Vad är hårmineralanalys?

12 jan, 2019 | Analyser och provtagning | 0 Kommentarer

Vad innebär en hårmineralanalys?

HarmineralanalysEn hårmineralanalys ger svar på vilken metabolisk typ du har, din ämnesomsättning, sköldkörtelns, bisköldkörtelns och binjurarnas funktion, tungmetaller och gifter, muskler och insulin. att göra en hårmineralanalys får man fram en personlig näringsstatus av mineraler, och spårämnen i kroppen. Även toxiska ämnen som kvicksilver, aluminium och bly.

Mineraler samverkar med varandra för att upprätthålla kroppens funktioner. Till exempel samverkar natrium och kalium för att upprätthålla cellernas struktur. Då vi alla har olika näringsstatus i kroppen är det också logiskt att vi inte kan ta ett multivitamintillskott som är samma för alla. Med en håranalys får du veta din personliga status och få skräddarsydda råd om hur du kan balansera din kropp för en bättre hälsa.

En hårmineralanalys ger svar på vilken metabolisk typ du har, din ämnesomsättning, sköldkörtelns, bisköldkörtelns och binjurarnas funktion, tungmetaller och gifter, muskler och insulin. Som kvinna får du även svar på hur balansen är mellan Östrogen och Progesteron.

 

Vanliga symptom på näringsbrist:

Allergier, depression, fibromyalgi, mag- och tarmproblem, huvudvärk och migrän, hudproblem, ledbesvär, dyslexi, psykiska problem, koncentrationsproblem, trötthet, irritabilitet, sömnlöshet, kramper, hjärt- och kärlbesvär för att nämna några.
Även infertilitet, PMS, övergångsbesvär och oregelbunden mens kan förbättras efter en förbättrad näringsstatus.

 

Varför ta analys på håret?

Håret visar ett mera säkert svar jämfört med blodprov, som endast visar hur ämnet är i blodet just när du tar provet. En analys av håret visar dina depåer och kvoter mellan olika mineraler samt tungmetaller som du kan ha under de senaste 3 månaderna.

Håret ger en bra bild av ämnena som vi har lagrade i kroppen ca 3 månader bakåt i tiden. Tar man ett blodprov ser man bara en ögonblicksbild som påverkas av vad man precis har ätit.
Även om ett blodprov visar att du har för lågt kalium eller kalcium så är det förhållandet mellan olika mineraler som säger så mycket mer och framför allt behandlingen med kosttillskott blir mera specifik.

 

Var görs analysen?Hårmineralanalys svar

Håret skickas till ett laboratorium i USA vid namn Trace Element Inc. för analys. Laboratoriet är världsledande inom hårmineralanalys och bygger på mer än 40 års forskning.
I analysen ingår en grundlig skriftlig information och kartläggning av din situation och nuvarande status.

 

Genomgång av analyssvaret:

När du fått svaret på analysen kan du boka en tid på 45 minuter för genomgång av kostråd och de olika parametrarna i analyssvaret via telefon eller på plats på mottagningen i Ystad. D

Du behöver inte komma till mottagningen om du inte vill, utan du bokar en tid för samtal på telefon så kan jag skicka material.

Vilka råd får jag efter en hårmineralanalys?


Du får tips om hur du kan balansera med rätt kost och du får information om vilka tillskott du kan boosta dig med. under ca 3 månader. Du får ett helt personligt recept på kosttillskott utefter svaret på din analys.
De olika kosttillskotten innehåller synergister som hjälper varandra att balansera din status. Det räcker inte med att ge tex kalcium när det ligger lågt, du behöver även andra mikronutrienter som förstärker effekten.
Du kan också behöva äta tillskott av enzymer, saltsyra, probiotika för att öka näringsupptaget, samt Omega 3 fettsyror.

 

Hur går en hårmineralanalys till?

Hår klipps från nacken ca 2-3 cm sparas precis från hårfästet och skickas in för analys. Håret analyseras av laboratoriet och efter ca 4 veckor får man tillbaka analysen innehållande mineralstatus, nivåer av toxiska ämnen, kostråd för din metaboliska typ samt rekommendationer på kosttillskott som intas under ca 3 månader för att balansera nivåerna och rensa ut toxiska ämnen.

När du har betalat skickas en utförlig beskrivning och provmaterial hem till dig, hur du tar hårprovet. När analysen är klar skickas den till dig via mail och du kan boka en genomgång av provsvaren och kostråden.

 

Kan jag ta testet själv hemma?

Det går utmärkt att ta hårmineralanlysen hemma Då skickas ett kit till dig.
Tänk på att klippa håret allra längst in mot skalpen, 2-3 cm av det innersta håret sparas och läggs i ett litet kuvert som skickas tillbaka till mig, då beställer jag analysen och skickar in till laboratoriet.
För att veta att det är tillräcklig mängd används en pappersvåg. som skickas med. Håret klipps på olika ställen i nacken. Man kan ta lite mindre mängd hår från fler ställen så kommer det inte märkas. Se till att sax och händer är rena och att inte håret blandas med annat hår när provet tas. Det är lättast att ta hjälp av någon annan för att klippa.

Tänk på detta för bäst provresultat:

Mjällshampo som Head and Shoulders kan ge felvärden på zink och selen, liksom medicinska shampon. Tvätta ur saltspray som annars kan ge felvärden på natrium och kalium.
Permanentat hår ger högre magnesiumvärden.
Färgat hår: Hennafärgat hår är OK.
Det är OK att skicka in färgat hår men det kan ge utslag för kvicksilver och bly, så berätta att du har färgat håret. Blekning ger mest felvärden framför allt på tenn och kalium.
Det optimala är att vänta 3 månader efter du har färgat håret.

GDPR

Dina uppgifter behandlas konfidentiellt, På grund av det. är dina uppgifter kodade med kundnummer och labbet bifogar ett analys ID.
Vi har dina uppgifter sparade inlåsta för att kunna följa upp och hjälpa dig på bästa sätt. När du gör en omanalys jämförs det med ditt föregående test för att kunna följa förbättringen.

 

Funktionsmedicin

Funktionsmedicin är medicinens varför. Den har fokus mer på orsaken till sjukdom än enbart symtom. I funktionsmedicin ingår ofta en del provtagningar, för att kunna skräddarsy behandlingen.

Läs mer: Våra olika tester och analyser

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *