NLP Grundantagande 6 – Du har ansvar..

9 jan, 2016 | Gästbloggare, NLP | 0 Kommentarer

Du har ansvar för dina tankar och ditt tillstånd och därför även för dina resultat

You are responsible for your thoughts and states and because of that even for your outcomes

Omgivningen kan påverka dig, men slutligen är det du som väljer de tankar som ligger till grund för ditt tillstånd och som i sin tur ger ett resultat. Därför är ansvaret ditt.

du har ansvar

”Om det inte vore för den personen, eller den omständigheten så skulle jag lyckas…”
Hur ofta har du hört någon säga det? Och hur ofta hittar du själv ursäkter eller anledningar till att det inte blev som du hade tänkt dig? Eller – ”Du gör mig arg”. ”Du gör mig ledsen” osv..
Det är alltid lättare att lägga över ansvaret på någon annan.

Du äger dina tankar och dina tankar hänger ihop med ditt sinnestillstånd (som jag kommer skriva mer om i grundantagande 8 – kropp och sinne är ett system) det är alltså ingen annan som kan få dig att känna dig på ett visst sätt om du inte själv tillåter det. Får du inte det resultat du vill ha är det dags att ta ansvar för vad du själv kan göra eller hur du låter dig påverkas av yttre faktorer.

För en person som är van att skylla på allt och alla kan detta grundantagande vara provocerande. Tänk om man måste börja ta eget ansvar för alla sina känslor, sitt sinnestillstånd och sina resultat – det kan vara jobbigt att inte ha någon annan att lägga skulden på.

Eget ansvar över stress och utbrändhet?

Ett exempel över eget ansvar är stress och utbrändhet – Vi sätter oss i en situation där vi låter andras (och egen) press, projektioner och förväntningar få spela en så stor roll att vi inte lyssnar på kroppens egna signaler. Som resultat skapar vi stressrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa. Om vi vill ha ett annat resultat behöver vi göra på ett annat sätt – vi behöver ta ansvar för våra egna tankar och eget sinnestillstånd.

Tänkvärt..

  • Nästa gång du hör dig själv skylla på någon annan, fundera över vad du själv kan göra för att ändra situationen. Hur kan du styra dina tankar, ditt sinnestillstånd och ditt beteende så att du får det resultat du vill ha?
  • Du får bara en kropp, hur tar du ansvar över den?

Läs en sammanfattning över alla grundantaganden här.

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *