Kan ditt mindset tränas?

15 jun, 2016 | Mindset | 0 Kommentarer

Är ditt mindset något du har, eller kan det tränas upp?

Reset ditt MindsetDitt mindset är inlärt av uppfostran, kultur och sammanhang. Många behandlar sitt mindset som något fast och statiskt, något som bara är som det är. Man kan höra från människor; ”Så här har jag alltid varit”, ”Jag bara är sån här”.

Det goda med att det är inlärt är att du kan ändra ditt mindset genom till exempel Mental Träning. Olika livshändelser kan också påverka ditt mindset. De som fått barn eller en hundvalp och haft en uppfattning om hur uppfostran ska gå till får ofta ändra sin uppfattning om vad som är rätt och fel utefter den nya individen. Resultatet blir inte sämre och är inget tecken på konturlöshet och slapphet, du utvecklas oftast istället till en mera lyhörd förälder och hundägare.

Vad är Må bra cocktailens Mindset?

Mindset– Är en uppsättning av mentala attityder och övertygelser som påverkar dina tankar, känslor och ageranden. – Ingalill Vestman

Må bra cocktailens Mindset är inriktat på utveckling och att optimera mina tankar, känslor och beteenden. Det handlar om att få bättre fokus för både hjärna, hjärta och verksamhet. Om tydliga målbilder, att skapa en actionplan för att få och uppnå det du vill. Samt skapa och släppa loss kreativiteten. Att lära sig hantera tjattret av den interna dialogen och förstå sammanhanget mellan positiva och negativa filter. Att helt enkelt skapa reda i livskvillret och stärka ditt mindset.

Skapa reda i livskvillret är att få alla fjärilar i magen och tjattrande skator i hjärnan
att formatera sig i sakta gemak och till och med stilla sig – Ingalill Vestman

Idag finns en mängd spännande aktuell forskning om neurovetenskap, och kognitiv vetenskap. Regelbunden mental träning är det främsta verktyget för att få ett bra mindset och öka fokus på det du vill göra och minska stressen.

Övertygelser påverkar ditt mindset MIND SET Må bra coctail

Övertygelser är regler som vi lever efter, det är våra bästa gissningar av verkligheten och formar våra mentala modeller av hur saker och ting är. Det är viktigt att komma ihåg att de bara är våra gissningar av verkligheten, inte verkligheten själv. De är inte fakta, även om vi ibland misstar dem för fakta.

Vi har övertygelser om andra människor, oss själva, om vad som är möjligt och omöjligt. Vi har en personlig investering i dem och vi söker omedvetet bevis för att de är sanna. På så vis styrs vi av dem. De fungerar som självuppfyllande profetior.

Det du tror på blir en sanning

Om vi tror på att vi har en inre styrka och ett bra mindset så påverkar det vårt sätt att lyckas med det vi vill uppnå, om vi tror att vi inte har en inre styrka och optimalt mindset så kommer vi i våra beteenden hantera det som om vi inte kan och det kan bli ett sätt att hindra oss från det vi vill uppnå.

När vi tror att vi inte är omtyckta kommer vi att bete oss mot andra på ett sätt som kan få dem arga och på så vis bekräfta övertygelsen, även om vi skulle önska att det inte var så. Om vi istället tror att vi är omtyckta kommer vi att möta andra människor mer öppet och vänligt och det är mer sannolikt att vi kommer att få det bekräftat.

Övertygelser blir en slags förutsättningar för våra handlingar. De återspeglar våra värderingar och vår etik. Vi agerar ju som om de är sanna.

Det bästa av allt är att vi kan välja vad vi tror på. Det öppnar för en rad möjligheter. Om vi utgår från att andra människor är trevliga, hjälpsamma och vill väl så kommer vi bemöta dem så att det blir möjligt för dem att vara just det. Mina övertygelser kan göra världen till en bättre plats!

Vad gör tystnad för hjärnan?

För att kunna skapa ett optimalt mindset behövs fokus, koncentration och en förmåga att koppla bort bruset och allt som stör. En bra balans mellan intryck, uttryck och tystnad är det viktiga. Vi är ju sociala varelser som behöver få intryck i form av information, social samvaro, närhet och bekräftelse av andra. Idag när vi har allt mer brus och information blir tystnaden allt viktigare.
En studie publicerad i tidskriften ”Brain structure and function” visade att möss som vistades i ett helt tyst rum under 2 timmar per dag fick en positiv tillväxt av hjärnceller i hippocampus. Det är den del av hjärnan som har med med känslor, inlärning och minne att göra. Det är den delen i hjärnan som krymper i samband med långvarig stress.

Det mest effektiva hjälpmedlet vid stress är alltså att få tyst på både det inre tjattret, den interna dialogen som går på repeat hela tiden och få tyst på alla yttre ljud.

Det är ingen slump att många idag söker sig till yogaretreater, kurser i mental träning, meditation, mindfullness och att gå på tysta vandringar i naturen under flera dygn. Många utbrända vittnar om att de blir ljudkänsliga, hjärnan blir så stressad och trött av alla ljud. Hjärnan gör sig av med spänningar i tystnaden.

Ta en paus och få ditt mindset att bli det du vill

Så vad gör tystnaden för hjärnan mer? Ja vi vet också att hjärnan arbetar och hanterar intryck och information när vi sover och vilar. Vi är inte gjorda för att arbeta 8 timmar eller mer i sträck. Hjärnan behöver pauser, även mitt på dagen.
Att ta en paus med ett förinspelat Mentalt Träningsprogram i ett tyst rum utan störningsmoment kan få ner både hjärn- och hjärtverksamheten. Ju mera regelbundet du gör det, desto snabbare går det att komma in i den nödvändiga vilan. De som är tränade mentalt kan koppla av och stänga av hjärnan i bara några minuter och vakna till alerta och pigga igen.

Det intressanta är att effektiviteten ökar väsentligt efter en stund med Mental Träning mitt på dagen.

Mental styrketräning för ett kraftfullt mindset

Fil Dr Lars-Eric Uneståhl som införde Mental Träning i Sverige jobbar mycket med att du även kan gå ett steg längre med Mental Träning, nämligen att programmera in det du vill ska ske som kraftfulla målbilder som integreras via dina fem sinnen. Du ser, du hör och du känner det du vill uppnå och på så sätt tränar du hjärnan och ditt mindset att uppfylla det du redan skapat i din fantasi.

Vill du träna Mental Träning kan du enkelt ladda ner något skönt Mentalt Träningsprogram i shoppen. Ett kraftfullt mindset behöver underhållas. Hjärnan är som en muskel, ju mer du tränar desto starkare blir du.

Lycka till med Träningen!
/Ingalill Vestman Mental Tränare, NLP Master Trainer, hypnotearapeut, coach och barnmorska.

Läs mer om Mental Träning här

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *