Epifysen är en körtel som liksom kärt barn har många namn; tallkottkörteln, tredje ögat, välmåendets körtel. Det är en viktig körtel för välmåendet och hormonbalansering. Den producerar melatonin som är en viktig antioxidant och stödjer kroppens sömn- och vakenhetsrytm. I epifysen anses även intuitionen vara belägen. Fluor är den största boven till den stressade tallkottkörteln.
Här nedan skriver Magdalena Vestman, holistisk hälsocoach, om hur vi stressar välmåendets körtel och i nästa inlägg om hur vi kan rena, läka och hormonbalansera.

Den stressade tallkottkörtelntallkottkörteln

Epifysen

Också kallad tallkottkörteln, är en liten endokrin körtel som är placerad mitt emellan våra två hjärnhalvor. Trots sin ej uppseendeväckande storlek av en halv ärta är den kontrolltornet för en mängd viktiga funktioner i vår kropp. Epifysen producerar melatonin som påverkar dygnsrytmen och är kroppens starkaste antioxidant som kan skydda kroppen från skadliga fria radikaler. Melatonin gör dig sömnig och produktionen är som högst mellan 22 och 04 på natten. Denna lilla körtel ansvarar därför för att du ska få en god natts sömn men också för regleringen av hormoner i kroppen. Inom flera traditioner kallar man denna körtel för ‘det tredje ögat’ och menar att denna körtel fungerar som ett fönster till andra dimensioner, på en mer fysiologisk nivå kan benämningen förklaras på grund av dess likhet med den mänskliga näthinnan.

En stressad tallkottkörtel orsakar sömnstörningar och ökar risken för ett flertal sjukdomar. En underaktiv körtel kan resultera i försenad pubertet eller att kroppen åldras i förtid. Det kan också i många fall visa sig som övervikts problematik, då en av epifysens uppgifter inkluderar att överse och hjälpa till med kroppens ämnesomsättning.

Fluor

En vanlig form av tallkottkörtelstress är när tallkottkörteln blir förkalkad av natriumfluorid. Studier visar att epifysen är det ställe i kroppen som i första hand lagrar det fluor vi får i oss. Ett annat hormonproducerande organ som kan störas ut av fluor är sköldkörtlen då det kan ockupera receptorerna för sköldkörteöhormon.

Fluor har inte bara en förödande påverkan på epifysen utan på hela vårt system:

 • Ökar blyupptagning
 • Demens
 • Genetiska skador och celldöd
 • Stör syntesen av kollagen
 • Benfrakturer
 • Ökar tumör och cancertillväxt
 • Hyperaktivitet och / eller slöhet
 • Sänker sköldkörtelfunktion
 • Stör immunförsvaret
 • Muskelpåverkan
 • Ben cancer (osteosarkom)
 • Skadar spermier och ökar infertilitet
 • Hjärnskador och sänkt IQ
 • Inaktiverar 62 enzymer
 • Försämrar sömnen
 • Artros
 • Hämmar bildning av antikroppar

De största fluorbovarna i din vardag

♦ Tandkräm och munvatten med fluor. Studier visar att ett stort antal barn får i sig betydligt högre mängder fluor än rekommenderat vid tandborstning. Använd Fluorfri tandkräm

♦ Bekämpningsmedel

Särskilt besprutade vindruvor, torkad frukt, torkade bönor, kakaopulver och valnötter. Viktigt att köpa ekologiskt odlade. Svart och grönt te innehåller även det höga mängder av fluor då tebusken absorberar fluor från marken.

♦ Teflon
Matlagning/vattenkokning i teflonpannor. Teflonbaserade smörjmedel och ytbehandlare som sprids i naturen.

♦ Luftförorening från industrier så som t.ex. aluminium, gödsel, järn, oljeraffinaderier och stålindustrier.

Dricksvatten
Även om det är förbjudet att tillsätta fluor i vattnet i Sverige, så visar analyser att dricksvattnet i flera kommuner i Sverige har kalciumfluorid nivåer över de tillåtna gränsvärdena. Mineralvattnet Ramlösa innehåller ungefär dubbelt så mycket än det tillåtna. Även många med egen brunn bör se upp. Importerade livsmedel från länder som tillsätter fluor i dricksvatten når även oss genom att grödorna vattnas med fluorrikt vatten. Dessa länder är: Australien, Chile, Irland, Israel, Nya Zeeland och USA.

Om du är intresserad att veta mer om hur nervgiftet fluor blev en naturlig del av vår vardag kan jag rekommendera att se dokumentären The fluoride deception Klicka på länken: The Fluoride deception

Läs även > 14 sätt att avgifta kroppen från fluor <

Freja Vestman

Magdalena Vestman är certifierad NLP coach med inriktning på holistisk hälsa, massageterapeut och leder klasser och kurser i magdans och frigörande dans.

Hon har ett stort intresse för ekofilosofi, helande näring och ursprunglig visdom. Läs hennes hälsoblogg blogg här: naturalliving.se

 

Källor:

http://search.mercola.com/results.aspx?q=fluoride

Reclaiming the Window of the Soul – De-Fluoridating the Pineal

http://fluoridealert.org