Ingefära – 6 hälsobringande effekter

16 jun, 2016 | Egenvård, Mums | 0 Kommentarer

Ingefära – Kryddan med 6 hälsobringande effekter

IngefäraIngefära är en härlig krydda som används i Asiatisk och Indisk mat. Den har använts som medicinalväxt i många kulturer i 1000-tals år, och finns beskriven redan på 3000-talet f.Kr. Den tillhör samma familj som gurkmeja och kardemumma, två andra kryddor med välkända effekter för medicinsk användning och för deras exotiska smaker.
Det är en viktig antioxidant med ORAC-värde på 29 000 per 100 gram vilket är ett högt värde.

Roten är rik på eteriska oljor som anses ha effekt på både bakterier, virus och parasiter.  Användning med dokumenterad effekt är vid illamående, problem med mag- tarmkanalen och vid olika smärttillstånd.

1. Stärker immunförsvaret

Antioxidanterna och eteriska oljorna med dess antiinflammatoriska effekter boostar immunförsvaret. Den lindrar vid inflammationer i leder, muskler och gallblåsa. Den stärker också mag-tarmkanalen där 80% av immunförsvaret finns.

2. Stärker mag- tarmkanalen

Underlättar matsmältningen, minskar gasbesvär och illamående. Finns beskrivet om att det hjälper vid åksjuka, graviditetsillamående och illamående efter operationer. Den används även vid magsjuka, diarré och för att minska kramper i mag- tarmkanalen.

3. Lindrar förkylning

Gingerol anses vara den verksamma substansen i den färska roten som förebygger och botar virusinfektioner. Varmt ingefärste av färskriven rot ger bra lindring vid hosta och halsont.

4. Ökar blodcirkulationen

Gingerolerna anses öka den perifera cirkulationen vilket är bra för kalla händer och fötter. Ingefära sänker blodtrycket genom att slappna av väggarna i blodkärlen.

5. Smärtstillande

Hjälper vid t.ex. mensvärk, migrän och träningsvärk. Studier visar att ingefära motverkar inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl och vid reumatiska sjukdomar. En mindre studie på 100 patienter visade att den har jämförbara lindrande effekter vid migrän som migränmedicinen sumatripan, fast med färre biverkningar. Studier från University of Georgia visade att dagligt intag av ingefära minskade muskelvärk med 25%.

6. Hjälper mot cancer

Ett flertal mindre studier har visat att ingefära kan minska tillväxt av cancerceller vid bröst, hud och äggstockscancer. Det finns även beskrivet att det kan hjälpa vid bukspottkörtelcancer.

Verksamma substanser för hälsan

Ingefära innehåller de eteriska oljorna: zingiberen, zingiberol, zingerol och gingerol.
Mineraler: kalium, magnesium och kalcium
Vitaminer: B6, C-vitamin och E-vitamin

Hur används Ingefära?

Roten används färsk eller torkad i form av pulver. Används den färsk har den betydligt friskare smak än torkad i pulverform. Kryddan är god att använda till både kött, fågel och i smoothies. 

Må bra cocktailens ingefärste med antiinflammatorisk effekter:te med ingefära

2 msk riven ingefära
10 st mortlade kardemummakärnor
1 kvist färsk mynta
1 msk Pau Darco te
Häll över hett vatten och låt dra i 10-15 min.

För att öka den antiinflammatoriska effekten kan du smälta en msk kokosolja i teet innan servering.

 

10 lakande medelIngefära finns också med i ett tidigare recept: marinerad kyckling och gurkmeja

Studier om Ingefära

Ingefära tillhör en av de främsta mest läkande örterna och är en av Må bra cocktailens 10 favoriter. Läs mer i tidigare artiklar.

Kommentar från Ingalill Vestman
Själv äter jag mat och dricker te med kryddan så gott som varje dag. Kryddan ger en extra dimension och förhöjer smaken samtidigt som det befrämjar matsmältningen. Låt gärna kött och fågel marinera i några timmar innan matlagning. Låt maten bli din medicin!

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *