3 växter som stödjer levern – Må bra cocktail

24 mar, 2017 | Egenvård, Gästbloggare | 0 Kommentarer

Gästbloggare Magdalena Vestman skriver om växter som stödjer levern i dess viktiga arbete med att rena kroppen från skadliga ämnen.

Det är nu du ska plocka växter som stödjer levern

vaxter som stodjer levernVåra kroppar fylls av kemikalier – utan att vi ens vet om det. Här följer en beskrivning av 3 svenska växter som stödjer levern i sin rening.

Det finns ett växande spektrum av miljögifter som vi inte kan undvika att absorbera. De kan förgifta celler, störa hormoner och pressa ditt största reningsorgan som levern.

Miljögifter pressar levern

Med den stora mängd kemikalier vi utsätts för varje dag, så är det viktigt att ta bort processad mat och ge din kropp en paus ibland i form av fasta. Men att ändra kosten minskar enbart de kemikalier du får i dig via maten.

Har du tänkt på vad du får i dig i ditt kranvatten? Genom luften? Den svarta non-stick beläggningen som finns i dina stekpannor? Din stekspade i plast? Din makeup och solkräm? Din vattenavisande regnjacka? Allt det innehåller störande ämnen som din kropp absorberar. Jag pratar om plast, bekämpningsmedel, tungmetaller, luftföroreningar, andrahands rökning och flamskyddsmedel.

Tyvärr lever vi i en allt mer giftig värld där vi inte alltid är medvetna om vad vi får i oss i vår närmiljö och då skrapar detox dieter enbart på ytan.
Levern är ett av de primära organ som minskar gifterna i systemet genom att omvandla skadliga ämnen så att de kan forslas ur kroppen.
Förutom att göra ditt bästa för att i möjligaste mån undvika de uppenbara gifterna kan du stödja leverns förmåga att detoxa och skydda din kropp genom tillskott, örter och växter som stödjer utrensningen.

Tre svenska växter som stödjer levern

Här är tre svenska växter som stödjer levern som det är dags att gå ut och plocka i vår.

Maskros

MaskrosMaskrosen är en envis växt som många associerar som ogräs, men bakom det dåliga ryktet gömmer sig en riktig superhjälte! Hela växten kan användas från roten till blad och blomma. Dess främsta egenskap är stimulans av körtelsekretion i bukspottkörtel och lever. Det ökar produktionen av galla som främjar matsmältningen. Bitterämnena i maskrosbladen bidrar till en bättre aptit och matsmältning samt främjar kroppens nedbrytning av fetter. Den bittra smaken är ett kännetecken för goda egenskaper för lever och njurar. Bladen kan användas färska som sallad och är väldigt gott tillsammans med vinägrett. En dekokt på maskrosrot löser slaggprodukter i kroppen och hjälper lever och njurar att bli av med de skadliga ämnena.

Björkblad

BjorkbladBjörken är en av mina favoriter med sin vackra vita stam. När bladen börjar slå ut och är lika stora som musöron är det dags att plocka dem. Björklöv innehåller hög mängd av C-vitamin, det är milt urindrivande och hjälper kroppen att rensa slaggprodukter. Bladen kan ätas färska som sallad, eller kokta som utfyllnad i paj, gryta, soppa etc. Bladen kan även torkas och användas som bas i te.

Brännässla

NasslorBrännässla stödjer immunförsvaret och är en stjärna på att hjälpa kroppen att rensa slaggprodukter. Den är rik på vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen, den är basande och stödjer kroppens avgiftningsprocesser. Nässelblad kan användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan också användas i brödbak och kokas till en god nässelsoppa. Torkade blad kan användas till örtte och malas till multivitaminpulver att ha på smörgåsen, i smoothie, i musli etc.
Läs mer om nässla och få recept på nässelsoppa här:
Nässlor näring och recept.

(Obs! Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder)

Nässla ingår i Må bra cocktailens lilla röda

Recept på dryck av 3 växter som stödjer levern

Våren är bästa tiden för att plocka färska blad som är fyllda av vitaminer och mineraler en riktigt boost. Du kan även plocka och frysa in så du har till senare. Plocka 5-10 blad av Maskros, Nässla och Björk och mixa ihop med filtrerat vatten och drick ett litet glas av detta varje morgon.

Fler tips på hur du avgiftar kroppen från skadliga ämnen och stödjer leverns rening:

Återta din klarhet – 14 sätt att avgifta kroppen från fluor

Den stressade tallkottkörteln 

8 skäl till att äta Biofilam dagligen

Magdalena Vestman

Magdalena Vestman Certifierad NLP coach med inriktning på holistisk hälsa, ekofilosofi, helande näring och ursprunglig visdom. Intuitiv massageterapeut och leder klasser i magdans och frigörande dans.
Läs mer här om Magdalena Vestman

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *