Gurka för hud, blodsocker och blodtryck
Visste du att gurka är toppen för din hälsa? Kaloriinnehållet är lågt och mineralinnehållet tillsammans med vatten är högt. Gurkan ger en basisk miljö i kroppen. I Norden har vi lyckan att ha fin gurka med tunnare skal. I varmare breddgrader blir skalen lätt tjocka och beska och det är ju i skalen den mesta näringen finns.
Gurka är bra för att:
- Fungerar vätskedrivande och utrensande. Sänker högt blodtrycket och fungerar utrensande och gör kroppen basisk.
- Reglerar blodsockret. Innehåller ett hormon som är bra för bukspottkörtelns produktion av insulin.
- Läkande och uppbyggande för huden. Innehåller bl.a. ämnen som caffeic syra och askorbinsyra som håller huden frisk, lindrar irritation och minskar svullnad. Den kan även lindra eksem och psoriasis.
Gurkans näringsinnehåll:
De viktigaste näringsämnena finns i skalet.
- Vitaminer: A, B (B3, B5, B9) C och E-vitamin
- Mineraler: Kalium, järn, kalcium, fosfor och magnesium
- Övriga antioxidanter: Betakaroten
- Vatten
Kan jag äta för mycket gurka?
En del har mera känsliga magar och kan få matsmältningsbesvär och gaser för av ämnet cucurbitacin som finns i gurkan.
Gurktips!
- Ät färsk i sallad
- Skivad och saltad med havssalt, låt dra i några timmar innan servering.
- Tzatziki riv gurkan, salta och låt rinna av. Blandas med pressad vitlök och yoghurt.
- Smoothie lägg i 3 cm av gurkan i din gröna drink.
- Gazpacho kall soppa. Mixa gurka, tomat, röd paprika, vitlök, lite citron, olivolja, salt och svartpeppar. Smaksätt med tabasco.
Gurkans ursprung
Gurkan har odlats i västra Asien i 3000 år och togs in i Europa med romarna. Den tillhör samma familj som vattenmelon, squash och pumpa.
Kommentar från Ingalill Vestman
Själv äter jag gurka varje dag till nästan varje måltid. Den känns så fräsch och krispig i munnen, en bra motpol till varm fisk, fågel eller kött.
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer