Varför har allt fler näringsbrist? Må bra cocktail

20 maj, 2017 | Egenvård, Mums | 0 Kommentarer

Jag äter ju bra, varför skulle jag ha näringsbrist?

Naringsbrist gronsakerNäringsbrist kan man väl inte ha i vår värld av överflöd? Ja vad kommer de sig att allt fler får diffusa symtom och oftare får infektioner, trots att de äter näringsriktigt? Svaret är enkelt, utarmade jordar och stört upptag av näringsämnen i kroppen.

Därför behöver vi äta kosttillskott mot näringsbrist.

Jag får ofta kommentarer om att det är fel att äta kosttillskott och att man får i sig allt man behöver genom maten. De som påstår det kan inte ha mer fel. Vår mat innehåller inte längre samma näring som för 60 år sedan. Vi besprutar och plockar omogna grödor och fraktar dem långt. Vi har ändrat jordbruket och matproduktionen till mera industriellt. Tidigare var kunskapen stor om odling och växelbruk, idag ser man mer kortsiktigt med snabbväxande grödor, där jordarna inte får tillräckligt med näring tillbaka på lång sikt. Allt detta utarmar jordarna och effekten blir en mat som inte länge ger oss det vi behöver.

Näringsbrist – Mineralerna minskar

Enligt studier har mineralerna i våra jordar minskat med 75% i Europa och 85% i Nordamerika.

En större studie från Center for Disease Control i USA visar att människor i Nordamerika får i sig för lite mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler via kosten. Exempel på det är följande:

E-vitamin får vi i oss 93% för lite
Magnesium får vi i oss 56% för lite
A-vitamin får vi i oss 44% för lite
C-vitamin  får vi i oss 31% för lite

Lantbruksuniversitetet visar att även Sverige är drabbat med mindre mängd av tex mineraler i jordar och grödor.

Fytinsyra och moderna sorters spannmål ger näringsbrist

Problemet med spannmål och tex ris är att det naturliga innehållet i skalen av mikronäringsämnen är borta, kvar finns endast en kletig massa av kolhydrater. De moderna vetesorterna ger större avkastning, men beräknat i näringsämnen är de inte mycket att ha.

Fytinsyran i spannmål, ris och bönor hindrar upptaget av mineraler. Det behöver lösas upp genom att an bioprocessar nötter, frön och korn innan tillagning. Det görs till exempel med fermentering, då bildas enzymet fytas, som hjälper kroppen att ta upp mineralerna. Det är därför som tex surdegsbakning är viktig om du äter fuklkorn. Vid fermentering tillsätts vatten, salt, ofiltrerad äppelcidervinäger som får stå över tid i rumstemperatur, för att starta upp groddningsprocessen.
Läs mer här om hur du gör: Fermentera nötter och frön

Stress och obalans i mag-tarmkanalen ger näringsbrist.Magtarmkanalen

Vår förmåga att ta upp näringsämnen hindras också på grund av stress och raffinerad mat med mycket gluten och socker. Stress och brist på återhämtning minskar möjligheten för kroppen att uppta näringsämnen och vårt immunförsvar störs. Allt fler drabbas av mag-tarmproblem, vanliga problem är uppblåst mage och IBS.

Diffusa symtom på grund av näringsbrist

Allt detta har lett till att många lider av näringsbrist så kallad ”hidden hunger”. Dessa brister visar sig i form av sjukdomar och problem med både kroppen och den mentala hälsan. Något som sällan upptäcks i den traditionella sjukvården ,när man endast tittar på symtom var och en för sig, istället för att se helheten.  Många går omkring med smärtor och inflammatoriska processer i kroppen som ofta ger diffusa symtom. Många vittnar om hur de blir förkylda oftare och att det tar längre tid att bli frisk.


Exempel på symtom vid näringsbrist

Här följer några exempel på brister och ämnen som påverkar oss negativt

 • D-vitaminbrist leder till hormonell obalans, minskat immunförsvar och depression.
 • B-vitaminbrist som är viktigt för det parasympatiska nervsystemet och hjärnan Brist kan bidra till depression.
 • Magnesiumbrist ger muskelkramper, hjärtklappning och sämre sömn.
 • Selenbrist  kan ge nedsatt immunförsvar och problem med sköldkörteln
 • Zinkbrist ger minskat immunförsvar, koncentrationssvårigheter, matsmältning och försämrad ämnesomsättning.
 • Jodbrist: ger en minskad funktion i sköldkörteln.
 • C-vitaminbrist: ger en minskad funktion i slemhinnor och immunförsvaret.Du kan få hjälp med hur du kan balansera kroppen genom kosttillskott genom att ta en hårmineralanalys.

 

Exempel på symtom av miljögifter

 • Fluorförgiftning – gör oss trötta och loja och vi får problem med sömn och dygnsrytm genom påverkan på  tallkottkörteln-epifysen .
  Vi får i oss fluor via tandkräm, vatten och produkter från andra länder som vattnar grödorna med mycket fluorvatten ett exempel på det är te.
  Läs mer här:  Den stressade tallkottkörteln och hur du kan Avgifta kroppen från fluor
 • Aluminiumförgiftning
  Diffusa symtom som trötthet, urinvägsbesvär, hudbesvär, magkramper, ledvärk och diarré. Även Flera rapporter visar på minnesförlust och förtidigt åldrande. Vi får i oss giftiga mängder av aluminium genom processade livsmedel, läkemedel, vacciner, hudvård, solskyddsmedel och antiperspiranter. Vi får också i oss aluminium via kokkärl och mat som förvaras i aluminumfolie. Det har visat sig att många med Alzhemiers, Parkinsson och MS har väldigt höga nivåer av aluminium.
  Du kan avgifta kroppen från aluminium med hjälp av:
  ägg, vitlök, koriander, bönor och aminosyrakomplex som hjälper till att frigöra kroppen från aluminium.
  Tillaga inte tomater, rabarber, kål och bär i aluminiumkärl! Förresten släng dina aluminiumkärl!

Välj ekologisk mat för mer näring

Vi kan inte helt skydda oss från miljögifter. Men med ekologisk närproducerad mat stödjer du naturens möjlighet att återställa sig och du får i dig mat som innehåller fler näringsämnen.
Med gräsbetande ekologiskt uppfödda djur får du i dag bättre näring med färre miljögifter.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *