Lammstek med örter och rostade rotfrukter

16 apr, 2025 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

Lammstek med örter och rostade rotfrukter

Lammstek med orter

 

Lammstek som fyllts och marinerats med örter blir en underbar måltid att njuta av.
Lamm är ett fantastiskt kött. Köp givetvis svenskt kött där djuren gått ute och betat, köp gärna direkt från bonden.

 

Recept på lammstek med örter för 4-6 personer

Härligt lamm där köttet är fyllt med härliga örter och serveras med rostade rotfrukter, blir en fantastiskt god middag.
Tillagas i ugn 125°C.

Ingredienser

Lammstek 1 kg

Vitlöksklyftor 3 st

Schalottenlök 2 st

Rosmarin 1 kruka

Timjan 1 kruka

Rivet citronskal (ekologiska) 2 msk

Celtic salt 3 tsk

Svartpeppar malen 2 tsk

Chili hackad 1 kryddmått eller efter smak
Pressad citron 1 msk

½ dl smält Ghee/smör

 

Steksnöre

 

 

Gör så här

Fyllning o marinad

Skär charlottenlök i bitar

Skär vitlöksklyftorna på längden i 4 bitar per klyfta

Hacka rosmarin och timjan, spara några hela kvistar till de rostade rotfrukterna

Riv citronskal och pressa citronsaften

Blanda ihop hälften av örtkryddorna, med chili, citronskal, citronsaft, salt, peppar i det smälta smöret /ghee

Fyll köttet

Vik ut steken Stick små hål i köttet, stoppa in vitlöksklyftorna

Massera in kryddblandningen

Blanda resten av rosmarin o timjan med schalottenlöken och lägg ovanpå.

Vik ihop och bind med steksnöre runt om

Bryn köttet i smör/ghee i en panna, tills det får lite färg runt om.

 

Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet.

Ställ in i mitten av ugnen på 125 grader och ta ut när köttermometern visa 60 grader det ger ett rosa-rare, mjukt kött som smälter i munnen.
Vill du ha ett fastare kött medium-well done vänta tills termometern visa 68 grader.

Ta ut köttet och låt det vila medan du tillagar rotfrukterna

 

Servera med sallad och rostade rotfrukter.

 

 

Rostade rotfrukter:

Morötter 2 stora morötter

Persiljerot eller palsternacka 2-3 st

Stocken av en broccoli

Majrova  använd ca 1 rova

Två vitlöksklyftor samt kvistar från rosmarin o timjan

Få mer tips om olika rotfrukter du kan rosta: MUMS mat utan mojs o socker

Gör så  här:

Förbered rotfrukterna under tiden som lammsteken är i ugnen för tillagning.

Höj ugnens temp till 200 grader

Tvätta rotfrukterna (skala ev om det behövs)

Skär i långa stavar i samma storlek ca 1 cm tjocka och sprid ut i en ugnsform och rör om

Lägg i några kvistar rosmarin o timjan samt 2 vitlöksklyftor

Ringla över olivolja

Rosta i ugnen 200-220 grader i ca 30 minuter, tills de fått lite färg

 

 

Myntasås recept

Till lammstek passar ju ypperligt med en ytterligare ört, som mynta.

Ingredienser till 4 personer

Färsk mynta 1 kruka  eller 1 dl blad

Ingefära 1 tsk färsk riven

Gurkmeja 1/2 tsk färsk riven

Chili  ca ett kryddmått hackad eller chiliflakes enligt smak

Olivolja  1/2 dl

Naturell fet youghurt eller kokosgurt (inkl ngr droppar citron för att få bort kokossmaken)  2 dl

Celtic salt

Peppar

 

Gör så här

Mixa myntablad, ingefära, kryddor tillsammans med oljan med stavmixer.

Rör ner yoghurt och ev lite honung.

Smaka av såsen med salt och peppar.

 

Länkar

Få tips om fler rotfrukter du kan rosta

Läs mer om vitlökens 10 hälsoeffekter

Låt maten bli din medicin!

 

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *