Ghee – klarnat smör är läkande för magen
Ghee används i den ayurvediska traditionen som medicin för magen och matsmältningen.
Det används i många maträtter i Indien, och ger maten en välsmakande nötig smak. Receptet handlar om ett klarnat smör där man separerar mjölkproteinerna från fettsyrorna. Det blir alltså ett laktos och kaseinfritt smör som du kan laga mat med, ha i kaffe eller te istället för mjölk, det kan ersätta allt du använder smör och margarin till.
Vanligt smör innehåller mycket låga andelar laktos. I tillverkningen av ghee tar man bort just mjölkandelarna vilket gör ghee laktosfritt och mjölkproteinfritt.
Men vi är alla olika individer med olika känslighet så om du har någon form av problematik (allergi), prova försiktigt och se hur just du reagerar.
Recept på Ghee:
1 kg ekologiskt smör
Använd gärna en gjutjärnsgryta
På spisen:
Koka/sjud upp på svag värme i 30 minuter. Låt det bubbla lite försiktigt utan lock.
I ugn:
Ställ in ugnen på 70-80 grader.
Ställ in gjutjärnsgrytan i 2 timmar utan lock.
Crockpot
Går även att göra i en crockpot
Separera fettet från mjölkproteinet
När gheet är färdig doftar det gott, lite som kola och man ser ett vitt skikt som sjunkit till botten med mjölkproteiner (80% är kasein som många är överkänsliga emot) och som ska avlägsnas och överst simmar en härlig genomskinlig gulaktig vätska.
– Skumma av om det finns lite vitt på ytan.
– Häll sedan av den klara genomskinliga oljan i fina glasburkar med lock och låt svalna i kylskåp tills den blir ogenomskinlig igen.
– Den vitare bottensatsen används inte, den kan du hälla i komposten eller matavfallet.
TIPS! En del låter allt svalna i kylskåpet, då bildas en vit vätska i botten som är lätt att hälla bort.
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur under mycket lång tid om du alltid tar det med rena redskap. Enligt Ayurveda är 100 år gammal Ghee det bästa. Jag häller upp i mindre glasburkar med lock och förvarar i kylskåpet och har en burk framme i taget.
Näringsinnehåll
Det klarnade smöret innehåller fettlösliga vitaminer A,D,E och betakaroten.
Fettsyrorna består av: smörsyra (butyrat) och CLA konjungerad linolsyra.
Köp färdig Ghee här
Om du inte vill göra egen ghee så kan du köpa färdig.
Klarnat smör och dess hälsoegenskaper
Flera studier visar på Ghee,s hälsosamma effekter:
– Smörsyran är särskilt nyttig för tarmslemhinnans celler. Den gynnar goda bakterier i tjocktarmen och anses också skydda mot virus och cancer.
-CLA kan öka fettförbränningen och studier på råttor har visat att det kan skydda mot cancer.
Ghee används vid
- Obalanser i tarmfloran och vid tarmsjukdomar. Ghee skapar en gynnsam miljö för de goda bakterierna och lugnar en irriterad slemhinna. Perfekt vid IBS.
- Förstoppning och trög mage 2 msk i varm rismjölk till natten.
- Torr hud 1-2 msk/dag i matlagning och smörjs på torra partier.
- Torra slemhinnor smörj med Ghee i tex näsa eller underliv.
- Huvudvärk och migrän smörj med Ghee i näsborrarna. Du kan också andas in (snorta) det in i luftvägarna.
- Stress. Ghee anses ha en lugnande inverkan på en stressad och ofokuserad hjärna.
Varför ekologiskt?
Ekologiskt smör från gräsbetande djur ger ett innehåll av Omega 3 fettsyror med en bra kvot till Omega 6.
Du kan köpa färdigt ekologisk Ghee i matvaruaffären tex från Kung Markatta. På nätet hittar du andra märken.
Hur ska jag äta mer för min hälsa?
MUMS – mat utan mojs och socker -antiinflammatorisk kost
Kommentar från Ingalill Vestman
Själv steker jag gärna i ghee, det ger en väldig god smak och det är mycket värmetåligt. Klarnat smör känns som bomull i magen, det känns riktigt hur det lugnar systemet. Ofta använder jag det även till att smörja in mig med.
Låt maten bli din medicin!
Hej
Ursäkta, jag fick IBS, jag vet inte hur jag kan göra i min diet, tillexemple, Mat/frukt/smör.
Jag ser här, Ghee Smör och Klarna smör, ingen anning om man kan har IBS kan använda.?
Jag vill ha mera råd och telefon nummer som jag kan kontakt er.
Tack
Ilias
Vi kontaktar varandra på telefon och så kan du boka tid på mottagningen. Ett nybesök Funktionsmedicin. Du boka via hemsidan. Välkommen hälsningar Ingalill Vestman
Finns det någon anledning till att det ska sjuda i 30 min på plattan? Räcker det inte med att smälta smöret och separera det direkt?
Syftet med att det ska sjuda är att mjölkproteinet ska kunna separeras effektivt från fettet- smörsyran.
Om man gör det för snabbt kan det inte separeras effektivt och Ghee,n blir grynig.
Köp en crockpot, lägg i 4st osaltade 500gram smör i, ställ på låg värme i 6 timmar sen är Ghee klart. Köp ett te filter bättre än kaffe filter.
Tack Alexander för ett bra tips.
Hej hur mycket ghee kan man inte per dag ? Är 1-2 tsk rekommendera? Hur mycket tar du utan att få bieffekter?
Mängden är nog högst individuellt, 1-2 msk per dag brukar funka och är en bra mängd för läkning av mage och tarm. Har du hittat någon bra mängd som funkar för dig?