NLP Grundantagande 9 – Att modellera framgång leder till mästerskap

2 mar, 2016 | Gästbloggare, NLP | 0 Kommentarer

Att modellera framgång leder till mästerskap

Modelling successful performance leads to excellence

Om en person kan lyckas med något är det möjligt att göra detsamma om du lär dig hur den personen ser, hör, känner, tänker och agerar. Mästerskap kan kopieras.

Modellering ligger till grund för att NLP existerar över huvudtaget. Det utvecklades genom att Rickard Bandler och John Grinder modellerade mänskligt beteende och tankemönster. De var intresserade att ta reda på vad som skiljer de som lyckas från de som inte gör det. Genom att modellera framgångsrika personer inom olika områden kunde de skapa olika modeller och processer så att vem som helst ska kunna uppnå samma resultat.

NLP Grundantagande 9 - Modellera framgångMan kan säga att vi lär oss modellering redan som små, vi tar in och registrerar hur andra gör, och så provar vi samma sak. Det sägs ju att barn inte gör som man säger, utan som man själv gör – ett bra exempel på modellering!

Modellera på olika nivåer

För att modellera framgång och skapa en bra strategi behöver vi vara nyfikna på många olika plan. För att uppnå samma sak som någon annan har gjort;
Vilken omgivning är optimal för att lyckas?
Vilka beteende har personen som lyckats?
Vilka förmågor är viktiga?
Vilka värderingar och föreställningar?
Hur ser personen på sig själv/sin identitet?
Vad finns det för högre syfte?

Tänkvärt..

  • Vem kan du modellera som har uppnått ett resultat som du också vill lyckas med? Ta reda på så mycket som möjligt om personen. Vilka värderingar, handlingar, känslor osv har/hade personen för att bli framgångsrik?
  • Inom vilka områden i ditt liv känner du dig framgångsrik? Skapa en modell av dig själv! Hur gör du t.ex. när du är motiverad? Eller när du är uthållig? Använd de modellerna för att skapa motivation och uthållighet inom andra områden i ditt liv där du kanske inte har det.

Läs en sammanfattning över alla grundantaganden här.

/Lina Vestman

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *