Sparris för hälsan Må bra cocktail

26 maj, 2017 | Mums | 0 Kommentarer

Sparris är både god och fantastisk för hälsan

Sparris är en hälsobomb fylld med vitaminer, mineraler, antioxidanter, tryptofan och enzymer. Den hjälper dessutom mot sötsug. Det finns både vit, grön i olika nyanser och även lila.
Det är en speciell primör som odlas och äts alldeles färsk på våren och försommaren (april-juni). En morsdagsmiddag av klass i södra Sverige, ska innehålla sparris.

Sparris är nyttigt

Primören innehåller en lägre mängd kolhydrater och högre mängd proteiner vilket gör den perfekt om du vill äta kolhydratsnålt.

Näringsinnehåll i sparris:

Vitaminer och mineraler

Den innehåller A-, C-, E- och K-vitamin. Den innehåller också folsyra och mineralerna kalium och zink samt svavel.

Aminosyror

Ett verksamt ämne för hälsan är aminosyran asparagin som stimulerar njurarna och verkar urindrivande. Den hjälper alltså njurarna att rena kroppen, liksom att den ökar uthålligheten, hjärnan och nervsystemet. En annan aminosyra är glutation som verkar skyddande för cellerna och dess DNA En riktig antioxidant alltså. Aminosyran glutamin hjälper dessutom mot sötsug.

Fibrer för tarmen

Inulin är en fiber som skapar en god miljö för tarmens bakterier, där 80% av immunförsvaret har sitt säte.

Andra viktiga näringsämnen

Primören är rik på tryptofan som hjälper till att bilda ”må bra hormonet” serotonin.

Det innehåller även ett enzym (alkoholdehyrogenas) som hjälper levern att bryta ner alkohol. Anses därför vara effektiv mot baksmälla.

Vem ska äta sparris med måtta?

Puriner är ämnen som bildar urinsyra, så de som har njurproblem och ledvärk ska tänka på att äta med måtta.

Hur ska jag tillaga sparris?

Recept sparris Stekt sparris
Du kan äta den gröna rå, lätt wokad, ugnsbakad, stekt eller snabbt uppkokt i vatten.
Gott tillbehör är hollandaisesås, smör eller fin olivolja kanske med vitlök eller dina favorit kryddor.
Sparris kan ätas som en förrätt eller som tillbehör till både fisk och kött, eller varför inte färsk i en sallad? Du kan givetvis koka soppa på den fina primören. Gott på grillen är baconlindad sparris.

Den vita sorten är lite beskare och har ett hårdare skal som du skalar bort. Den ska kokas någon minut längre än den gröna.

Varför luktar urinen när jag ätit sparris?

När asparagin bryts ner i tarmen bildas svavelföreningar som är bra för hälsan. Det är alltså inget konstigt att urinen luktar annorlunda.

Sparris ursprung

Asparagus officinalis hittas naturligt i Europa, västra Asien och norra Afrika. Både den vita, gröna och lila sparrisen odlas som grönsak. Den vita skördas under jord och en annan sort är den gröna sparrisen som skördas över jord när den kommit upp i lagom längd.

Kommentar från Ingalill Vestman:
Lycka är att på våren i maj köpa primören direkt hos odlaren och äta direkt både rå och grillad med olja. Färsk sparris är mat som är fantastisk för gommen, magen och hälsan.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *