Vitlök – 10 hälsoeffekter

5 aug, 2016 | Egenvård, Mums | 0 Kommentarer

Vitlök och dess 10 hälsoeffekter

Vitlök och dess 10 hälsoeffekterVitlök är en starkt antiinflammatorisk växt och studier visar effekt på både bakterier och virus. Det är en av Må bra cocktailens topp tio vad gäller läkande växter. Den innehåller flera olika substanser med medicinska effekter och räknas som en av de mest näringsrika grönsakerna.

Innehåller antioxidanter och eteriska oljor

Vitlöken är en viktig antioxidant och dess ORAC-värde är så högt som 29 300 per 100 gram, vilket är jämförbart med Ingefära.
Den innehåller Kalcium, Järn, Fosfor, Selen, A, B1, B2, C vitamin och Niacin samt eteriska oljor. Den mest verksamma är Allicin som fungerar antibakteriellt. När vitlöken krossas eller pressas frigörs enzymet allinas som sedan bildar allicin. Du kan själv notera hur vitlöksdoften sprids.

Köp ekologisk vitlök från norden, eller odla själv. Många länder strålbehandlar vitlöken för längre hållbarhet.

Vitlökens 10 hälsoeffekter

De effekter som finns beskrivna är:

  • Lindrar förkylningssymtom
  • Fungerar antibakteriellt och antiviralt samt även för svamp och paraciter
  • Boostar immunförsvaret
  • Normaliserar blodtrycket
  • Normaliserar blodfetter
  • Smärtlindrande
  • Förbättrar oren hy
  • Stärker njurfunktionen
  • De eteriska oljorna stimulerar levern att bilda viktiga enzymer
  • Förbättrar upptaget av bla. järn

Varför luktar vitlöken?

Det är de hälsosamma eteriska oljorna i form av svavelföreningar främst allicin, som ger vitlöken dess doft. Det är framför allt rå, i färsk form som den eteriska oljan framträder och har mest effekt på hälsan. Lukten från andedräkten kan neutraliseras av persilja eller basilika.

Hur ska den vita löken ätas?

Vitlök används framför allt som krydda, mesta smaken har den helt rå. Kan användas i matlagning. För att få hälsoeffekten och starkare smak kan du även tillsätta vitlöken krossad eller pressad i grytor och maträtter precis innan servering. Godast och mest hälsosam är den färsk i dressing. Den kan även användas torkad då helst i flingor annars finns det även vitlökspulver. Färsk nyplockad vitlök är supergod att grilla hel. Klipp av den gröna blasten en bit och lägg i salladen innan du grillar.

Hur mycket ska jag äta för hälsan?

Ät gärna 1 – 2 färska klyftor om dagen för att stärka hälsan.
För lindring av smärta och pågående övre luftvägsinfektioner behövs minst 2 klyftor/dag
Har du mycket infektioner boosta med 2 färska vitlöksklyftor/dag under en period tillsammans med en halv pressad ekologisk citron och riven ingefära.

Det sägs att 1 mg av den verksamma beståndsdelen allicin är 15 gånger mer verksam än penicillin, vid infektioner. Allicinet finns endast i färska klyftor, så ät den rå som den är eller pressa i vitlöken i anslutning till servering.
Allicin används inom funktionsmedicin som ett effektivt medel vid dysbios och obalanser i mikrofloran i tarmen, då i form av extrakt i koncentrerad form som kosttillskott.

OBS! Kan förstärka effekten av blodförtunnande mediciner

Vitlöksrecept

Ma bra cocktailens lilla gronaBoosta immunförsvaret med grön drink:

Blanda 1 vitlöksklyfta, 1 cm färsk ingefära, 1 cm färsk gurkmeja och en halv citron tillsammans med spenat, gurka och persilja. Smält 1 tsk kokosolja och häll i innan du dricker.

Se även Må bra cocktailens lilla gröna

Vitlöksdressing:

1 dl ekologisk olivolja extra virgin
1 dl ekologisk ofiltrerad äppelcidervinäger
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk mortlade senapsfrön
1 tsk Herbamare örtsalt

Se även recept: Må bra cocktailens dressing med gurkmeja

Vitlökssmör:

Koka en hel vitlök tills den blir mjuk.
Vispa 200 g tempererat smör till ett skum.
Blanda ihop innehållet i den kokta vitlöken med skumsmöret och servera som en god sås till kött, skaldjur eller grönsaker.
Tillsätt ev en halv färsk vitlöksklyfta, salt och peppar efter smak.

Bakgrund

Lökväxten vitlök (Allium sativum) har troligen sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har använts både som krydda och medicinalväxt och finns beskriven i Egypten redan för 5000 år sedan. Växten odlades i Sverige redan på Vikingatiden, men fick ett dåligt rykte pga av sin starka doft.
Vitlök i stora doser användes traditionellt för att framkalla abort.
Det har i folktron ansetts skydda mot vampyrer och häxor.

Redan Hildegard av Bingen, abedissa på 1100-talet beskrev vitlökens medicinska effekter. Hon skriver:
”Vitlök är en av Guds finaste skapelser och måste alltid
omhuldas som ett helgat ting, som något av det allra heligaste slag”.

Pasteur beskrev vitlökens för dess antibakteriella effekt år 1858.
Det användes för att motverka infektioner i sår och kallbrand under världskrigen.
En svensk studie på soldater i slutet av -90 talet visade att de som åt vitlökskapslar (motsvarande 2 vitlöksklyftor) drabbades 30% färre av fästingbett.
Löken fick större spridning till Norden när allt fler började resa till Medelhavet på semester i mitten på 1900-talet.

Länkar

Läs mer om vitlök på wikipedia
Vitlök en illaluktande välgörare

10 lakande medel

Vitlök tillhör en av de främsta mest läkande grönsakerna och är en av Må bra cocktailens 10 favoriter. Läs mer i tidigare artiklar.

Kommentar från Ingalill Vestman

Själv äter jag gärna vitlök varje dag både tillagad och färsk i form av dressing på sallad. Förutom att det befrämjar hälsan ger kryddan en extra dimension och stimulerar smaklökarna.
Tycker du att det för mycket att få i sig 2 vitlöksklyftor om dagen finns det även koncentrerat i kapslar.

Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *