Inlagd sill med mindre socker

17 jun, 2021 | Julbord, Mums, Recept | 0 Kommentarer

Inlagd sill med mindre socker varför då?

Det är viktigt att sänka mängden socker för hälsan. Traditionsenligt har vi haft söta inläggningar och med tiden har producenter av mat upptäckt att vi äter mer om sockermängden ökar i kosten, det kan få konsekvenser för hälsan.
Enligt AIP – antiinflammatorisk kost, kan man äta lite honung vid mycket speciella tillfällen, om du klarar det för din blodsockernivå, det feta i fisken kan balansera blodsockret något.

 

 

Här kommer några recept på inlagd sill med lite honung eller lägre sockerhalt.

 

Recept inlagd sill

Tips innan du startar!
Ta gärna sill som är urvattnad och färdig för att lägga in
Använd ekologiska varor i så stor utsträckning som möjligt.
Låt sillen stå och dra i lagen i 2 dygn i kylskåp, det blir bättre smak om du låter den stå längre tid när du har lägre sockerhalt.

Grundrecept spad till inläggning:

Ingredienser
4 st filéer av inläggningssill
3 dl Vatten
1,5 dl Ättika 12%
0,5 dl socker alternativt  2 msk honung
3 pepparkorn svartpeppar, kryddpeppar eller vitpeppar efter smak
2 st lagerblad
10 senapskorn

Tillagning
Häll upp ättika, vatten och socker/honung tillsätt pepparkorn och lagerblad i em kastrull,  låt sjuda och rör om tills så sockret/honungen löser sig.
Låt lagen kallna i kylskåpet
Skiva sillen i någon cm stora bitar.
Varva sill, lök och andra ingredienser enligt nedan och häll över den kalla lagen och låt stå och dra i minst ett dygn.

Löksill med morotRodlok

1/2 skivad lök  du kan välja mellan röd eller gul lök (den röda löken ger en vacker rosa färg.
4 msk skivad purjolök
1 dl skivad morot

Örtsill med citronlemon

1/2 citron tunt skivad
3 stjälkar färsk timjan
2 blad citronmeliss
2 blad mynta

Sill med ingefära, morot o limeIngefara

1/2 dl slantar av morot
1 lime rivet skal (ekologisk lime)
2 cm riven ingefära
1 vitlöksklyfta  (banka på klyftan så vitlöksoljan frisätts innan du lägger i den)
1/2 rödlök i tunna skivor

Sill i dillDill

1/2 skivad rödlök
1/2 dl slantar av morot
1 knippe dill, klippt i mindre bitar

 

Lite hälsotankar om inlagd sill

I funktionsmedicin förordar vi Paleokost då det är ursprungskost anpassad till vår art och vårt matsmältningssystem. Förr åt vi mer havsmat naturligt ,vilket gjorde att våra nivåer av Omega 3 var höga och fina. Om vi skulle äta de mängderna av fet fisk idag är risken stor att det blir för mycket miljögifter som belastar kroppen.

Ur näringssynpunkt är fet fisk som sill fullproppad med nyttig Omega 3, tyvärr har vi förstört våra vatten med miljögifter som lagras i fiskens fett, vilket gör att det blir tveksamt att äta sill i några större mängder.
Inlagd sill har på tok för mycket socker för att räknas till Paleo och innehållet av miljögifter och tungmetaller i sill fiskat i Östersjön oroar.

Socker

Det är ju socker i sig som är inflammationsdrivande. Det höjer blodsockret som höjer insulinnivåerna och ett ständigt påslag av för högt blodsocker är vävnadsretande och stör ut insulinreceptorerna. Viktigt är alltså att hålla nere blodsockernivåerna.

Miljögifter

Så här skriver man i Sveriges miljömål.:
Miljögifter är fortfarande ett problem i havet, men halterna av vissa ämnen minskar. Störst är problemet i Östersjön där hittar man bla kvicksilver, dioxin, pfas och DDE (nedbrytningsprodukt av det klassiska miljögiftet DDT, som förbjöds på 70 talet och ändå finns kvar i naturen).

Störst miljörisk i Östersjön
Många ämnen från mänskliga aktiviteter förekommer i havsmiljön och flera av dessa ämnen kan ha skadliga effekter. Denna indikator visar den samlade miljörisken för miljögifterna DDE, CB-153, HCH, HCB, PCDD/F, PFOS, HBCDD och Hg.
Exponeringen för miljögifterna har minskat i sill och strömming i Östersjön, men de ligger fortfarande över eller nära gränsen för hög miljörisk. Under 2018 var det en provtagningsstation, Ängskärsklubb, som ligger över gränsen för hög miljörisk.
Källa: sverigesmiljömål.se

 

Ingalills kommentar

Kan jag äta inlagd sill trots att det innehåller mycket socker? Svaret är tveksamt, det ingår inget socker i PALEO kosten. Enligt AIP antinflammatorisk kost kan man äta lite honung vid mycket speciella tillfällen, om du klarar det för din blodsockernivå.

Miljögifter och tungmetaller oroar mig mycket.
Pfas är ett flamskyddsmedel som det nästan är omöjligt för naturen att bryta ner.
Hormoner (från P-pillers Östrogen osv) som kommer ut vårt dricksvatten har reningsverken svårt att rena. Vilket gör att vi blir allt mer utsatta för hormonella obalanser.
Kvicksilver är mycket skadligt både för hjärnan och för hormonbalansen.
Mikroplasterna i haven ökar, de kommer in i fisken som vi äter, det vet vi för lite av effekterna av idag.

Jag väljer själv att äta sill 3 ggr per år, midsommar, jul och påsk, och då får jag tänka på att inte äta för mycket potatis till som också kan höja blodsockret.Tänk på att Kalles kaviar också har högre sockerhalt.
Det är hela måltidens sammanlagda mängd kolhydrater (som omvandlas till socker i kroppen) som räknas. Så ägg och sill är ju perfekt kombination tillsammans med härliga grönsaker och sallader.

Tyvärr blir de köpta sillinläggningarna sötare än vad de var förr. Brantevikssillen är en sådant exempel som är en betydligt sötare sill, som tillkommit i sortimentet sedan några år tillbaka.
Det bästa är att lägga in sillen själv, då är det enkelt att halvera sockermängden. Den blir definitivt lika god, i min smak godare. Sötslisk är inget vidare när man gjort sig av med sötsaker.

Här kommer mer inspiration med recept som du kan ha på sillbordet till jul, midsommar och påsk.

Tips och recept för nyttigt julbord

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *