Fettsyror
Visar alla 7 resultat
-
Balansolja Omega 3
595.00 kr -
C 8 MCT pulver
295.00 kr -
Essent Omega 3
760.00 kr -
MCT-olja 250ml
179.00 kr -
MCT-pulver
307.00 kr -
Omega-3 plus
219.00 kr -
Ren C8 MCT-olja Upgrit
275.00 kr
Info om fettsyror:
Det finns olika former av fettsyror som kroppen behöver. De vanligaste som omnämns är Omega 3, 6 och 9. Det finns även mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. På senare tid har hälsoeffekterna av de mättade fettsyrorna fått mer uppmärksamhet.
Kokosolja
Kokosolja är en viktig mättad, medellång fettsyra. Det innehåller flera läkande fettsyror. Den passar bra till upphettning. Använd endast ekologisk kallpressad kokosolja med smak. De sorter som är processade så de inte längre smakar kokos har förlorat en del näringsämnen efter vägen.
MCT olja
I MCT oljan har de bästa läkande ämnena som kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra mfl tagits tillvara. Den oljan har inte lika framträdande smak av kokos och är enkel att tillföra i t.ex. kaffe och te och i mat.
Omega 3
Omega 3 är en fleromättad fettsyra och den mest tillgängliga kommer från fet fisk. För att få i sig tillräckligt med Omega bör man äta fisk 4 ggr i veckan. Problemet är att många feta fiskar idag innehåller mycket miljögifter så därför är det bättre att inta ren fiskolja från kapslar. Odlad lax innehåller tyvärr lite Omega 3 och en hel del miljögifter på grund av den föda som den matas med. Omega 3 finns också i t.ex. linfröolja men det är inte lika lätt för kroppen att ta upp det. Omega 3 är mycket antiinflammatoriskt och behövs för hjärnan, leder och blodkärl.
Omega 6
Omega 6 finns i de vanligaste oljorna som solrosfröolja, majsolja och blandningar för frityrolja och räknas till de fleromättade fettsyrorna. I för stora mängder verkar Omega 6 inflammationsdrivande. Vi behöver minska intaget av Omega 6 till förmån för Omega 3.
Omega 9
Omega 9 är en enkelomättad fettsyra som finns i olivolja, rapsolja avokado och vissa nötter och anses ha goda effekter på hjärta och kärl. Köp alltid ekologisk kallpressad extra virgin olivolja för att få i dig det du behöver. Tål upphettning bättre än fleromättade fetter.
Kvoten mellan Omega 3 och 6 är viktig
Kvoten bör vara 1:2 eller gärna 1:3. För att uppnå det bör du äta 2-3 gram Omega 3 /dag. Varje gång du äter någon fettrik produkt som avokado, äggula, salladsdressing och frityrstekt mat, ta en kapsel av minst 1000 mg Omega 3 av hög kvalité.