Emotionell hunger – Vad är det?

10 aug, 2015 | Mums | 0 Kommentarer

Händer det att du vräker i dig snabba kolhydrater trots att du egentligen inte är hungrig? Kan du inte säga stopp när du börjat äta? Äter du och vräker i dig när du är ledsen? Då har du två saker att hantera både en emotionell hunger och ett kemiskt beroende. Båda går att hantera, det finns hjälp.

Emotionell hunger och fysisk hunger

emotionellt ätandeEmotionellt ätande är den största orsaken till övervikt och ohälsa i vår moderna värld. Vi äter för att tillfredsställa ett behov som ligger utanför det primitiva nutritiva behovet att tillföra näring till kroppens celler. Att då ha dietprogram som enbart berättar om det du inte ska äta, är som att bota en bruten arm genom att säga till personen att du skulle inte ha tagit emot dig med  armen när du ramlade.

Istället för att fråga en dietist om vad du ska äta så behöver du fråga dig själv vad som äter dig?

Äter du för att leva eller lever du för att äta?

Det är vanligt att man blandar ihop emotionell hunger med fysisk hunger. Särskilt om du inte har kontakt med din kropp utan svarar snabbare än du hunnit tänka på signalerna som hjärnan ger dig genom att äta eller dricka något.

Springer i ekorrhjulet
Det är vanligt att vi filterar bort förmågan till att hitta våra inre signaler när vi är stressade. När vi stänger av vår inre värld och signaler och slutar reflektera och gå in och lyssnar på kroppen, så stänger vi av vår inre kommunikation och våra viktiga förmågor att skapa balans och återhämtning. Vi kör över oss själva för att hänga med i sammelsuriet. Uttrycket att ”det kostar att ligga på topp ”stämmer väldig väl in här.

När vi ständigt springer i vårt ekorrhjul, hanterar livets villervalla och presterar på både arbetstid och fritid så tar vi oss långt ifrån kroppens fantastiska förmåga att reglera och balansera sig själv. Vår naturliga homeostas får inte fritt spelrum.

Skillnaden på emotionell hunger och fysisk hunger

Fysisk hunger kommer gradvis och vi kan vänta in att maten ska komma. Du får först små signaler på att nu är det snart dags att äta, kanske magen kurrar?  Du förstår snart att du är hungrig och börjar tänka på mat och leta efter något att äta eller börjar laga mat. En fin och vällagad middag kan du vänta på, ibland till och med i ett ”mod” av gott humör.

Efterhand om du inte får mat påverkas humöret och en lätt huvudvärk till och med sorgsenhet , ilska och trötthet kan uppstå.

”Hungriga hundar jagar bäst” sägs det och hunger gör dig mer aktiv. När du svara och lyssnar på dina inre signaler sätts hela det inre matsmältningssystemet igång. När du sedan får mat så kan du uppleva maten och du kan känna att du blir mätt.

Emotionell hunger däremot är plötslig och akut. Många beskriver ett sug som lever sitt eget liv som jag inte kan hejda. Upplevelsen är att det står utanför viljans makt. Det du stoppar i dig är ofta snabba kolhydrater för att få den snabba kemiska reaktionen av lugn eller mer energi för att hantera emotionen. Vi lär oss ofta tidigt att möta känslor med mat. Hur vanligt är det inte att föräldrar och närstående vuxna mutar och tröstar med mat som skingrar tankarna, istället för att verkligen lyssna på känslan för att sedan kunna släppa den på riktigt?  Vi tröstar oss med något i munnen och vi firar med något gott. Det intressanta är att effekten är kortvarig, vi vill ständigt ha mer. Det är som att du inte får nog, trotts att magen är full och det kommer mättnadssignaler så stängs de av och du fortsätter för att få mer och mer. Det finns inget stopp.
Här kommer ett trist besked: emotionell hunger kan inte tillfredsställas med mat. Om du äter och äter och inte känner dig tillfredställd utan vill ha mer och mer är det en emotionell hunger. Du behöver inte mat du behöver ta hand om och vårda dina känslor. När du hungrar efter att må bättre och vara gladare så kan inte en enda Coca cola, glass, tårtbit eller pizza och öl i världen kan fixa det du behöver. När du tar hand om och bearbetar din emotionella hunger kommer inte känslorna tillbaka igen, ens om 4 timmar.

I nästa blogginlägg får du veta orsaken till emotionell hunger och hur du kan göra för att hantera detta. Det finns hjälp.

Min erfarenhet av emotionellt ätande sträcker sig tillbaka i 20 år. Både som människa, sjuksköterska, terapeut och som grundare av ett stort viktminskningsprogram. Trots mina kunskaper lät jag det gå så långt att hela mitt hormonsystem rubbades tills jag verkligen lärde mig att hantera det. Idag mår jag bra, har väldigt sällan sug och när det kommer, vet jag hur jag ska hantera det.

Vill du ha hjälp?
Vi gör en personlig hälsokod utifrån Må bra cocktailens fem ingredienser, jag coachar dig via skype och därefter kan vi gå vidare för en eller två hypnos träffar live.

Kontakta mig här: Ingalill Vestman

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *