NLP Grundantagande 3 – Vi har alla resurser vi behöver

6 jan, 2016 | Gästbloggare, NLP | 0 Kommentarer

Vi har alla resurser vi behöver

We already have all the resources we need
Det finns inga människor utan resurser, det finns bara tillstånd utan resurser. Människor är perfekta.

Har du någon gång haft ett gräl med en person där du blivit upprörd eller arg och inte kunnat uttrycka dig så som du egentligen ville? En stund senare när du lugnat ner dig och tänker igenom situationen kommer du på de perfekta sakerna du skulle ha sagt. Du hade alltså resurserna att kommunicera, du var bara i ett sinnestillstånd där du inte kom åt dina resurser.

Vad menas med resurser då? Det kan i stort sett vara vad som helst som hjälper oss mot det resultat vi vill uppnå. I exemplet med grälet handlade resurserna om förmågan att kunna tänka klart och kommunicera. Handlar det om andra saker som t.ex. pengar, tid eller kunskap så kanske vi inte har resurserna från början, men vi som människor har förmågan att skaffa resurserna.

vi har alla resurser vi behöver

Ett annat bra exempel är vid inlärning. Vi har alla förmågan att lära oss saker – vi har en gång lärt oss att krypa, gå och springa. Varför har vi då ibland svårt att lära in nya saker? Är det skillnad för dig om du ska lära dig någonting du tycker är intressant och spännande som du blir helt uppslukad av, eller om du ska lära dig någonting du tycker är tråkigt och svårt och inte ser att du kommer ha någon nytta av? Skillnaden är sinnestillståndet du är i när du ska lära dig någonting. Om du direkt intalar dig att det är svårt och aldrig kommer att gå, så har du troligtvis inte tillgång till de resurser du behöver för inlärning heller.

Tänkvärt..

  • Tänk om det kunde vara roligt att lära sig nya saker? Vilket är det optimala inlärningstillståndet för dig? Hur skulle vi kunna skapa en miljö som underlättar för elever i skolan att försätta sig i sina optimala inlärningstillstånd?
  • När du hamnar i situationer där du upplever att du inte har resurserna du behöver – ta ett djupt andetag! Ofta när vi blir stressade, pressade eller upprörda håller vi andan, detta skapar syrebrist i hjärnan som leder till resurslösa tillstånd.

Läs en sammanfattning över alla grundantaganden här.

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *