Lammstek med örter och rostade rotfrukter
Lammstek som fyllts och marinerats med örter blir en underbar måltid att njuta av.
Lamm är ett fantastiskt kött. Köp givetvis svenskt kött där djuren gått ute och betat, köp gärna direkt från bonden.
Recept på lammstek med örter för 4-6 personer
Härligt lamm där köttet är fyllt med härliga örter och serveras med rostade rotfrukter, blir en fantastiskt god middag.
Tillagas i ugn 125°C.
Ingredienser
Lammstek 1 kg
Vitlöksklyftor 3 st
Schalottenlök 2 st
Rosmarin 1 kruka
Timjan 1 kruka
Rivet citronskal (ekologiska) 2 msk
Celtic salt 3 tsk
Svartpeppar malen 2 tsk
Chili hackad 1 kryddmått eller efter smak
Pressad citron 1 msk
½ dl smält Ghee/smör
Steksnöre
Gör så här
Fyllning o marinad
Skär charlottenlök i bitar
Skär vitlöksklyftorna på längden i 4 bitar per klyfta
Hacka rosmarin och timjan, spara några hela kvistar till de rostade rotfrukterna
Riv citronskal och pressa citronsaften
Blanda ihop hälften av örtkryddorna, med chili, citronskal, citronsaft, salt, peppar i det smälta smöret /ghee
Fyll köttet
Vik ut steken Stick små hål i köttet, stoppa in vitlöksklyftorna
Massera in kryddblandningen
Blanda resten av rosmarin o timjan med schalottenlöken och lägg ovanpå.
Vik ihop och bind med steksnöre runt om
Bryn köttet i smör/ghee i en panna, tills det får lite färg runt om.
Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet.
Ställ in i mitten av ugnen på 125 grader och ta ut när köttermometern visa 60 grader det ger ett rosa-rare, mjukt kött som smälter i munnen.
Vill du ha ett fastare kött medium-well done vänta tills termometern visa 68 grader.
Ta ut köttet och låt det vila medan du tillagar rotfrukterna
Servera med sallad och rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter:
Morötter 2 stora morötter
Persiljerot eller palsternacka 2-3 st
Stocken av en broccoli
Majrova använd ca 1 rova
Två vitlöksklyftor samt kvistar från rosmarin o timjan
Få mer tips om olika rotfrukter du kan rosta: MUMS mat utan mojs o socker
Gör så här:
Förbered rotfrukterna under tiden som lammsteken är i ugnen för tillagning.
Höj ugnens temp till 200 grader
Tvätta rotfrukterna (skala ev om det behövs)
Skär i långa stavar i samma storlek ca 1 cm tjocka och sprid ut i en ugnsform och rör om
Lägg i några kvistar rosmarin o timjan samt 2 vitlöksklyftor
Ringla över olivolja
Rosta i ugnen 200-220 grader i ca 30 minuter, tills de fått lite färg
Myntasås recept
Till lammstek passar ju ypperligt med en ytterligare ört, som mynta.
Ingredienser till 4 personer
Färsk mynta 1 kruka eller 1 dl blad
Ingefära 1 tsk färsk riven
Gurkmeja 1/2 tsk färsk riven
Chili ca ett kryddmått hackad eller chiliflakes enligt smak
Olivolja 1/2 dl
Naturell fet youghurt eller kokosgurt (inkl ngr droppar citron för att få bort kokossmaken) 2 dl
Celtic salt
Peppar
Gör så här
Mixa myntablad, ingefära, kryddor tillsammans med oljan med stavmixer.
Rör ner yoghurt och ev lite honung.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Länkar
Få tips om fler rotfrukter du kan rosta
Läs mer om vitlökens 10 hälsoeffekter
Låt maten bli din medicin!
0 kommentarer