Sjuksköterskan som blev frisk med Må bra cocktail

30 aug, 2014 | Cocktailmixen | 2 Kommentarer

Ingalill Vestman Må bra cocktailIngalill Vestman

Jag förlorade allt i livets villervalla och fick testa mina metoder i skarpt läge. Så kom Må bra cocktailen till. 

Jag har alltid jobbat för högtryck, som sjuksköterska, barnmorska och egen företagare inom hälsa och personlig utveckling. Rest mycket och samtidigt haft huvudansvar för barn och familj, hundar och hästar. Jag körde full speed med stor energi och livslust och befann mig i vardagens komiska villervalla. Livskvillret ökade allt mer.

Mentalt parkeringsgarage

Plötsligt en dag började diffusa symtom som hjärtklappning, viktuppgång, sömnstörningar, svårt att hålla focus och ökad irritabilitet sakta smyga sig på. Jag förlorade kontakten med kroppen för hur mycket jag än tränade, tog jag flera steg bakåt med balans och kondition. Det tog mer än sex månader innan jag fick rätt diagnos.  Jag hade fått en autoimmun sjukdom som bryter ner kropp, muskler, skelett, organ och nervsystem. Hormonerna löpte gatlopp och ämnesomsättningen påverkades, smärtorna gjorde att jag rörde mig allt mindre. Det värsta var att förlora kreativiteten, fantasin och förmågan att skapa målbilder. Allt blev svart. Att leva utan mål innebär att man går upp på morgonen mest för att man överlevt natten. Nu var det bara att köra in i ett Mentalt Parkeringshus och fokusera på att hitta vägen ut.

Metaforer hjälpte mig i villervallan

Många sa till mig ”-men du kan väl inte bli sjuk, du som lever så sunt och vet så mycket”? Kanske har jag själv spridit den föreställningen genom att ingjuta hopp hos människor att de kan påverka sin hälsa och sitt immunförsvar? Själen blev skör som en nattgammal is. Skammen och skulden över att jag som hade så mycket kunskap, orsakat min egen ohälsa smög sig på utan att jag kunde värja mig.

Oj, så viktigt det blev med metaforer i denna livets villervalla. En del gick rakt in bakom all logik och berörde mitt inre. Sociala media svämmar ju över av dessa och många blev en tröst, ett hopp och en påminnelse om att jag har alla resurser jag behöver. Jag har ju till och med skrivit en bok och utbildat andra i hur använda metaforer. Tänk alla som sett upp till mig i min roll som utbildare och expert, som den som skapat ett helt koncept runt detta. Undrar vad de hade tänkt om de vetat att jag började tveka så på mig själv och det jag kan?

Nästa utmaning

Efter några månader kände jag mig allert, på gång och såg fram emot att börja jobba igen. Nu med viktiga och fler erfarenheter att ta med i bagaget. När jag så återvände gjordes jag medveten om att jag inte riktigt passade in i systemet. Jag, som under närmare 20 års tid byggt upp ett helt internationellt program för kost, träning och mental träning, hade inte längre någon uppgift att fylla i det sammanhanget. Jag förlorade mina uppdrag, jag började ifrågasätta mig själv och min trovärdighet.

Att ladda om.

Återigen förlorade jag målbilderna. Sjukdomen var ett faktum för en andra gång. Jag fick svårare att koncentrera mig och glömde saker. Blev oerhört trött, ville sova igen alla timmar jag inte sovit tidigare under livet. Tankarna gick som genom en seg smörja som krävde extra koncentration för att få fram en vettig tanke. Synen blev påverkad och det flimrade på datorskärmen. Jag tystnade, och förlorade min förmåga att sjunga det som alltid gett mig så mycket glädje. Denna gång var det tuffare att ladda om.

Hur skulle jag kunna starta om på nytt, jag som hade förlorat min hälsa och min inkomst?

Jag tänkte mig kroppen som en symfoniorkester där allt behöver vara i samklang. Jag förstod att det inte enbart räckte med att bara äta sunt eller att gå på massage och mediciner. Det behövs insatser på många olika områden.

Jag plöjde igenom all litteratur jag kunde hitta allt från hormoner, neurovetenskap till komplementär medicin och ändrade min livsstil. Jag visste ju att allt detta handlade om mig själv och min överlevnad. Det gällde nu att göra det jag kunde, med de kunskaper jag hade och stanna upp och lyssna på kroppen. Alla som gått mina utbildningar i NLP och Mental Träning vet att mitt motto är F2 – ”Förutsätt Framgång”. Nu fick jag lägga in en ytterligare ”överlevnadsväxel” och bytte till F3 – ”Focus För Fan”.

Målet blev tydligt: att bli frisk och återfå balansen, för läkning i både kropp och själ.

Så skapades min ”Må bra cocktail”

Jag testade och testade, blev min egen försökskanin och lärde mig läsa av de inre signalerna av kroppens egen visdom. Fem viktiga områden utkristalliserades, det var så ingredienserna 5 M i min ”Må bra cocktail” skapades. Jag gav mig själv tålmodigt en blandning av cocktailen varje dag.

MUMS – Att äta mat som stödjer kroppens läkning, antiinflammatorisk kost och gröna drinkar. Jag fokuserade på vad som kan balansera kroppens PH och vad som stödjer mag-tarmkanalens miljö för optimalt upptag av näringsämnen.

MOVE – Det blev viktigt att hitta något som kroppen tycker om, inte det som huvudet tycker att man ska göra. Att hitta kroppens egen kapacitet och ha kul under tiden. Tuff fysisk träning var inte möjlig, det blev dans i friare former som Mystical dance och Chakra Balance Dance, så kroppen fick hitta sitt rörelsemönster och synka med hjärnan. Medvetna promenader vid havet varje dag.

MOTIVATION – Att skapa goda läkande sinnestillstånd som ger energi och bränsle till att ta sig framåt till målet. Jag ställde mig frågor som: Hur kan jag ha kul och skaffa mig fler skratt? Vad njuter jag av?

MORMONER – Massage och hormoner. Att framkalla kroppens egna lyckohormoner. Att få balans i alla kroppens åtta hormonproducerande körtlar som tex stresshormoner och  sköldkörtelhormoner. Att få ordning på hormoner som reglerar sömn och vakenhet, hunger och mättnad samt hur man flörtar med cheferna – hypofysen och hypotalamus.

MINDSET – Fokus genom ett kraftfullt mindset som stödjer det jag vill uppnå. Att skapa avslappning och avkoppling och lugna systemet. Jag utformade en speciell mental träning för läkning av kroppens inre organ som jag tränade varje dag. Jag var uppmärksam på min interna dialog som var ganska mörk och hur jag kunde omformulera den till positivare tankar som gav mig styrka.

Friskare med hjärtat fyllt av sång

Efter många tårar, ”ups and downs”, stort tålamod och stöd från min kära man, underbara döttrar och andra nära och kära, känner jag mig idag friskare och starkare och hjärtat är fullt av sång.

Nu använder jag min ”Må bra cocktail” varje dag och dessutom som ett effektivt verktyg för att hjälpa andra att fungera och må bättre. Så här efteråt vet jag att jag utvecklats ännu mer och fått en ökad ödmjukhet inför människor och livet.

Det jag också lärt mig är att vara frisk, inte är ett statiskt tillstånd. Min kloka kropp säger till när det är dags att ta nya tag. Att få inspiration kontinuerligt hjälper mig att hålla mig på banan. Det är den inspirationen jag vill dela med andra. Att få leva mina värderingar fullt ut, gör att jag står stadigt på jorden och kan njuta mer av livets magi.

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

2 Kommentarer

 1. Marita Svärd

  Vilket fantastiskt jobb du gjort Ingalill! och vilket underbart språk du beskriver det med! Du är verkligen en metaforernas mästare!

  Svara
  • ingalillvestman

   Tack fina Marita Svärd för din feedback. Den värmer i hjärtat.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *