-laktulos  – utandningsprov

Small intestinal bacterial overgrowth.  Mäter överväxt av bakterier i tunntarmen.
Provet mäter vätgas och metangas som produceras av bakterierna i tarmarna.

 

CSAP x 2 – avföringsprov

Comprehensive Stool Analysis & Parasitology X2 (CSAPx2)
Visar tarmfloran i mag-tarmkanalen framförallt i tjocktarmen.  Visar bakterier via odling, jästsvamp, parasiter och mycket mer.