Ovanan att oroa sig i onödan

3 mar, 2017 | Mindset, Motivation | 0 Kommentarer

Att oroa sig i onödan

Att oroa sig i onödanAtt oroa sig i onödan för morgondagen är enkelt om man fokuserar på allt negativt som händer. Att njuta av nuet är lika enkelt när man fokuserar på det som är bra och nyfiket betraktar vad gott det kan komma ur varje hinder. Det innebär givetvis lite mer träning av fokus, om man är van att oroa sig. Sinnestillstånd är ett intressant område som följt mig genom livet.

Min mamma började oroa sig för att bli ”glömsk”, när hennes egen mamma förlorade nutidsminnet. Trots att jag var bara ett par år så minns jag så tydligt, att min mamma var så arg på mormor. Säkert var hon rädd och så hade hon en utvecklad förmåga för att skapa drama runt sin oro. Ett drama som blev allt större och mera omfattande ju mer tiden gick. Oron blev så stor så hon började glömma, för att hon var så rädd för att glömma. Det intressanta att var, att hon hann oroa sig större delen av sitt liv, ända tills hon blev över 80 år och själv verkligen drabbades av riktig glömska. Då blev det lugnt.

Hennes sista tid på ”hemmet” var nog den lugnaste i hennes liv. Hon blev väl omhändertagen och hon kunde glömma sin rädsla. Vi pratade om det ibland. – Tänk att du var så orolig och så blev det så bra, sa jag, och då log vi båda två i samförstånd. Så onödig oro i så många år.

Hur sluta med att oroa sig i onödan?

Jag har hela mitt liv varit fascinerad av det här med skillnaden mellan människor och hur de hanterar sina sinnestillstånd. Vissa människor är lugna som filbunkar i olika sammanhang andra kan dra igång hela batteriet av reaktioner. Då gäller det att ”gå på spaning” på sig själv.

Jag själv har nog en större tendens att bli orolig och upprörd när det händer saker. Jag kan bli helt ockuperad och kidnappad in i min rädsla. Då är det bra att ha strategier för det och inte bara strategier, utan att verkligen använda oss av strategin och träna på den i skarpt läge. Vi som snabbt och lätt åker in i oron med ”hull och hår”, har givetvis också lättare att uppleva det som är positivt, men i negativa sammanhang kan det vara rent förödande.

När jag är vid mina ”sunda vätskor” är det enkelt att hitta bra sinnestillstånd. Ibland när jag låter mig påverkas av andra, känns det som att jag inte kan styra själv, utan jag är helt i händerna på mina sinnestillstånd. I rubriken kallar jag det en ovana, det innebär att jag påstår att det är en ovana jag har skaffat mig som ett reaktionsmönster, det innebär också att jag vet att jag kan göra något åt det. Genom att träna på det det i varje ”skarpt läge”.

Verklig fara eller oro i onödan?afraid

Hjärnan kan inte känna skillnad på verklig fara och ”lejonet i rummet” – den faran som vi fantiserar om och oroar oss för. Då är det bra att studera sig själv för att hitta mina egna strategier och förmågor. Det är vid verklig fara jag behöver min rädsla, det räddar mig. Det är när oron klistrar sig kvar i kroppen och påverkar mitt liv negativt, som jag behöver ha strategier.

♦ Fråga dig själv är detta verklig fara eller oroar jag mig i onödan?

Att gå på spaning på sig själv och sluta med att oroa sig i onödan:

KikareStäll frågorna med kärlek till dig själv. Plocka bort allt som är negativt.

♦ Hur gör jag för att bli så här uppjagad?
♦ Ser jag en bild? Vilka ljud hör jag ?
♦ Vilka känslor är närvarande? Var sitter känslorna? Hur är de beskaffade? Varma eller kalla? Hårda eller mjuka?
♦ Hur andas jag?
♦ Hur håller jag kroppen?

Strategi för att sluta oroa sig i onödan

När jag tagit reda på det, så kan jag testa att ändra på dessa förhållanden.

♦ Sträcka på kroppen? Röra på mig? Lyft blicken uppåt.
♦ Andas några djupa andetag genom näsan  och blåsa ut luften genom munnen. Set till att för varje utandning tillåta oron att försvinna iväg lite i taget.
♦ Skapa en vacker och rofylld bild eller en rolig bild som får mig att skratta.
♦ Skapa bra och tilltalande ljud.
♦ Flytta känslan i kroppen, utanför kroppen dit där det känns bäst. Göra känslan varmare och mjukare.

Helt plötsligt har jag dissocierat mig från oron, den har transformerats till något annat. Jag kan tänka klarare och fatta bättre beslut som inte är styrda av min oro.

Hur gör du när du blir kidnappad i en känsla?
Eller tillhör du dem som alltid är lugn som en filbunke?

Ingalill VestmanIngalill Vestman är Internationell coach, Lic. Mental Tränare, NLP Master Trainer och hypnoterapeut.
Hennes stora intresse är hur människor gör för att skapa sina sinnestillstånd och hur man kan använda metaforer för att skapa utveckling och nya insikter.
Kontakta Ingalill för 30 min fri konsultation på telefon.

Läs mer om hur du kan utveckla din motivation: 7 tips att öka motivationen

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *