Äggmuffins – glutenfritt bröd

16 mar, 2016 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Äggmuffins – Goda glutenfria matmuffins som kan göras i flera varianter

Uppdaterad 20240426

Äggmuffins

Äggmuffins

Äggmuffins är matmuffins som kan ätas till exempel till frukost eller när du vill ha ett gott mellanmål. Här får du olika tips på smaksättning, hitta din egen favorit, och botanisera utefter den kost du följer.

Recept 1 äggmuffins med bacon

Ingredienser för ca 6 st muffins

4 ägg
1 dl kokosmjölk/mandelmjölk
2 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk psylliumfröskal
1 tsk bakpulver
1 krm salt och nymald svartpeppar
1 pkt ekologiska bacon

Så här tillagar du matmuffins med bacon

Sätt ugnen på 200 grader.
Klä muffinsformarna med bacon.
Vispa ihop och fyll i smeten muffinsformar till  2/3-delar, tänk på att smeten stiger på höjden.
Grädda i ca 15 minuter eller tills ytan är lite gyllene och smeten stannat.

Recept nr 2  Matmuffins med broccoli, bacon, ingefära och vitlök

Ingredienser

8 ägg
1 dl kokosmjölk
1 tsk bakpulver
1 msk psylliumfröskal
1 broccoli
1 cm riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Några stänk riven muskot

Kryddor:  Havssalt, svartpeppar och 2 stänk cayennepeppar, riven muskotnöt

Tillaga så här

Sått ugnen på 200 grader

Fräs ihop grönsaksblandingen med bacon några minuter:
Hetta upp en stekpanna med
Hackade bacon i bitar
Skiva stammen av broccolin fint. lägg i pannan. Spara små buketter av broccoli.
Hacka löken och lägg i pannan tillsammans med riven ingefära och bankade vitlöksklyftor i bitar.
Krydda med salt och svartpeppar

Fyll muffinsformar med grönsaksblandningen.

Vispa ihop ägg, kokosmjölk, cayennpeppar och riven muskot, 1 tsk salt och vartpeppar. Häll över äggsmeten  i muffinsformarna med grönsakblandningen. Stick i en liten broccolibukett i varje form.

Tillaga i ugnen i ca 20 minuter

 

Tips på varianter att blanda i innan gräddning

Lägg i en liten broccolibukett i varje matmuffins, innan gräddning.
Krydda med härliga örtkryddor, basilika, tomat och oregano
Kläd sidorna med bacon eller rökt skinka (osockrad och från glada ekologiskt uppfödda grisar) och lök i små bitar
Blanda i 1-2 msk Chiafrön och låt stå och svälla i några minuter extra innan gräddning.

För den som äter ost: Riv ost tex parmesan eller mozzarella i smeten
Skär ädelost eller gorgonzola i stavar och stick ner i mitten

Detta är ett recept som passar LCHF och Paleo som du dessutom kan anpassa, om du äter andra dieter.

Smaklig Spis!

Ett tips är att dricka lite hemgjord buljong när du avnjuter dina äggmuffins.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *