Sötningsmedel och diabetes – sockerdetoxa nu!

22 sep, 2014 | Gästbloggare, Mums | 0 Kommentarer

Sötningsmedel ger förändrad tarmflora, ökad glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden

En ny intressant studie publicerades nyss i tidningen Nature: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature13793.html (17/9-14)

Sockerdetoxa, ta bort coca colanAtt välja läsk eller saft som sötats med sötningsmedel som sukralos och aspartam, i stället för socker är idag mycket vanligt. Dessa är kemiskt framställda sötningsmedel som är flera hundra gånger sötare än vanligt socker. Man har tidigare inte kunnat påvisa att det ska vara någon fara för kroppen att äta sötningsmedel, bland annat med kommentaren att det är så pass små mängder som man använder för att få den söta smaken.

De främsta orsakerna till att man väljer sötningsmedel enligt en undersökning livsmedelsverket har gjort är:
1.     Viktminskning eller hålla vikten
2.     Tandhygieniska orsaker
3.     Smakar bättre

Den nya studien visar att man lurar sig själv om man tror att sötningsmedel i stället för socker kan bidra till viktminskning.

En del av studien gjordes på möss där man fann att råttorna som fick dricka vatten tillsatt med sötningsmedel fick en förändrad bakterieflora jämfört med de möss som fick vanligt vatten. Vi har ca 1kg olika bakterier i tarmen som hjälper till med allt från att bryta ner mat till att stödja immunförsvar och bilda viktiga ämnen för normal kroppsfunktion. Tarmbakterierna visade sig bryta ner sötningsmedlen vilket ledde till att den vanliga funktionen att bryta ner och omsätta glukos (vanligt socker) minskade. Mössen fick en ökad glukosintolerans, vilket är kopplat till ökad insulinresistens så cellerna inte tar hand om glukos som det ska. Man går då med högt blodsocker vilket leder till att kroppen producerar ännu mer insulin. Insulin är ett uppbyggande hormon vilket leder till ökad inlagring av fettceller. Så ökad glukosintolerans är förstadiet till diabetes typ 2 och kan leda till övervikt.

Studien gjordes även på en mindre grupp människor där man fann samma resultat; förändrad tarmflora, ökad glukosintolerans och förhöjda blodsockervärden.

Sockerdetoxa!

sockerdetoxaJag tycker det är skrämmande resultat och det visar ju på att naturligt är bättre. Däremot säger jag inte att det är bättre att dricka vanlig läsk eller saft. Drick vatten i stället! Går bra att smaksätta med frukt och bär.

Både socker och sötningsmedel påverkar signalerna i hjärnan och vi triggar belöningssystemet som vill ha mer. Vanligt socker påverkar också tarmfloran och många går runt med candida på grund av högt socker och kolhydratintag.

Börja kolla innehållsförteckningen på allting du stoppar i dig! Innehållsförteckning skrivs alltid i storleksordning med störst mängd först. Vanligt socker kan döljas under flera olika namn på innehållsförteckningen, till exempel: sackaros, invertsocker, fruktos, glukos, sirap, fruktossirap och glukossirap.
Uteslut socker och sötningsmedel i 4 veckor så dämpas sötsug och du återställer balansen i tarmen.

(Gästbloggare: Lina Vestman)

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *