5 viktiga kosttillskott för kropp och själ

7 apr, 2015 | Mums | 0 Kommentarer

Jag får ofta frågan om vilka kosttillskott som är viktiga att äta, i en djungel av alla råd. Här följer några naturliga näringsämnen som många behöver ta som extra kosttillskott, på grund av minskat näringsupptag vid stressad mage och minskad förekomst i livsmedel.

De fem viktigaste näringsämnena att ta som extra kosttillskott för en gladare kropp och själ:

D-vitamin - bra kosttillskott1. D-vitamin

Påverkar humöret positivt och har visat sig effektivt vid depression. En fettlöslig vitamin som till viss del bildas i huden vid solbestrålning. De flesta svenskar har brist på D-vitamin då det är sällan som vinkeln på solens strålar når huden för en optimal produktion, inte ens på sommaren.

Källor: Sol, fet fisk och ägg.

Förslag på dos till vuxen= 50 mikrogr eller 2000 IE/dag, många rekommenderar mer. Jag själv äter 5000 IE/dag.

2. B-vitamin

För humöret. B6, Folsyra, B12 har i studier visat sig vara viktiga vid depressioner
Folsyra förbättrar effekten av antidepressiva läkemedel.
B12 ges i injektionsform vid ångest, depression och trötthet.
B3 i form av niacinamid har visats ha effekt mot ångest i ett antal fallstudier.

Källor:
B6 -Säd, fet fisk, torkade tomater och solrosfrön.
Folsyra: Lever, bönor, groddar, spenat.
B12: Lever, fisk, äggula, kött.
B3: Lever, säd.

3. Selen

Sverige har mycket selenfattiga jordar. Ett lågt intag ökar risken för depression, tillskott av Selen har visat sig ha positiv effekt på nedstämdhet och ångest.

Källor: Kött, inälvsmat, fisk, skaldjur, nötter, säd från selenrika jordar.

Förslag på dos till vuxen: 40 mikrogram

fermenterade nötter4. Magnesium

Är en viktig mineral som har effekt vid ångest, hjärtklappning och sömnsvårigheter det fungerar även inflammationshämmande.

Källor: Nötter och frön, ­baljväxter, bladgrönsaker, fisk och kött.

Förslag på dos till vuxen: 280 mg för kvinnor och 350 ­mg för män. Dosen kan ökas väsentligt vid inflammation, sömnsvårigheter och hjärtklappning. Upptaget sker i tarmen och vid intag försvinner ca 50%. Vid doser över 500mg kan diarré förekomma. Kan vara ide att ta det i sprayform via huden istället, det ger ett närmare 100% upptag och behöver inte passera mag-tarmkanalen.

5. Omega 3

Viktig fettsyra som visat sig ha effekt vid Depression, ADHD, demens, schizofreni och ångest. Är även inflammationshämmande.

lax är rikt på omega3Källor:
Främsta källan är fet fisk. Finns även i tång. Omega 3 från växtriket såsom Linfrö och nötter har kroppen lite svårare att tillgodogöra sig.
För att få i oss tillräckligt med omega-3 behöver vi äta fet fisk 2-3 gånger i veckan. Med den ökade nedsmutsningen av haven får vi i oss mer tungmetaller när vi äter havsmat. Koncentrationen av kvicksilver och andra kemikalier ackumuleras ju högre upp i näringskedjan man kommer, så ju större fisk desto högre halt kemikalier. På senare tid har man därför börjat söka efter alternativa källor till omega-3 tillskott som är bättre än fiskolja. Krill har visat sig vara inte bara en renare källa utan även en effektivare form av omega-3. Chiafrön och alger är bra alternativa källor till Omega 3.
Just nu pågår det en klappjakt på tillverkare och försäljare av kosttillskott, där doseringen har ifrågasatts av myndigheterna. Det intressanta är att dessa kosttillskott inte ger några biverkningar vilket det flesta av våra registrerade och godkända läkemedel gör. Ibland undrar jag vilka som styr vår information och till vilken nytta man sprider onödig oro runt nutrigena kosttillskott helt utan biverkningar?
Hur är dina tankar runt detta?

Själv tar jag även Kolloidalt silver och MSM som antiinflammatoriska kosttillskott varje dag, det hjälper mig att skydda mot återfall av min autoimmuna sjukdom.

Cocktailglas Må bra cocktail

 

Må bra cocktail 5 M- Fem rörande ingredienser för människan, hjärtat och själen.

En dos om dagen av den magiska Må Bra cocktailen och kroppen balanserar sig själv, utan att du behöver störa!  Du får ett nytt 5M tips i månaden.

Må bra cocktailen har ett holistiskt perspektiv och bygger på iden att stödja kroppens egna läkande funktioner, syftet är att öka energin, focus och glädjen i att både vara företagare och människa.

Under april skriver jag om MUMS och i maj om MOTIVATION

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *