Motivation – Fattigmansfes eller kärringgott

28 aug, 2014 | Motivation | 0 Kommentarer

Må bra cocktail - FattigmansfesMotivation – ”Fattigmansfes eller kärringgott”

Visste du att ha levande växter på arbetsplatsen skapar mer tillfredsställelse i livet? Enligt en amerikansk studie var de som har levande växter på sin arbetsplats mer tillfreds med sitt jobb och med sitt liv i allmänhet än de som inte har det.

Annan forskning tyder på att det framförallt är de som jobbar framför datorn som gynnas av en blomma eller krukväxt. En växt kan sänka blodtrycket, öka motivation, kreativiteten, effektiviteten och produktiviteten!

Vi blir bra, vi blir bättre redan nu!

Jag minns hur mamma berättade om en viktig hälsoblomma. Den skulle rena luften och ta bort dålig lukt. Den ansågs vara bra för astma och andra andningsbesvär. Bladen är ätliga och användes även som smaksättning i bakverk.

Rosengeranium tillhör gruppen doftpelargoner och har många lokala svenska namn. Några är doftgeranium, fattigmansparfym, fattigmansfes, fattigstufes, knektafes, kärringgott, luktbladsträd och gubben Westerlund.

Den kallas också för doktor Westerlunds hälsoblomma. Namnet kommer från läkaren Ernst Westerlund (1839-1924), ”Enköpingsdoktorn”, som hävdade att dess doft renade ohälsosam inomhusluft och därmed kunde hålla sjukdomar borta. Han ansåg därför att denna blomma bör finnas i varje hem. Han var tidigt medveten om vikten av helhetstänk i vården och att patienterna skulle känna sig delaktiga i läkeprocessen. Han ansåg att viljan att bli frisk var avgörande. Med sin starka personlighet lyckades han ge ökad motivation att bli frisk hos många av sina patienter.

Han myntade begreppet: Vi blir bra, vi är bättre redan nu!

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *