Ghee – klarnat smör är läkande för magen

 

 

Ghee används i den ayurvediska traditionen som medicin för magen och matsmältningen.
Det används i många maträtter i Indien, och ger maten en välsmakande nötig smak. Receptet handlar om ett klarnat smör där man separerar mjölkproteinerna från fettsyrorna. Det blir alltså ett laktos och kaseinfritt smör som du kan laga mat med, ha i kaffe eller te istället för mjölk, det kan ersätta allt du använder smör och margarin till.

 

Recept på Ghee:

1 kg ekologiskt smör
Använd gärna en gjutjärnsgryta

På spisen:

Koka/sjud upp på svag värme i 30 minuter. Låt det bubbla lite försiktigt utan lock.

I ugn:

Ställ in ugnen på 70-80 grader.
Ställ in gjutjärnsgrytan i 2 timmar utan lock.

Separera fettet från mjölkproteinet

När gheet är färdig doftar det gott, lite som kola och man ser ett vitt skikt som sjunkit till botten med mjölkproteiner (80% är kasein som många är överkänsliga emot) och som ska avlägsnas och överst simmar en härlig genomskinlig gulaktig vätska.

– Skumma av om det finns lite vitt på ytan.

– Häll sedan av den klara genomskinliga oljan i fina glasburkar med lock och låt svalna i kylskåp tills den blir ogenomskinlig igen.

– Den vitare bottensatsen används inte, den kan du hälla i komposten eller matavfallet.
TIPS! En del låter allt svalna i kylskåpet, då bildas en vit vätska i botten som är lätt att hälla bort.

Förvaring av Ghee

Förvaras i rumstemperatur under mycket lång tid om du alltid tar det med rena redskap. Enligt Ayurveda är 100 år gammal Ghee det bästa. Jag häller upp i mindre glasburkar med lock och förvarar i kylskåpet och har en burk framme i taget.

 

Näringsinnehåll Ghee

Det klarnade smöret innehåller fettlösliga vitaminer A,D,E och betakaroten.
Fettsyrorna består av: smörsyra (butyrat) och CLA konjungerad linolsyra.

 

Ghees hälsoegenskaper

Flera studier visar på Ghee,s hälsosamma effekter:
– Smörsyran är särskilt nyttig för tarmslemhinnans celler. Den gynnar goda bakterier i tjocktarmen och anses också skydda mot virus och cancer.
-CLA kan öka fettförbränningen och studier på råttor har visat att det kan skydda mot cancer.

Ghee används vid

–       Obalanser i tarmfloran och vid tarmsjukdomar. Ghee skapar en gynnsam miljö för de goda bakterierna och lugnar en irriterad slemhinna.

–       Förstoppning och trög mage 2 msk i varm rismjölk till natten.

–       Torr hud 1-2 msk/dag i matlagning och smörjs på torra partier.

–       Torra slemhinnor smörj med Ghee i tex näsa eller underliv.

–       Huvudvärk och migrän smörj med Ghee i näsborrarna. Du kan också andas in (snorta) det in i luftvägarna.

–       Stress. Ghee anses ha en lugnande inverkan på en stressad och ofokuserad hjärna.

Varför ekologiskt?

Ekologiskt smör från gräsbetande djur ger ett innehåll av Omega 3 fettsyror med en bra kvot till Omega 6.
Du kan köpa färdigt ekologisk Ghee i matvaruaffären tex från Kung Markatta. På nätet hittar du andra märken.

Hur ska jag äta mer för min hälsa?

MUMS – mat utan mojs och socker -antiinflammatorisk kost


Kommentar från Ingalill Vestman

Själv steker jag gärna i ghee, det ger en väldig god smak och det är mycket värmetåligt. Klarnat smör känns som bomull i magen, det känns riktigt hur det lugnar systemet. Ofta använder jag det även till att smörja in mig med.

Låt maten bli din medicin!

 

Ingalill Vestman
Ingalill Vestmanär ”sjuksköterskan som blev frisk” med hjälp av Må bra cocktailens 5 ingredienser i samband med en autoimmun sjukdom. Idag arbetar hon med näringsmedicin och funktionsmedicin i egen mottagning både oneline och IRL.

Du kan boka tid för konsultation inom följande områden:

Rådgivning – egenvård och hormonbalansering

  • Kvinno och klimakteriebesvär
  • Sköldkörtelbesvär Hypo och hypertyreos
  • Sömnbesvär
  • Stress – utmattning
  • Stärka immmunförsvaret – långvariga infektioner
  • IBS och andra mag-tarmbesvär
  • Hårmineralanalys

Ja jag vill veta mer om vad det innebär att boka tid för konsultation