Motivation för motion

14 okt, 2015 | Gästbloggare, Rörelseglädje | 0 Kommentarer

Hur stor är din motivation för motion?

Hur mycket behöver man verkligen träna och motionera för att få effekt? Har du svårt att motivera dig till att träna nu när hösten och mörkret kryper allt närmare?  Som så mycket annat så är det bra att stanna upp och reflektera över vilken plan jag har för min hälsa och hur jag kan öka min motivation för motion.
Här nedan skriver Sabina Hansson som är hälsoutvecklare och driver företaget Må bra i Skåne om vad som ska till för att må bättre och hur du kan ta dig förbi dina träningshinder. På köpet kanske du till och med ökar din motivation för motion?


 

Sabina Hansson, Må bra i Ystad

Sabina Hansson, Må bra i Ystad

När jag pluggade till hälsoutvecklare för ca 15 år sen fick vi lära oss att motion är den enskilt starkaste friskfaktorn! D.v.s om du bara ska göra en sak för din hälsa, så välj att motionera.

Motionen stärker vår hälsa genom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt kolesterol, högt blodtryck, diabetes, vissa cancerformer och psykisk ohälsa som depression och demens.

Undanflykter hindrar din motivation för motion!

Det som krävs för att uppnå dessa hälsoeffekter är endast 30 min rask promenad/dag eller motsvarande aktivitet som får igång blodcirkulationen, så att du blir varm, lite andfådd och svettig.
Ändå är det många som inte kommer till skott! Man hinner inte… Man tycker inte det är kul… Man ser sig inte som en hurtig person… Man har ont i kroppen och kan inte… – Det finns många anledningar till att vi inte motionerar, många undanflykter.

Fyra enkla tips för att öka din motivation för motion!

Därför skulle jag vilja dela med mig av några grundläggande tips för att komma igång med regelbunden motion! Grunden till en förändring är att veta vad man vill, så första steget är att tänka efter:

 1. Vad skulle du vilja få ut av att motionera?
  (Vanliga kortsiktiga effekter av att motionera är att du känner dig piggare, har mer energi, får med fysisk ork, mindre ont i kroppen, känner dig klarare och starkare mentalt och att känns sig nöjd med sig själv. Långsiktiga effekter som kommer inom allt ifrån några dagar till några månader är stabilare blodsocker, lägre blodtryck, lättare att hålla en hälsosam vikt, bättre immunförsvar, bättre sömn,  mindre ont i rygg- och axlar, minskad risk för vissa cancerformer mm)
 1. Frågor: Nu när du vet vad du vill, ställ frågor:
  Vad skulle det innebära för dig att få dessa effekter?
  Hur skulle det påverka dig i din vardag?
  Vad mer skulle du få ut av det?
 2. Välj ut vilken typ av motion som du skulle behöva för att få dessa resultat?
  Om du känner dig osäker så kan du söka information om vilken träningsform som skulle passa både på träningsanläggningar, genom vården eller genom internet t.ex.sök på  ”bra träning för ryggont”, ”bra motion för att sänka blodtrycket”.
 1. Hur kan du lägga upp din träning för att den ska bli av?
  När passar det dig bäst? Morgon, lunch eller kväll? Vardag och/eller helg?
  Ska du göra träningen på egen hand eller tillsammans med någon?
  Ska du träna hemma, utomhus eller på en anläggning?

Nu har du förtydligat för dig själv vad du vill uppnå och vad du kan göra för att komma dit.
Nu är det dags att prova ditt upplägg, bestäm dig för ett första steg och när du ska göra det.

Testa din plan under 3 veckor för att öka din motivation för motion. 

Sätt gärna av en testperiod t.ex. jag ska testa mitt upplägg i 3 veckor och därefter ska jag stämma av om jag ska fortsätta på samma upplägg, om jag behöver justera något eller om jag ska tänka ut ett helt annat upplägg. Ett annat tips för att få motionen till att bli en vana är att belöna sig själv för de pass som du genomför t.ex. genom en skön bastu efteråt, genom att ta hand om dig själv lite extra eller att bara koppla av i soffan efter träningen. På så sätt förstärker du inlärningen. Så småningom kommer du få en naturlig belöning av träningen genom att du mår bättre och då är dessa extra belöningar inte lika viktiga.

Öka motivation för motion genom att definiera dina hinder

Avslutningsvis vill jag dela med mig av hur du kan göra för att ta dig över 3 vanliga hinder:

 1. Du börjar för hårt/intensivt, vilket leder till att du får jättemycket träningsvärk, känner obehag under passet och helt enkelt avskräcks från att komma iväg och träna igen.
  Börja alltid lätt och försiktigt, genom att utmana dig försiktigt är det större sannolikhet att du vill göra om det snart igen och det är ju hela med poängen med regelbunden träning.
 1. Du blir sjuk/skadad eller får för mycket att göra på jobbet
  Detta kommer förr eller senare att ske och då gäller det att ha en back-up plan. Tänk efter redan nu: Om jag får mycket på jobbet…
  Hur kan jag då göra?
  Kan jag förenkla träningen ytterligare?
  Kan jag göra träningen på andra tider? Om jag blir sjuk/skadad… Hur länge ska jag vänta med att komma igång? När kan jag börja försiktigt, t.ex. med promenader?
 1. Du har börjat närma dig ditt mål och glömt bort varför det var så viktigt för dig att motionera. Du mår ju bra nu!
  När du kommit igång ordentligt med träningen och du märker att motivationen tryter…
  Fundera över om du behöver mer utmaning, nya mål, om du behöver variera dig eller om du behöver uppmuntra dig på något sätt? Att skapa motivation för motion är ett aktivt arbete innan det blir en vana.

Tack för dessa tips Sabina!

Lycka till med träningen, jobba aktivt på din motivation för motion,
Se till att den är lustfylld och kul.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *