NLP Grundantagande 4 – Det finns inga misslyckanden, bara feedback

6 jan, 2016 | Gästbloggare, NLP | 0 Kommentarer

Det finns inga misslyckanden, bara feedback

There are no failure, only feedback
Du kan inte misslyckas. Om någonting inte fungerar, gör något annat på ett annat sätt.

Hur många gånger i ditt liv har du upplevt att du har misslyckats? Och hur mycket rädsla har du för att misslyckas vilket kanske gör att du inte ens ger dig på vissa saker, för tänk om du skulle misslyckas?
Hur skulle det vara om du i stället kunde se varje misslyckande som feedback, dvs någonting som du kan lära dig av? Tänk om du inte kan misslyckas, hur många fler saker skulle du prova på då?

det finns inga misslyckanden bara feedback

Jämför med en GPS i bilen – den ger dig hela tiden feedback för att styra till målet du har angett. Skulle du köra fel så säger inte GPSen: ”Din idiot, nu har du misslyckats! det är lika bra att köra hem igen.” Utan den fortsätter med samma lugna ton: ”Gör en u-sväng när möjligt”. Du kan välja att se det som andra kanske uppfattar som misslyckande, som en signal på att det är dags att göra någonting annat eller på ett annat sätt.

Det är en avvägning, ibland är vi inte tillräckligt uthålliga utan ger upp även om vi kanske är på rätt väg. Vi kanske upplever att vi har misslyckats flera gånger tidigare och självförtroendet är lågt, så vi ger upp innan vi ens har gett det en ärlig chans ”Det är ju ändå ingen idé”.

Tänkvärt..

  • Nästa gång du hamnar i en situation som du tidigare sett som ett misslyckande – ställ dig själv frågan: Vad kan jag lära mig av det här?
  • Finns det någonting i ditt liv där du just nu upplever att du sitter fast eller har hamnat fel? Fundera över vilket resultat du vill uppnå – formulera det lika specifikt som om du skulle knappa in GPSen på en destination, det fungerar alltså inte att bara säga vad du inte vill ha.. Skriv ner alla tänkbara vägar som finns för att komma i mål, testa en väg – om det inte fungerar, ta en annan väg.

Läs en sammanfattning över alla grundantaganden här.

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *