Grönkål – recept på en supergrönsak

11 dec, 2014 | Mums, Recept | 0 Kommentarer

grönkål är en supergrönsakHälsotrenden har verkligen satt grönkål på kartan. Så här till jul är ju det en tradition i många svenska hem, åtminstone att garnera skinkan med. Hur kommer det sig då att grönkål är så nyttigt? Jo det är en supergrönsak, fullproppad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Mixa ner grönkålen i en smoothie eller gör en värmande grönkålssoppa.

Längre ner kommer en mängd fördelar med grönkål. Men först ett par recept.

Masserade grönkålschips:

Ingredienser:

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar. Massera in oljan i bladen noga, strö på sesamfrön och salta med flingsalt. Lägg bladen väl spridda på en plåt och rosta med en springa öppen på ugnsluckan tills bladen känns krispiga.

Grönkålspesto:

  • 50 g pinjenötter
  • 2-3 blad grönkål
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 100 gr parmesanost
  • 2 dl extra virgin olivolja
  • Salt och svartpeppar

Rosta pinjenötterna snabbt i varm panna. Använd endast de gröna mjuka bladen och skär bort stjälken. Häll grönkål, pinjenötter, vitlök och parmesanost i mixer. Fyll på med olja efterhand. Smaka av med salt och peppar.

Peston håller i kylskåp i ca 2 veckor. Ät till tapas, kyckling, frökex eller skaldjur.

10 orsaker till att grönkål är en supergrönsak

Få kalorier med mängder av nyttigheter:

  1. Innehåller mer järn än kött. Många kvinnor har järnbrist som ger mental och fysisk trötthet. Ät grönkål varje dag i någon form så minimeras risken för järnbrist.
  2. Motverkar grå starr. Grönkål innehåller lutein och zexantin som skyddar ögat från förändringar i gula fläcken.
  3. Innehåller mer kalcium än mjölk. Allt fler upptäcker att de inte tål mjölk och grönkål är en fantastisk källa för att tillföra kalk som är bra för skelettet.
  4. Innehåller 67 glykosinolater. De aktiverar enzymer i levern som främjar utrensning och detox.
  5. Innehåller 45 olika flavonioder. Kraftfulla antioxidanter som läker kroppen och skyddar mot cancer.
  6. Innehåller ett protein som håller dig mätt länge.
  7. Innehåller C-vitaminer som är inflammationshämmande och läkande.
  8. Innehåller mycket fibrer som håller igång magen och skapar en god miljö för goda bakterier i tarmen.
  9. Innehåller Omega 3 fettsyror som skyddar hjärtat, cancer och motverkar depression och demens.
  10. Fibrerna och enzymerna sänker det onda kolesterolet.

 

Skriv gärna dina kommentarer och frågor nedan / Ingalill Vestman

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *