Jag älskar oxytocin!

12 sep, 2014 | Hormonbalans | 0 Kommentarer

Jag älskar det sexiga hormonet oxytocin, det gör du säkert också efter detta. 10 orsaker.

  1. Stärker relationer. Ökar samhörigheten och stärker positiva känslor mellan människor och minskar sociala rädslor och blyghet. Ökar vår förmåga att känna empati.
  2. Kärleksmolekylen. Får hjärnan att svämma över vid sex, det stödjer erektionen, orgasmen och skapar ett fullständigt fokus på här och nu och ökar förmågan att stänga av omvärlden.
  3. OxytocinStärker föräldraskapet. Oxytocin produceras vid amning och får mamman att bli lugn och glömma omgivningen och bli helt uppslukad av barnet. Frisätts även hos pappan vid närkontakt med barnet.
  4. Antidepressivt. Får oss att glömma tråkigheter och få lättare att fokusera på det som är positivt. Minskar ångest och framkallar lugn.
  5. Enkelt att framkalla. Du kan väldigt snabbt och enkelt frisätta din egen produktion av oxytocin genom kroppskontakt, sex, orgasm, kramar, handslag, ögonkontakt, fantisera i bilder, pussa hundens eller hästens nos. Oxytocin kan frisättas genom alla våra sinnen, att se något vackert, att höra skön musik, beröring, goda dofter och smaker.
  6. Ökar självförtroendet och minskar rädslan för att göra bort sig. Det har visat sig i studier att människor som är under influens av oxytocin ökar sina positiva känslor, och bygger mera tillit.
  7. Ökar hjärnans tillväxt. Då Oxytocinet får oss att glömma det onda, underlättar det för hjärnan att bygga nya tankebanor och utvecklar sinnet. Hjärnan är plastisk.
  8. Smärtstillande. Minskade smärtupplevelser, och verkar antiinflammatoriskt.
  9. Påverkar matsmältningen positivt. Minskar emotionellt överätande och påverkar blodsockret och känsligheten för insulin positivt. Underlättar omsättningen av fett.
  10. Minskar stress. Oxytocinet skapar lugn, reducerar stresshormonet Kortisol och sänker blodtrycket.

Så vad väntar du på? Ut och ge någon en kram, och ta för dig av oxytocinets magiska verkningar.

5M Mormoner/Ingalill Vestman

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *