Kramar är bra hormonbalansering

19 feb, 2015 | Hormonbalans | 0 Kommentarer

Massage och hormoner är livets miljoner

En av Må bra cocktailens ingredienser heter Mormoner och handlar om hormonbalansering. Det bygger på orden Massage och hormomer. Beröring, kramar och massage mår vi bra av eller hur? Det frisätter må bra hormoner och känns gott i hela kroppen. Det är en viktig del i hållbar hälsa. Här kommer en intressant person som utvecklat en härlig affärside runt kramar.

RugsforHugs & Ingrid Berner Sveriges kramexpert Nr 1

Rugs for hugs”Varje dag under snart 30 år har det stått en man i morgonrock och väntat på mig! Som Du förstår är det min älskade man. Det är så härligt att kunna säga min älskade efter så många år! Han står på vår krammatta för att säga God Morgon och ge mig en kram.”

Historien om krammattan

Det började med att vi från första dagen under samma tak startade med att ge varandra en morgonkram, innan vi satte oss vid frukostbordet. Av någon anledning ställde vi oss alltid på en matta. Det blev som om att vi bjöd in varandra till en hållplats för kramar.

Matta för kramarVi var lika angelägna båda två om att starta dagen med en kram, för det kändes i hela kroppen, från tårna till knoppen, som att vi blev ett och känslan av lugn och glädje infann sig redan efter 20-30 sekunder. Ungefär som texten i Per Gessles låt: ”Jag vill känna din kropp emot min, höra Ditt hjärta slå.”  Det gick några år och plötsligt mitt i morgonkramen föddes tanken – vi skulle skapa en krammatta. Tanken dök upp då och då. Men åren gick och vi fortsatte att krama både varandra och andra som vi tycker om. Men så hände något!

Krammattan godkänd av ”Draknästet”

Almi hade startat ett nytt projekt som kallades Quinnovationer där kvinnor fick testa sin affärsidé. Jag fick chansen. Inför en jury – ungefär som Draknästet – berättade jag om vår idé. Efter några sekunder, som kändes som en evighet, bröt jublet löst och orden från mannen som var ”ordförande” klingar fortfarande i mina öron ”Det här var det bästa jag har hört.”  Saken var klar – innovationsexperterna trodde på vår idé och idag är krammattan verklighet.

Oxytocin – lugnets och närhetens hormon

Vad vi inte visste när vi skapade krammattan var att vi har ett hormon och en signalsubstans i hjärnan som heter Oxytocin och om sätter fart i kroppen vid vänlig, 
fysisk beröring som t ex en kram. 
Bakom denna forskning finns en svensk kvinna som är en av världens främsta experter på oxytocin – Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor inom fysiologi.

Vi behöver oxytocin för att kunna umgås med andra människor, känna oss trygga och lugna, fungera väl och vara friska. Nyfödda barn söker sig instinktivt till mammans bröst för näring, men minst lika viktigt är värmen, kontakten och tryggheten. Även i vuxenlivet spelar oxytocin en stor roll i våra relationer. Utan fysisk närhet kan vi inte återhämta oss, kroppen har inte en chans att 
lagra näring eller läka skador och sjukdomar.

Oxytocin, ger oss med andra ord välbefinnande och lugn men det skapar och förstärker också alla relationer livet igenom. Med andra ord skapar Oxytocin förtroende och känslomässiga band mellan människor. Eftersom det gör oss mindre rädda och mer öppna börjar vi söka kontakt med nya människor och då frisätts ännu mer oxytocin och vi vågar bli ännu mer öppna. Eftersom beröringen ger goda relationer och minskad fientlighet har den betydelse inte bara för enskilda personers hälsa och välbefinnande, utan också för samhället i stort.

Att röra vid glädjen

BERÖRING skapar med andra ord TILLIT – en framgångsfaktor som påverkar resultatet oavsett vad saken gäller – personlig, organisatorisk eller i ett större sammanhang. Ju mer medvetna vi blir om hur vi hanterar våra relationer, desto bättre beslut kan vi fatta och förstå vår situation. Om vi inte är medvetna om vår situation kan vi heller inte påverka den.

Att mötas på krammattan är som att röra vid glädjen. Ett stilla lugn infinner sig efter cirka 20 sekunder och vi möter vår omgivning med värme, välmående och ett öppet sinne. Själv har jag fått ungefär 10 000 morgonkramar av  mannen  i mitt liv … och det bästa av allt – han har fått lika många av mig. / Ingrid Berner

Krammattan säljs både till privatpersoner och företag. Tex hotell, yogastudior mm mm. Du kan få den i flera färgställningar.

Krama varandra!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *