6 råd vid emotionell hunger

17 aug, 2015 | Mums | 0 Kommentarer

Händer det att du vräker i dig snabba kolhydrater trots att du egentligen inte är hungrig? Kan du inte säga stopp när du börjat äta? Äter du och ”mofflar” i dig när du är ledsen? Då har du två saker att hantera, både en emotionell hunger och ett kemiskt beroende i hjärnan. Här får du 6 råd du enkelt kan följa för att hantera emotionellt sug med hjälp av Må bra cocktailen.
I förra blogginlägget tog jag upp skillnaden mellan emotionell och fysisk hunger. Här får du veta orsaken och hur du kan göra för att hantera detta. Det finns hjälp för emotionell hunger. Är du beredd att ta chansen att verkligen ta hand om dig, denna gång?

Orsaker till emotionell hunger

Emotionell hunger har sitt ursprung i känslor av hopplöshet, hjälplöshet, värdelöshet och att inte vara älskad. Dessa känslor grundläggs ofta i barndomen. I hypnos och terapi kan man hitta det lilla barnet som inte upplevt sig älskat. När du tar hand om ditt inre barn och dess behov, först då kan du bli av med din emotionella hunger. Det finns inga genvägar.

6 råd vid emotionell hunger

Skelett i garderoben1. Tillåt känslorna:
Våga stanna upp och håll dem kvar en stund även om det gör ont. Konstatera och acceptera. Det är alltså att hantera det lilla barnets känslor du ska ägna dig åt. Att verkligen lyssna på det lilla barnet och inte distrahera det. Att äta snabba kolhydrater är att döva känslorna är ingen bra strategi, träna dig att hantera dem istället.

2. Hantera/Mindset:
Ge det lilla barnet inom dig precis det som det behöver. Ditt vuxna jag kan ge dig det du behöver och läka dina sår. ”Face the demons”. Ta hjälp av terapeut som kan leda dig rätt om du inte hittar ut själv.

3. Kost/MUMS:
För att stödja hanteringen är det bra att inte utsätta sig för intag av snabba kolhydrater som kan trigga igång den kemiska processen i hjärnan. Beroendebeteenden är starka krafter som kan hitta på ofog och genvägar att komma förbi och inte hantera det som händer. Då skjuter du upp problemet.

MOVE Må bra cocktail4. Fysisk träning/MOVE:
Att röra på sig är det mest ångestdämpande du kan ge dig själv. Flera studier visar på bättre effekt bättre än piller. Rör på dig så du svettas eller börja gå promenader och upplev naturen i minst 20 minuter gärna 45 minuter eller mer. När endorfinerna kommer är det lättare att vara modig och se lösningar och verkligen våga ta itu med det du behöver.

5. Goda sinnestillstånd/Motivation:
Träna på att skapa bra sinnestillstånd. Uppsök goda vänner som du kan skratta med. Gör andra saker att njuta av som inte hör ihop med mat. Kramas mycket, pyssla med husdjuren, barnen, barnbarnen, och unna dig en massage. Allt detta hjälper dig att frisätta oxytocin och andra goda Må bra hormoner.

6. Be om hjälp:
Tillåt dig att be om hjälp när du behöver det. Ta hjälp av terapeut eller coach som har erfarenhet av att hantera emotionell hunger och kolhydratberoende. Det är tryggare att göra det tillsammans med erfaren terapeut som kan ta dig ur det låsta tillståndet och hjälpa dig hitta hållbara strategier för framtiden.

Min erfarenhet av emotionellt ätande sträcker sig tillbaka i 20 år. Både som människa, sjuksköterska, terapeut och som grundare av ett stort viktminskningsprogram. Trots mina kunskaper lät jag det gå så långt att hela mitt hormonsystem rubbades tills jag verkligen lärde mig att hantera det. Idag mår jag bra, har väldigt sällan sug och när det kommer, vet jag hur jag ska hantera det.

Vill du ha hjälp?
Vi gör en personlig hälsokod utifrån Må bra cocktailens fem ingredienser, jag coachar dig via Skype och därefter kan vi gå vidare för en eller två hypnosträffar live.

Kontakta mig här: Ingalill Vestman

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *