Vad är NLP? av Lina Vestman

16 dec, 2015 | Gästbloggare, Mindset, NLP | 0 Kommentarer

Jag sitter just nu och grottar ner mig i en massa material om NLP.

vad är NLP?Jag kom att tänka på att det inte är helt enkelt att förklara vad NLP är för någon som aldrig har hört talas om det. Även för de som jobbat med det under en längre tid kan ha svårt att sätta ord på det. Så länge det fungerar kanske man inte behöver kunna förklara det exakt?

Jag tänkte i alla fall ge mig i kast med att reda ut begreppen.

Det myntades av två män i USA; Richard Bandler (matematiker och terapeut) och John Grinder (lingvistiker) som ville ta reda på vad som skiljer de som lyckas mot de som inte gör det.

”Vad är det som skiljer människor som gör något med lätthet, elegans och fulländning från dem som inte gör det?”

De började med att studera (modellera) framgångsrika personer inom olika områden, främst inom kommunikation. Utifrån dessa studier kunde de sedan skapa en verktygslåda med kraftfulla processer, modeller och tankesätt som alla kan använda för sin personliga utveckling eller för att uppnå resultat.

Vad är NLP och vad står det för?

NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering (eller Neuro Linguistic Programming på engelska).

Neuro – Hjärnan och våra tankebanor. Hur vi filterar och sorterar på hjärnkontoret och hur vi bearbetar information som vi tar in via alla sinnen.

Lingvistik – Språket och kommunikationen. Hur vi kommunicerar med oss själv och andra för att uppnå de resultat vi vill ha. Genom att förstå hur andra filtrerar information kan vi anpassa den kommunikation vi sänder ut, så att budskapet går fram.

Programmering – Alla vanor, eller ovanor vi har. Vi skapar program för att inte behöva tänka på allting vi gör. Ibland vill vi förändra en ovana och skapa program som hjälper oss. Har du tänkt på att en fobi är ett program som triggas igång av det du är rädd för. En snabb reaktion där vi inte hinner tänka och ofta är kanske fobin inte ens logisk, men den är så inprogrammerad att vi inte kan kontrollera det.

Med NLP jobbar man med dessa tre delar och väldigt enkelt kan man säga att man får verktyg för hur man ska tänka, kommunicera och ändra sina beteenden. Och vem vill inte ta kontroll över det?

Hur använder jag NLP i mitt liv?

Lina VestmanNLP och mental träning är någonting jag upplever att jag har haft med mig så länge jag kan minnas. Det introducerades tidigt i familjen då mamma höll utbildningar i det. För mig blev det ett sätt att leva och förhålla sig utan att tänka att man använde ett specifikt verktyg. När jag gick min första NLP Practitioner utbildning fick jag ord på det som för mig så länge varit självklart. Många av dem jag gick utbildningen med utryckte att de upplevde ett liv före och efter NLP, för mig har det alltid funnits med mig. Det som NLP har gett mig är att jag upplever att jag har lätt för att välja mina sinnestillstånd, jag hanterar saker resursstyrt i stället för att bli ett offer för omständigheter, jag är oerhört målinriktad och har en motivation och drivkraft som har hjälpt mig vid många hinder. Jag kan förstå och acceptera människors olikheter och har en kunskap om att vi kommunicerar på olika sätt. Jag har en stor portion flexibilitet och utryck som ”om det du gör inte fungerar – gör någonting annat” sitter i ryggmärgen hos mig. Jag ser möjligheterna och väljer att fokusera på det som får mig att må bra i stället för det som stjäl energi eller oroar mig. Bättre att ta ut segern i förskott, så har man i alla fall fått fira en gång.
Allt detta och mycket mer – som jag inte ens är medveten om – är  saker som jag kan tacka mentala träningen och NLP för. Jag har också använt verktygen i mitt jobb som coach och utbildare.

Vem har nytta av NLP practitioner?

Eftersom NLP är så väldigt brett kan vem som helst ha nytta av det. Helst skulle man ha det med sig i utbildningen redan från grundskolan. En viktig del är kommunikation så är du ledare, företagare, lärare, säljare eller jobbar med människor på ett eller annat sätt så kan NLP underlätta i kommunikationen med andra människor. Kanske har du vanor eller beteendemönster du skulle vilja ändra på eller bli bättre på att hantera dina sinnestillstånd? Kanske utövar du idrott eller sysslar med någonting där målstyrning och motivation är viktiga faktorer? Eller kanske du är intresserad av att jobba med din egen personliga utveckling och lära dig mer om dig själv och andra i din omgivning? Oavsett anledning så kan NLP vara ett verktyg för dig.


Eftersom jag nu ändå håller på att gå igenom materialet tänkte jag göra en bloggserie framöver där jag går in lite mer i olika modeller och processer inom NLP. Kommentera gärna om det är någonting speciellt du är intresserad av eller problem du har som du vill ha hjälp att reda ut med NLP, så kan jag ta med det i kommande inlägg!

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *