Nässlor vårens supermat

NasslorNässlor eller det latinska namnet Urtica dioica, är liksom maskrosen det mest näringsrika ogräset vi har i Norden. Den 3e maj är det nässlans dag, fira den med en riktigt näringsrik och god nässelsoppa, blanda i smoothies eller drick som te.

Nässlornas näringsinnehåll:

Det extremt rika näringsinnehållet i nässlor är unikt, här nämns de viktigaste.
Vitaminer: Folat, A-, C- och E-vitamin, B1, B2, B3, B6, B12.
Mineraler: Magnesium, kalium, kalcium, järn, fosfor och zink.
Nässlor innehåller också klorofyll, xantofyll, myrsyra, kisel, lecitin och pantoten som aktiva växtämnen.

Antiinflammatoriskt

Brännässlor lugnar inflammationer både genom intag som föda och dryck och lokalt på huden. I folkmedicinen anses nässlor vara verksamt för hår, hud, naglar, akne, eksem, vätskedrivande och irritationer i tarmen. Det anses också reglera blodsockret och hjälpa mot urinvägs- och, prostatabesvär samt motverka skallighet.

Brännhåren för ökad energi

Enligt gammal tradition skulle man stryka över håren för att stimulera energin mot vårtrötthet. I brännhåren finns histamin ett ämne som är viktigt för immunförsvaret och serotonin som påverkar humöret.
Den brännande känslan går över efter ca 15 minuter eller lägg på skivad gurka som lugnar huden. Är du överkänslig mot histamin, kan det istället ge allergiska reaktioner. Då är det bäst att använda handskar när du plockar dem. Undvik att plocka nässlor vid vägkanter, där det kommer grus och avgaser.

Nässlor – Naturlig gödsel som motverkar skadeinsekter

Lägg brännässlorna i en hink med vatten och låt dra under 2 dagar. Blanda sedan 1 del nässelvatten och 5 delar vatten och vattna dina grönsaker och växter som gödning. Spruta eller vattna med nässelvatten mot skadeinsekter.

Hur ta vara på nässlorna?

Plocka dem gärna fräscha tidigt på våren använd bladen. Förväll, torka eller frys in så du har ett förråd att ta fram senare. Torkad nässla kan användas som te eller omslag.

Recept på Må bra cocktailens nässelsoppa

Här kommer receptet på en näringsrik nässelsoppa en riktig supermat att njuta av.

nasselsoppa2 liter nässelblad – späda skott, väl sköljda
1 liter buljong gärna hemkokt benbuljong
1 gul lök
2 msk olivolja (eller fett från benbuljongen)
1 chili efter smak och styrka
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 dl 40% ekologisk grädde
1 knivsudd fänkålsfrön
1 tsk färska timjanblad
ev ½ dl torrt vitt vin
Havssalt, nymald svartpeppar

Garnera med rysk yoghurt, ägghalvor, löjrom och lite finklippt gräslök.

Gör så här:

Koka hastigt upp nässlor i hälften av buljongen i 1 min.
Fräs lök och chili i oljan.
Mixa nässelkoket tillsammans med lök- och chilifräset, fänkålsfrön och timjan.
Häll det mixade i ny kastrull tillsätt olja, vin, grädde.
Tillsätt resten av buljongen till önskad konsistens och koka upp hastigt.
Riv i ingefära, pressad i vitlök precis innan servering.
Krydda med havssalt och nymald svartpeppar.

Ma bra cocktail
Låt maten bli din medicin!
Lycka till med naturens supermat och Må bra cocktailens nässelsoppa.

/Ingalill Vestman