Kryddan som botar huvudvärk och inflammationer

Chili och dess 8 viktiga hälsoeffekter har ingått i människans kost i minst 6000 år. Dess uppiggande, smärtstillande och fettförbrännande effekter beskrevs redan på 1400 talet.  Den tillhör familjen spansk peppar  (Capsicum). Här återfinns över 200 sorter, till exempel paprika, habanero och tabasco.

Chilins åtta hälsoeffekter

♥ Verkar smärtstillande – finns beskrivet att det är effektivt mot huvudvärk, artrit, bältros och nervsmärtor.
♥ Befrämjar matsmältningenChili
♥ Ökar blodcirkulationen
♥ Effektivt som liniment
♥ Antiinflammatoriskt
♥ Ökar ämnesomsättningen
♥ Ökar mättnaden
♥ Uppiggande

Chilins näringsinnehåll

Capsaicin är den verksamma substansen som ger hettan.
C-vitamin, mer innehåll än i citrus frukter
A-vitamin och Betakaroten
Folsyra
Kalium, kalcium, magnesium och fosfor

Det används så lite av frukten så tillförsel av vitaminer och mineraler rent näringsmässigt är nog litet. Chilipeppar får ses mest en förstärkning av andra näringsämnen i kombination i grytor och liknande som ger näringsmässig effekt. Verksamma ämnen att räkna med är Capsaicin och C-vitamin.

Chili i matlagning

Används i matlagning både färsk, torkad och rökt (chipotle). Capsaicin finns mest i fröfästet och mellanväggarna. Vill du inte ha fullt så starkt så skär du bort de delarna. I en del rätter används hela rostade frukter. Bladen används i recept från Filippinerna, Japan och Korea (Kimchi) de har inte alls samma styrka som frukten, utan är mer bittra.

Historik

Chili blev känt i Europa under Columbus tid genom en läkare Diego Alvarez Chanca som 1494 skrev om dess medicinska effekter. Den odlades först i Sydamerika och spreds sedan vidare via Columbus till Europa och senare även Asien.
Det finns en mängd olika sorters Chili av varierande styrka.  I fattiga länder används chilin för att ge en större mättnad.
Chilipeppar är inte släkt med vanlig peppar (Piper Nigrum)

Olika sorters chili:

  • Spansk peppar (Capsicum aanuum) – paprika, jalapeno
  • Havannapeppar (Capsicum chinense) – habanero en mycket stark peppar populär i Västindien och Mexico
  • Flerårig spansk peppar (Capsicum frutescens) – tabasco och malagueta
  • Rokotopeppar (Capsicum pubescens) – manazano och canario
  • Naga Jolokia mycket stark chili som i Indien använts som vapen i granater mot kravaller och upplopp. Det har en förlamande effekt utan att döda.

Styrkan/hettan i chili mäts i scoville – SHU

Paprika har 0-100, jalapeno 2500-5000. Carolina Reaper är den starkaste chilin (Guiness World Records) och har i medeltal 1 569 300 SHU!

Röd chili är oftast starkare och du hittar för det mesta mera hetta i spetsiga jämfört med runda. Regeln ju mindre desto starkare är med sanningen överensstämmande.

Chilipeppar används även som:

  • Pepparsprej
  • Dopningsmedel till hästar
  • Hålla borta ekorrar och andra djur från fågelboet. Fåglar är oberörda av capsaicin medan andra djur skyr chilin.
  • Hålla undan elefanter från att förstöra grödor. Har satt upp chili på staketstolpar.

Läs mer om chili här: Läkeörter chili

Chili tillhör en av de främsta mest läkande frukterna och är en av Må bra cocktailens 10 favoriter.
Läs mer i tidigare artiklar.

10 lakande medel

Chili citrus

Chili citrus

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv odlar jag och äter gärna chili i grytor, gärna långkok. Jag äter den även i ceviche med färsk fisk marinerad i citrus, olja och chili. Det är verkligen en krydda som smakar mer, ju mer man äter. I år odlar jag en citronchili (Cap. Chinense habanero) som ger en mängd små gula frukter med ganska mycket hetta.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill VestmanIngalill Vestman
är ”sjuksköterskan som blev frisk” med hjälp av Må bra cocktailens 5 ingredienser.
Hon beskriver sig själv också som ”barnmorskan som blev hormonnörd”
Idag bloggar hon om komplementär medicin och hjälper andra att uppnå optimal hälsa med hjälp av Mental Träning, Mat, Hormonbalansering, Motivation och Fysisk rörelse.