Må bra cocktailens mat ”MUMS” Mat Utan Mojs och Socker – en antiinflammatorisk kost.

MUMS antiinflammatorisk kostUppdaterad 20191001

Antiinflammatorisk kost innebär att du äter mat som befrämjar immunförsvaret och minskar inflammatoriska processer i tarmen och kroppen. Välj mat som är ekologisk för att få i dig så få kemiska ämnen som möjligt. Nedan rekommenderad mat är alla ekologiska i så stor utsträckning som möjligt för att få antiinflammatorisk effekt. 80% av immunförsvaret sitter i tarmen, att äta antiinflammatorisk kost innebär därför att du gynnar en god miljö i mag och tarm.

I vilket syfte väljer du att äta efter olika kostråd?
Äter du för hälsan och inflammatoriska tillstånd, för smärta, ledbesvär, högt blodsocker, högt blodtryck, viktminskning? Vid symtom på långvariga tysta inflammationer väljer vi annan sorts elimineringskost. Det blir olika råd utefter dina behov.

  • Laga all mat själv, så du vet vad du får i dig.
  • Undvik att få i dig onödigt med miljögifter – ät ekologiskt närodlat i möjligaste mån

MUMS antiinflammatoriska kost består av följande :

Fett

– Smör ekologiskt eller ännu hellre Ghee – klarnat smör läker magen
Kokosolja – innehåller flera antiinflammatoriska ingredienser, läs mer i länken
MCT- olja   (Medium Chain Triglycerides) Kungen av alla oljor! En antioxidant som läker inflammationer, sänker hungerhormonet grehlin, förbättrar minnet och koncentrationen.
– Fet fisk – omega3 är antiinflammatorisk Tänk på att fet fisk ofta innehåller miljögifter så det är bra att äta tillskott av fiskolja varje dag.
– Animaliskt fett, ät med måtta, skär inte bort fettet det är bra för din ämnesomsättning och mättnad.
Äggula
– Avokado
– Olivolja extra virgin sparsamt i dressing.
– Grädde 40%, ekologisk, för den som tål mjölk. Kan ofta tålas efter 4 månader på antiinflammatorisk kost, då kan du även testa med feta ostar. Ät endast 40% ekologisk grädde. Andra sorter med lägre fetthalt innehåller tillsatser som karragenan (E 407) som verkar irriterande på tarmen och sänker immunförsvaret. Vill du gå ner i vikt eller har en låggradig inflammation i kroppen avstå mjölkprodukter helt.

Tillhör du dem som är fettskrämda?
Sluta med det, fett är nödvändigt för t.ex. hormonbildningen, hjärnans funktion och det smörjer lederna och tarmen. Fett ökar upptaget av fettlösliga vitaminer och stimulerar ämnesomsättningen och håller levern och gallblåsan alert. Det är inte av fettet du får belastning på lever och fettlever, det är av för mycket kolhydrater.

Protein

Fet fisk, fågel, vilt, kött från frigående gräsätande djur och ägg från fria, pickande, glada hönor. I dag blir det allt mer vanligt med ekologiska produkter välj det. Tex Reko-kyckling, Bosarpskyckling och ekologiska ägg.
Protein tillsammans med fett ger en god mättnad.

Kolhydrater

Citat om matGrönsaker som växer ovan jord innehåller lägre halter av kolhydrater (5 gr kolhydrater/100gr) välj ekologiska och tänk på att grönsakerna ska krasa härligt när du äter dem. Dessa grönsaker innehåller mineraler som hjälper bildningen av viktiga enzymer.

Regnbågsmat

Välj många olika färger i din måltid. I färgerna finns de viktiga antioxidanterna.

Gröna grönsaker är viktiga:

I antiinflammatorisk kost är gröna grönsaker viktiga som broccoli, grönkål, svartkål, spenat, ruccola och andra gröna blad. Ät något grönt till varje måltid.

Kål:

Vitkål, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål och kålrot ska tillagas (ej överkokas) för att du ska kunna tillgodogöra dig dem. Annars hindrar antinutrienter (goitrogener) upptaget av näringsämnena. Grönsaker från kålfamiljen innehåller bra och läkande ämnen, ät från kålfamiljen varje dag. Det innehåller även pektin som är bra för tarmen.

Syrade grönsaker: Surkål och mjölksyrad gurka är nyttiga grönsaker som gynnar en bra tarmflora och immunförsvaret. Ät 2 msk i början av varje måltid, det ökar upptaget av vitaminer och mineraler. Du kan också hälla över ofiltrerad äppelcidervinäger och salt på vitkål och låta stå i 24 timmar. Recept: Färgglad vitkålssallad med lång hållbarhet

Andra bra grönsaker som innehåller lägre mängder kolhydrater:

Purjolök, sparris, vaxbönor, brytbönor, haricots verts, gurka, groddar, squash, svamp, selleri och rabarber.
Det finns några grönsaker som växer under jord som du kan äta med fördel: rädisa, rättika, majrova, kålrabbi.

Underjordgrönsaker som är antiinflammatoriska 5 – 7 gr/100 gr

Viktigt när du äter för hälsans skull och intas med försiktighet när du vill gå ner i vikt.
Rödbetor har innehåller mängder med antioxidanter och anses bra för bland annat blodtrycket. Morötter, persiljerot, rotselleri, sötpotatis och kronärtskocka är andra viktiga antiinflammatoriska underjordgrönsaker.

Inulin är mat för de skyddande bakterierna

Inulin är prebiotika som de skyddande bakterierna i tarmen använder som näring. Om den maten försvinner dör bakterierna och de sjukdomsframkallande bakterierna tar över. Jordärtskockor och svartrötter är särskilt bra då de innehåller höga halter inulin som inte bryts ner till socker. De räknas till bra kostfibrer och prebiotika som fungerar som mat för de goda tarmbakterierna, de gynnar en god miljö i tarmen. Andra bra grönsaker med inulin är sparris, ruccola, vitlök och lök.

Vilt växande mat för hälsan:

nässla, maskros, kirskål, nate, ramslök. Måraväxter som gulmåra anses bra för att sänka blodsockret.

Bär och frukt:

Bär: Vilt växande nypon, lingon, hallon, hjortron, rönnbär och blåbär. Dessa nordiska superbär är fulla av antioxidanter och har låg mängd kolhydrater. Lingon, äpple och citron innehåller pektin som är läkande för tarmen och håller nere blodsockret (osötade).

Frukt: Ekologisk citron verkar basiskt i kroppen. Tänk på att frukt innehåller fruktsocker som är fettbildande. Du kan äta sparsamt med kiwi, äpple, grapefrukt, granatäpple och ev lite banan. Se Må bra cocktailens lilla röda. Du kan frysa in ekologiska citroner och ta ut för att riva ner med skal och allt i en smoothie.

Ät 600 gr bär och grönt/dag

För att få i dig alla näringsämnen du behöver i din antiinflammatoriska kost bör du äta 600 gram grönt /dag inkl vilda bär.  Det tycker många är utmanande att få i sig och samtidigt hålla nere kaloriintaget. Då kan du med fördel göra gröna drinkar med lite bär. Gröna Smootie  Odlade bär innehåller ofta lägre mängd antioxidanter.

Ät varje dag

1 selleri stjälk
1/2 avocado
1 morot
1 näve groddar
2-3 broccolibuketter (tillagande tex ångkokta eller fräst i smör, kokosolja eller ghee)
1 näve bladgrönt som ruccola, spenat osv.
2 msk Kimchi, surkål, ofiltrerad äppelcidervinäger. Misosoppa
2 msk Ghee som innehåller smörsyra för tarmen/ 2 msk kokosolja
Gör gärna en grön drink med mycket klorofyll som Nässlor, Chlorella och Spirulina med ingefära och citron.
Ät 3 färger grönsaker/bär till varje måltid
Du behöver äta 600 gr grönsaker, frukt och bär varje dag för att få i oss det vi behöver. Det är viktigt.

 

Övriga näringsämnen10 av naturens mest potenta läkande medel

Kryddor:
Ingefära
Gurkmeja
Vitlök
Pepparrot
Chili
Kardemumma, kanel m.m.

Kryddgrönt: av alla de sorter som t.ex. persilja, dill, gräslök, oregano, basilika, timjan, mejram, salvia, libsticka, ramslök och rosmarin.

Alger: Biofilam är en viktig del i starkt antiinflammatorisk kosthållning.
Se Må bra cocktailens lilla gröna och Må bra cocktailens lilla röda

Vin: Ekologiskt vin med mindre än 3% socker, dricks med måtta. 1 glas = max 2,5 dl. 1 glas för kvinnor och 1-2 glas för män.
Öl = bröd – undvik det.

Salt: Använd 15-25 gram salt/dag. Ät oraffinerat havssalt med mycket magnesium som ”Sel fin Guerande” eller Celtic. Du känner igen det naturliga oraffinerade saltet på att det är lite mer grått i färgen.

Undvik detta för att maximera din antiinflammatoriska kost:

Socker
Gluten, är mycket irriterande för tarmen.
Kemiska tillsatser i mat, som t.ex. citronsyra (E3300 och 331 gjort av svartmögel) och antibiotika i djurhållningen, besprutningsmedel mm. (OBS länder som Spanien, Portugal och Polen är de värsta bovarna vad gäller antibiotika i djurhållningen, håll dig till svenskt närproducerat kött från frigående gräsätande djur.
Gäller även kemiska tillsatser i hud och hårvård och tandkräm. Du tar upp mycket ”skit” genom huden.
Antiinflammatoriska läkemedel, försämrar inflammationen på sikt.
Statiner – läkemedel mot högt kolesterol. Statiner har mycket svåra biverkningar. Det är inte kolesterolet som du blir sjuk av det är inflammatoriska processer i kärlen. Kolesterol är viktigt för att bygga upp cellen.
Färdig producerad mat, även charkuterier och annan processad mat.

Kommentar:
Alla är inte allergiska mot gluten. Gluten kan dock påverka ett protein i tarmen som kan ha en negativa effekt och ge inflammerad eller läckande tarm. Det gör att tarmen kan släppa igenom gifter och proteiner som går ut i blodet istället för att transporteras ut med avföringen. Det kan ge kroniska inflammationer i olika delar av kroppen.

Följande tillsatser i maten är irriterande för tarmen:

E-220, 222, 223, 224.
Matsmältningsproblem uppstår ofta av: E-338, 339, 340, 341,450, 461, 463, 465 och 466
E-407 (karragenan)  kan ge sår i tarmen och sänker immunförsvaret.
Se även upp med E 330 och E331 som är citronsyra. Den är framställd av svartmögel och skapar många allergiska reaktioner.

Läs på förpackningen!

Övriga tips för antiinflammatorisk kost:

80% av immunförsvaret sitter i tarmen

Läs mer här om hur du tar hand om din mage och tarm och stärker immunförsvaret

Saltsyra, Enzymer och Probiotika

Vi behöver saltsyra för att bryta ner maten, framför allt proteiner. Med åldern minskar saltsyran i magsäcken och risk för att osmält mat kommer ner i tarmen ökar, så det är viktigt att du är snäll mot din mage och tarm, genom att mata den med goda bakterier i form av probiotika och mjölksyrade grönsaker, samt ofiltrerad äppelcidervinäger. Socker och läsk (Coca Cola) minskar produktionen av saltsyran.

Du behöver enzymer för att bryta ner maten. Vid besvär kan det behövas sättas till extra.

Probiotika är ”goda bakterier” som du har normalt i tarmen som ett skydd. Vid störd tarmfunktion och efter antibiotika kan det vara bra att tillföra extra probiotika i tablettform.

Jag vill få råd om jag behöver, saltsyra, enzymer eller probiotika.

Låt tarmen vila

För att tarmen ska få vila är det bra att inte äta för ofta, 2 måltider om dagen räcker. Du kan t.ex. dricka kaffe eller te på morgonen med 1 msk kokosolja eller smör, det mättar ända fram till lunch. Ha gärna i kanel och/eller kardemumma, de har högt ORAC värden. Du kan också dricka Pau D’arco te med ingefära och kardemumma. Därefter äter du lunch och middag plus ett mål med grön smoothie . Om du t.ex. äter kl 18.00 på kvällen och dagen därpå vid 12 tiden så har du en fasta på 18 timmar, vilket är bra för tarmens läkning och håller blodsockret på en bra nivå.

Fasta i flera dagar:  tar 3-4 dagar för tarmen celler att förnya sig, så en fasta på 3-7 dagar är bra för att läka en läckande irriterad tarm.

Vila efter maten

Vila gärna 20 min efter maten med något varmt på magen. Det främjar matens bearbetning och matsmältningen samt stärker den antiinflammatorisk effekt av maten.

Ät grönt tillsammans med kött

Ät alltid gröna grönsaker ihop med kött det hjälper mag-tarmkanalen att bryta ner maten och läker tarmen.

Benbuljong är antiinflammatorisk kost

Koka hemgjord benbuljong. Den är mineralrik och innehåller flera läkande ämnen som läker tarmen, stärker lederna och förstärker kvalitén på nattsömnen. Drick 1-2 dl varje dag.
Recept Benbuljong   
6 hälsovinster med benbuljong

Ha tålamod när du äter antiinflammatorisk kost.

Det kan ta 6 månader att läka en tarm som är skadad och när du har inflammatoriska processer i kroppen.

Rekommenderade kosttillskott för att förstärka antiinflammatorisk effekt

– B-vitaminer (så många olika sorter som möjligt), eftersom du inte får i dig dessa via bröd och spannmål.
Magnesium
D-vitamin
– C-vitamin
– E-vitamin
– Zink och Selen
– Omega 3  är mycket inflammationshämmande och är viktigt att öka den antiinflammatoriska effekten. Vi behöver äta fet fisk minst 4 ggr i veckan för at få i oss tillräckligt med Omega 3. Tyvärr är våra vatten så förstörda av miljögifter och mikroplast så vi blir sjuka av det. Därför är renade kosttillskott av hög kvalité med omega 3 och polyfenoler viktigt.
Probiotika – goda bakterier för tarmen. Ibland behövs annan behandling av tarmen för att få bort oönskade mikrobiomer och återställa tarmens mikrobiom.
Enzymer hjälper till att bryta ner maten
Gurkmeja i kapslar. För den som inte vill äta gurkmeja varje dag finns det kapslar med ämnen som ökar upptaget. Vid inflammatoriska tillstånd behövs ofta så pass höga doser så det är svårt att äta sig till rätt mängd, då är Curcuminkapslar bättre.
MSM – organiskt svavel verkar på cellnivå i mitokondrierna.

Flera av våra Kombinationstillskott innehåller bra mängder med med dessa viktigaste antiinflammatoriska vitaminer och mineraler:

Kvinna
Tjej
Man
Antioxidant synergi

Kommentar från Ingalill Vestman:
Själv äter jag enligt Må bra cocktailens MUMS med antiinflammatorisk kost varje dag. Det är både gott och jag kan njuta av att ge min kropp det den behöver.
Om jag någon gång tidigare har testat lite bröd eller annan mat som innehåller gluten fick jag böta, i form av olika inflammatoriska processer i både mage och kropp. Så det ger jag mig inte längre på.

Låt maten bli din medicin!

Läs mer i denna artikel om mag-tarmkanalen och din tarmhälsa: Så stärker du immunförsvaret

Ingalill VestmanIngalill Vestman är ”sjuksköterskan som blev frisk” med hjälp av Må bra cocktailens 5 ingredienser.

Hon beskriver sig själv också som ”barnmorskan som blev hormonnörd”
Idag bloggar hon om näringsmedicin, livsstilsmedicin och egenvård. Har mottagning online och i Ystad.

Boka tid för rådgivning: