Den stressade tallkottkörteln 

27 aug, 2015 | Gästbloggare, Hormonbalans | 7 Kommentarer

Uppdaterad 20220825
Epifysen är en körtel som liksom kärt barn har många namn; tallkottkörteln, tredje ögat, välmåendets körtel. Det är en viktig körtel för välmåendet och hormonbalansering. Den producerar melatonin som är en viktig antioxidant och stödjer kroppens sömn- och vakenhetsrytm. I epifysen anses även intuitionen vara belägen. Fluor är den största boven till den stressade tallkottkörteln.
Här nedan skriver Magdalena Vestman, holistisk hälsocoach, om hur vi stressar välmåendets körtel och i nästa inlägg om hur vi kan rena, läka och hormonbalansera.

Den stressade tallkottkörtelntallkottkörteln

Epifysen

Också kallad tallkottkörteln, är en liten endokrin körtel som är placerad mitt emellan våra två hjärnhalvor. Trots sin ej uppseendeväckande storlek av en halv ärta är den kontrolltornet för en mängd viktiga funktioner i vår kropp. Epifysen producerar melatonin som påverkar dygnsrytmen och är kroppens starkaste antioxidant som kan skydda kroppen från skadliga fria radikaler. Melatonin gör dig sömnig och produktionen är som högst mellan 22 och 04 på natten. Denna lilla körtel ansvarar därför för att du ska få en god natts sömn men också för regleringen av hormoner i kroppen. Inom flera traditioner kallar man denna körtel för ‘det tredje ögat’ och menar att denna körtel fungerar som ett fönster till andra dimensioner, på en mer fysiologisk nivå kan benämningen förklaras på grund av dess likhet med den mänskliga näthinnan.

En stressad tallkottkörtel orsakar sömnstörningar och ökar risken för ett flertal sjukdomar. En underaktiv körtel kan resultera i försenad pubertet eller att kroppen åldras i förtid. Det kan också i många fall visa sig som övervikts problematik, då en av epifysens uppgifter inkluderar att överse och hjälpa till med kroppens ämnesomsättning.

Fluor

En vanlig form av tallkottkörtelstress är när tallkottkörteln blir förkalkad av natriumfluorid. Studier visar att epifysen är det ställe i kroppen som i första hand lagrar det fluor vi får i oss. Ett annat hormonproducerande organ som kan störas ut av fluor är sköldkörtlen då det kan ockupera receptorerna för sköldkörteöhormon.

Fluor har inte bara en förödande påverkan på epifysen utan på hela vårt system:

 • Ökar blyupptagning
 • Demens
 • Genetiska skador och celldöd
 • Stör syntesen av kollagen
 • Benfrakturer
 • Ökar tumör och cancertillväxt
 • Hyperaktivitet och / eller slöhet
 • Sänker sköldkörtelfunktion
 • Stör immunförsvaret
 • Muskelpåverkan
 • Ben cancer (osteosarkom)
 • Skadar spermier och ökar infertilitet
 • Hjärnskador och sänkt IQ
 • Inaktiverar 62 enzymer
 • Försämrar sömnen
 • Artros
 • Hämmar bildning av antikroppar

De största fluorbovarna i din vardag

♦ Tandkräm och munvatten med fluor. Studier visar att ett stort antal barn får i sig betydligt högre mängder fluor än rekommenderat vid tandborstning. Använd Fluorfri tandkräm

♦ Bekämpningsmedel

Särskilt besprutade vindruvor, torkad frukt, torkade bönor, kakaopulver och valnötter. Viktigt att köpa ekologiskt odlade. Svart och grönt te innehåller även det höga mängder av fluor då tebusken absorberar fluor från marken.

♦ Teflon
Matlagning/vattenkokning i teflonpannor. Teflonbaserade smörjmedel och ytbehandlare som sprids i naturen.

♦ Luftförorening från industrier så som t.ex. aluminium, gödsel, järn, oljeraffinaderier och stålindustrier.

Dricksvatten
Även om det är förbjudet att tillsätta fluor i vattnet i Sverige, så visar analyser att dricksvattnet i flera kommuner i Sverige har kalciumfluorid nivåer över de tillåtna gränsvärdena. Mineralvattnet Ramlösa innehåller ungefär dubbelt så mycket än det tillåtna. Även många med egen brunn bör se upp. Importerade livsmedel från länder som tillsätter fluor i dricksvatten når även oss genom att grödorna vattnas med fluorrikt vatten. Dessa länder är: Australien, Chile, Irland, Israel, Nya Zeeland och USA.

Om du är intresserad att veta mer om hur nervgiftet fluor blev en naturlig del av vår vardag kan jag rekommendera att se dokumentären The fluoride deception Klicka på länken: The Fluoride deception

Läs även > 14 sätt att avgifta kroppen från fluor <

Freja Vestman

Magdalena Vestman

Dipl. Hälsocoach, Cert. Hälsokonsult, Cert. NLP Master Practititoner, Svensk klassisk massör, Lymfmassör, Kroppsterapeut i ett flertal olika tekniker, Dansinspiratör. Pågående studier sedan 2016 med en mästare i holistisk andlig läkekonst från Anderna. Tränad i själsliga verktyg för energihantering och healing.
Hon befinner sig därför ofta i Costa Rica och Colombia, och kan nås med lätthet via sociala media och WhatsApp

Facebook: Naturligt levande
Instagram: Naturligt levande

WhatsApp: +46733447354

Hon har företaget Naturligt Levande på hennes hemsida kan du läsa mer.

Magdalena erbjuder hälsorådgivning online och utgår från ett holistiskt förhållningssätt som inkluderar livsstil, kost, detox, andning, rörelse, avslappning, egenvård, medveten närvaro, själslig balans, ursprungliga healingtekniker och andlig träning baserad på din intention och situation.

 

Källor:

http://search.mercola.com/results.aspx?q=fluoride
http://jonathanevatt.com/cleansing-pineal-gland-fluoride-awakening-1214
http://fluoridealert.org

7 Kommentarer

 1. Anita

  Ett litet barn jag känner ,använde tandkräm utan fluor.
  Emaljen försvann på tänderna varpå 6 st var så illa däran att de fick dras ut.Då var hon 3 år.
  Så vi behöver fluor åxå.

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Hej Anita! Tack för ditt inlägg. Lite svårt att svara på ditt inlägg då jag inte har alla ingångsvärden hos den du nämner. I min värld handlar det inte om brist på fluor om tänderna ska skyddas, det görs bättre via det man stoppar in i munnen och det finns andra saker man kan göra rent tänderna med utan att få hål och skadad emalj som till och med skyddar tänderna. Vi får i oss fluor via vatten och mat i olika mängd. Att dessutom tillsätta fluor som är ett nervgift är i min värld inte alls bra, om man inte har en speciell brist eller sjukdom som kräver tillskott. Då bör man veta exakt vilka mängder som behövs. Det blir på tok för mycket fluor om man borstar tänderna med det också.

   Svara
 2. Mikael

  Håller med dig men måste poängtera att flour inte är ett nervgift, det är ett grundämne. I olika sammansättningar och molekyler kan det ha helt olika verkning.

  Jag jobbar själv på att bli helt kvitt flouret från allt men angående tandkrämen märker att efter ett par veckor får jag ilningar i tänderna och måste borsta ett par gånger med flour innan jag återgår till flourfritt, och detta måste jag hitta vägen till att balansera ut via kost men tills jag hittar rätt måste jag falla tillbaka på flourtandkrämen ibland. 🙂

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Hej Mikael. Tack för ditt inlägg. Vet att det är tufft med ilningar i tänderna. Det bästa för mig är ”oilpulling” med kokosolja. Har du testat det? Man håller kokosolja i några minuter (många håller det i 15-20 min) i munnen och sköljer runt. Kokosolja innehåller bra läkande ämnen och tänderna är ett levande material och kan läka sig själv om skadorna inte är för stora. Jag blandar kokosolja med MSM och Kolloidalt silver. Om du använder fluortandkräm ibland, är du ju på god väg. Lycka till.

   Svara
  • Gunilla Blom

   Hej, prova att skölja munnen med KS/Kollodialt Silver.

   Svara
 3. Peter

  Tugga på kryddnejlikor nån gång i veckan,bästa tandvården.

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Tack för bra tips. Kryddnejlika är både en krydda och en kraftfull antioxidant.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *