Motivationsfaktorer, av Lina Vestman

27 nov, 2015 | Gästbloggare, Motivation | 0 Kommentarer

Motivation och drivkrafter

Det senaste året (drygt) har jag verkligen fått fundera på motivation och drivkrafter. Jag avvecklade min verksamhet för att göra någonting annat och hamnade i ett läge av att inte vilja göra någonting. Texten nedan skrev jag i ett utkast till ett blogginlägg för ganska exakt ett år sedan. Det är intressant att läsa det ett år senare. Det är fortfarande sant, men jag inser att det inte var att skapa ett motivationsprogram som jag egentligen ville göra, jag bara trodde att jag ville det. Därför vill jag göra ett tillägg till nedanstående text:
Om du inte kommer vidare när du har tappat motivationen och har jobbat med målet – fråga dig själv om det är det du verkligen vill, eller något du bara bestämt dig för att du ska uppnå.

Jag är glad att jag hade de tankarna då – och i efterhand kan jag se att de har lett till helt nya saker, som jag inte ens kunde drömma om för ett år sedan! Det viktigaste är att inte se det som ett misslyckande om man väljer att ändra sina mål. Ett mål är bara en riktning och ett tydligt fokus, det är inte skrivet i sten och det är helt ok att ändra sig om man kommer på att det inte var det man egentligen ville göra.

Här kommer min text jag skrev för ett år sedan:


Mitt motivationsprograms-projekt har stått lite stilla på grund av (lustigt nog) motivationsbrist!
Det har fått mig att fundera både en och två gånger på vad motivation egentligen är och hur jag själv fungerar när det gäller att hålla i motivationen. Allting är egentligen klart i mitt huvud, men det lilla praktiska steget att få ut det i text och ord tar bara stopp.

mål och motivationMotivationsfaktorer:

Det finns olika faktorer för drivkraft och man kan dela upp dem på olika sätt. T.ex. inre och yttre motivation och till eller från någonting.

Inre/yttre:
Gör du det för din egen skull eller någon annans? Vill du ha bekräftelse utifrån eller ger ditt mål en inre tillfredställelse?

Till/från:
Har du fokus mot ditt mål och allt det kommer ge dig när du uppnått det, eller vill du ifrån den situation du är i nu eller har ett mål för att undvika någonting?

Som det är för mig just nu har jag inte målet tillräckligt tydligt. Jag vet inte riktigt vad det kommer innebära när jag uppnått det, och jag frågar mig själv hur viktigt det är egentligen. Jag är ofta en ”till-person”, vill jobba mot någonting, och korta projekt funkar bäst för mig. I mitt huvud går allting så snabbt och när jag är klar med någonting i huvudet så känns det som jag är klar i verkligheten också, och då finns risken att jag tröttnar innan jag är klar. Då behöver det komma in lite yttre faktorer, att man har någon man samarbetar med eller någon som pushar på.

Hur fungerar du? När har du som mest motivation och när tappar du motivationen?

Min strategi nu för att komma vidare är att göra målet tydligt, sätta upp korta delmål som man kan beta av och gå ut med officiellt slutdatum så att jag har en yttre press också.

motivation

Vad behöver du göra för att komma framåt?

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *