Balansera hjärnkemin med Må bra hormoner

7 jul, 2015 | Hormonbalans | 0 Kommentarer

Att balansera hjärnkemin är enkeltAtt balansera hjärnkemin med Må bra hormoner är enkelt

Texten uppdaterad 20161025
Mormoner är Må bra cocktailens ingrediens hormonbalansering. Det handlar om att hitta formeln för balans i både hormoner, kropp och hjärna. Inom modern hjärnforskning, neuroscience händer det mycket just nu.
Här följer fem Må bra hormoner/signalsubstanser för den kemiska balansen i hjärnan som du själv kan stödja på ett enkelt sätt.
Ät och lev intelligent och bli smartare. 

Dopamin är viktiga Må bra hormoner

Är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet. Hormonet är också föregångare till adrenalin och noradrenalin. Dopaminet hör ihop med lustkänslor, upphetsning, energi och motivation. Det påverkar blodtrycket, metabolism och matsmältning.
Låg halt leder ofta till viktuppgång, trötthet och håglöshet. Brist kan skapa sug efter sötsaker och koffein. Dopamin bildas av två aminosyror fenylalanin och tyrosin. För att stödja bildningen är det därför bra att äta en kost med högre protein och undvika allt som är socker och rikt på kolhydrater.

Bra kost för dopaminbalansering:
Kyckling, anka, kalkon, vilt, ägg och sojabönor. Valnötter. Mjölkprodukter såsom, ost och yoghurt.

Bra aktiviteter för dopaminbalansering:
Mental Träning, musik, massage. Promenader, yoga, dans, sensualitet och beröring.

Endorfin – Må bra hormon för centrala nervsystemet

Är en neuropeptid, ett viktigt hormon som lindrar smärta och brukar liknas vid kroppens eget morfin. Hormonet påverkar vår vilja att sova äta och dricka. Endorfin utsöndras bland annat vid stress, motion och skratt. Liksom vid sex och förälskelse. Endorfin bildas av GABA (gammaaminosmörsyra) som är en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. Det är lugnande och brukar liknas vid kroppens eget valium.

Låga nivåer av GABA kan visa sig som ångest och ger sug på snabba kolhydrater.

Balanseras med glutaminrik kost:
Mandlar och valnötter. Spenat, kålväxter som broccoli och vitkål. Linser och bönor. Grönt te.
Regelbunden användning av alkohol ökar problemen av ångest.

Bra aktiviteter för GABA balansering är:
Mental Träning, vila och meditation. Promenader utomhus, yoga, dans. Skratt.

Serotonin – Må bra hormoner via mat och dagsljus

Är en signalsubstans som bildas i magtarmkanalen. Den är viktig för välbefinnande, tillfredställelse, lugn och god sömn. Det fungerar också som viktig mättnadssignal i hjärnan och för tillväxt och reparation i kroppen. Både serotonin och melatonin som även det har med sömn att göra bildas av tryptofan och är beroende av dagsljus.
Du kan på ett enkelt sätt utlösa dina Serotonin Må bra hormoner.
Citat om mat

Brist orsakar: Nedstämdhet, depression och sug efter snabba kolhydrater.

Balanseras med tryptofanrik kost:
Kyckling, anka, ägg, vilt. Avocado och mjölkprodukter som ost och yoghurt.

Bra aktiviteter för serotoninbalansering är:
Promenader utomhus i dagsljus. Bra dygnsrutiner som lugnare aktiviteter på kvällen, låta ljuset successivt minskas och undvikande blått ljus från mobiltelefoner, datorer och läsplattor samt TV i minst en timme före insomnande. Alkohol stör sömnmönstret.

Acetylkolin

Är en viktig transmittorsubstans för tänkande, kreativitet och inlärning.

Brist orsakar: Svårigheter med koncentration och minne samt sug på fet mat.

Bra kost för bildning av acetylkolin:
Mandlar, pinjenötter, makadamianötter, jordnötter. Kött, kyckling, kalkon, fisk och räkor. Broccoli, kronärtskocka, gurka, zucchini och sallad.

Bra aktiviteter för att höja acetylkolin är:
Korsord, schack, bridge och andra former av hjärngympa.

Oxytocin

Är en neuropeptid, en signalsubstans med Må bra hormoner som utsöndras från hypofysen vid bla beröring, värme och sociala kontakter. Den återfinns bla i den glatta muskulaturen i livmodern, bröstkörtlar och i hjärnan. Oxytocin skapar lycka, trygghet, lugn och tillit. Det sänker blodtrycket och minskar svullnad.  Det är ett oerhört viktigt Må bra hormon som skapar inre läkning. Detta Må bra hormon kan inte direkt utlösas av näringsämnen.

Bra aktiviteter för att höja oxytocinnivån är:
Kroppskontakt, kramar, beröring, massage, sex, simning. Känt är att husdjur som du umgås och kelar med och kanske pussar på nosen, ger ett högre påslag av oxytocin in jämförelse med människor som inte umgås med husdjur. Det frisätts i stora mängder i samband med förlossning och amning.

Kommentar från Ingalill Vestman:

Sedan jag fått insikterna om hur viktiga Må bra hormonerna är och hur jag kan balansera dem, har mitt livsenergi och välmående ökad markant. Att verkligen se till att äta och leva efter den här Må bra cocktailen ger definitivt ett bättre, friskare och gladare liv.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *