Äggmuffins – Goda glutenfria matmuffins som kan göras i flera varianter
Uppdaterad 20240426
Äggmuffins är matmuffins som kan ätas till exempel till frukost eller när du vill ha ett gott mellanmål. Här får du olika tips på smaksättning, hitta din egen favorit, och botanisera utefter den kost du följer.
Recept 1 äggmuffins med bacon
Ingredienser för ca 6 st muffins
4 ägg
1 dl kokosmjölk/mandelmjölk
2 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk psylliumfröskal
1 tsk bakpulver
1 krm salt och nymald svartpeppar
1 pkt ekologiska bacon
Så här tillagar du matmuffins med bacon
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä muffinsformarna med bacon.
Vispa ihop och fyll i smeten muffinsformar till 2/3-delar, tänk på att smeten stiger på höjden.
Grädda i ca 15 minuter eller tills ytan är lite gyllene och smeten stannat.
Recept nr 2 Matmuffins med broccoli, bacon, ingefära och vitlök
Ingredienser
8 ägg
1 dl kokosmjölk
1 tsk bakpulver
1 msk psylliumfröskal
1 broccoli
1 cm riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Några stänk riven muskot
Kryddor: Havssalt, svartpeppar och 2 stänk cayennepeppar, riven muskotnöt
Tillaga så här
Sått ugnen på 200 grader
Fräs ihop grönsaksblandingen med bacon några minuter:
Hetta upp en stekpanna med
Hackade bacon i bitar
Skiva stammen av broccolin fint. lägg i pannan. Spara små buketter av broccoli.
Hacka löken och lägg i pannan tillsammans med riven ingefära och bankade vitlöksklyftor i bitar.
Krydda med salt och svartpeppar
Fyll muffinsformar med grönsaksblandningen.
Vispa ihop ägg, kokosmjölk, cayennpeppar och riven muskot, 1 tsk salt och vartpeppar. Häll över äggsmeten i muffinsformarna med grönsakblandningen. Stick i en liten broccolibukett i varje form.
Tillaga i ugnen i ca 20 minuter
Tips på varianter att blanda i innan gräddning
Lägg i en liten broccolibukett i varje matmuffins, innan gräddning.
Krydda med härliga örtkryddor, basilika, tomat och oregano
Kläd sidorna med bacon eller rökt skinka (osockrad och från glada ekologiskt uppfödda grisar) och lök i små bitar
Blanda i 1-2 msk Chiafrön och låt stå och svälla i några minuter extra innan gräddning.
För den som äter ost: Riv ost tex parmesan eller mozzarella i smeten
Skär ädelost eller gorgonzola i stavar och stick ner i mitten
Detta är ett recept som passar LCHF och Paleo som du dessutom kan anpassa, om du äter andra dieter.
Smaklig Spis!
Ett tips är att dricka lite hemgjord buljong när du avnjuter dina äggmuffins.
0 kommentarer