Hurra för kroppens självläkning!

18 sep, 2014 | Hormonbalans | 0 Kommentarer

Kroppens självläkande förmåga så kallad homeostas, är så stor som 90%, varken vi behandlar oss med läkemedel eller inte. Vi har betydligt större inflytande på på vår egen hälsa än vad vi tror och tillskriver läkarvetenskapen större betydelse än vad som är bra för oss. Mängder av pengar satsas på mediciner, medan forskningen runt människans fantastiska förmåga till självläkning lever i sin linda. Den traditionella vården kategoriserar diagnoser utefter olika organ, då är det lätt att missa helheten.

Viktigaste organen för självläkning

organ självläkningKroppens läkande fungerar som en självreglerande termostat som eftersträvar balans. I kroppen finns hormonproducerande körtlar som lever i ett system och är en del av kroppens viktiga homeostas- självläkning. De behöver leva i harmoni och takt med varandra för att vi ska uppnå välmående.

Tänk dig en symfoniorkester där Hypotalamus är kompositören och Hypofysen dirigenten, den som ser till att alla håller takten och spelar med hög eller låg intensitet vid rätt tidpunkt. Om något kommer i otakt så påverkar det hela upplevelsen av musiken. självläkningDe viktigaste musikinstrumenten verkar vara Binjurarna, Sköldkörteln och Könskörtlarna som producerar stresshormoner, ämnesomsättningshormon och könshormoner.

När kroppen överväldigas av fysisk och/eller mental stress är binjurarna de första att belastas. Vi kan tillfälligt kompensera och maskera symtomen med högt kaffeintag, energidrycker och sötsaker som ökar påfrestningen för kroppens balans ännu mer. Det  kan fungera tillfälligt men sker det under längre tid får binjurarna lägga in en överväxel och producera mer av hormonet kortisol. Det påverkar i nästa steg bukspottkörteln att öka insulinproduktionen och kroppens blodsockernivåer åker berg o dalbana. Då utvecklas bukfetma och Diabetes typ 2. På den vägen är det, det ena organet efter det andra belastas, den onda cirkeln snurrar på och vi får allt svårare att stoppa centrifugen som tumlar oss runt som plankton i havets virvlar. Om du inte stoppar upp och hjälper kroppens förmåga till självläkning!

Hur stoppa centrifugen och åstadkomma självläkning?

Du kan både stoppa, självläka och förebygga. Här följer några exempel på vad Må Bra Cocktailens ingredienser kan göra för att stödja kroppens förmåga till självläkning:

Cocktailglas Må bra cocktailMums: Stoppa sockerintaget och annat uppåttjack! Använd ren mat som är antiinflammatorisk.

Move: Vilken träning fungerar för din kropp? Ju mer obalans du har, desto lugnare aktivitet. Då är promenader, yoga, dans, och lätt styrketräning bättre för att bygga upp kroppen som är i obalans. Det gäller att göra aktiviteter som frisätter Må bra hormoner som endorfin och serotonin, gärna med musik.

Motivation: Ta reda på vad det är som gör dig på gott humör och omge dig med det. Se till att du får en dos om dagen. Goda sinnestillstånd frisätter må bra hormoner.

Mormoner: Handlar om massage och att framkalla goda må bra hormoner som endorfiner genom fysisk träning och skratt. Oxytociner får du av  beröring, massage, sex, kela med husdjur och goda kramar. Serotonin ett må bra hormon som frisätts av bl.a. ljus och skratt. Det blir även viktigt att få ordning på Melatoninet som reglerar sömn och vakenhet.

Mindset: Mental träning får ner stressnivåerna. Träna kroppen och hjärnan att slappna av och fokusera tankarna på välmående. Träna avspänning regelbundet tills det sitter i kroppen och att få kontakt med kroppens läkande förmågor genom kroppscanning.

Tips!  Ett program för läkande kroppscanning hittar du i Må bra cocktailens shop för nedladdning klicka HÄR

Referens: Läs mer om hur obalansen av hormoner påverkar varandra

I september bloggar jag om Må bra cocktailens Mormoner, i oktober bloggar jag om Move

5M Mormoner/Ingalill Vestman

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *