NLP Grundantagande 2 – Alla beteenden har en positiv intention

6 jan, 2016 | Gästbloggare, NLP | 0 Kommentarer

Alla beteenden har en positiv intention 

At some level – Every behavior has a positive intention
Alla människor gör sitt bästa med de resurser som finns tillgängliga. Människor är inte sina beteenden. Acceptera personen, förändra beteendet. Det som verkar som ett negativt beteende är endast negativt eftersom att vi inte uppfattar den bakomliggande intentionen.

I stället för att bli arg eller irriterad på en persons beteende kan vi välja att ha inställningen att det finns en positiv intention med beteendet. Med positiv intention menar jag inte att man alltid är medveten om vad man gör och det behöver inte alltid vara en positiv intention som är etiskt rätt eller okej i andras ögon, så länge det fyller ett syfte för personen som gör beteendet. Det kan alltså vara en omedveten positiv intention, gamla invanda mönster eller primitiva reaktioner.

Alla beteenden – oavsett hur elaka, tokiga eller underliga de verkar – är det bästa tillgängliga valet för den personen vid just det tillfället. Om man ges ett bättre alternativ (utifrån den personens karta över verkligheten) kommer man troligen göra på det sättet i stället.

alla beteenden har en positiv intention

Förändra vanor och beteende

Eftersom jag har jobbat med viktminskning i många år så kommer jag ofta i kontakt med detta grundantagande. Du vill gå ner i vikt – du vet vad du borde göra och du bestämmer dig för att göra det (t.ex. äta bättre och röra på dig mer). Varför är det då så svårt att hålla i dessa nya vanor och beteende? Jo – för ofta har det gamla beteendet fyllt en positiv intention. Du har använt maten för att hantera känslor, eller för att känna dig piggare. För att förändra det oönskade beteendet behöver vi bli medvetna om den positiva intentionen (som inte alltid behöver vara logisk) och sedan ersätta med ett nytt beteende som fyller samma positiva intention med som ger ett annat resultat. T.ex. få hjälp med att hantera känslor på andra sätt än med mat, eller göra saker som fyller på med annan energi än kalorier.

Tänkvärt..

  • Nästa gång du blir irriterad på ett beteende – bemöt personen med antagandet att det ligger en positiv intention bakom beteendet. Hur kan det förändra er relation? Behöver personen hjälp att förstå den positiva intentionen för att ändra beteendet?
  • Vad har du för beteende eller vanor som du vill förändra? Fundera över den positiva intentionen med det beteendet – vad ger det dig? Kan du ersätta beteendet med någonting annat som fyller samma positiva intention men ger dig det resultat du vill ha?

Läs en sammanfattning över alla grundantaganden här.

/ Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *