Kolloidalt silver – varför då?

20 mar, 2016 | Egenvård, Mums | 8 Kommentarer

Kolloidalt silver är en av 10 naturliga potenta läkande ämnen som Må bra cocktailen gärna använder. Här får du veta varför.

10 lakande medel

Vad är kolloidalt silver?

Kolloidalt silver är en vattenreningsprodukt som effektivt dödar bakterier, svamp, virus och encelliga protozoer av typen amöbor och plasmodium (malaria). Kolloidalt silver verkar genom att förstöra mikroorganismernas syreberonde metabolism och de flesta bakterier och virus dör inom 10 minuter. Kolloidalt silver har använts både utvärtes och invärtes. Idag är det godkänt som vattenreningsprodukt.

Ionosil kollidalt silverKolloidalt silver består av 99,99% vatten och 10 PPM (Parts Per Million) silver/liter vatten, alltså otroligt små mängder som ändå är tillräckligt för att vara verksamt. Kolloidalt betyder att det är små mikroskopiska partiklar som flyter fritt i en vätska.

I kolloidalt silver är det silverpartiklar (silverjoner och silvernanopartiklar) som flyter omkring i vatten. Silverjoner är den minsta formen av silver och de ingår i en kemisk förening med vätet och syret som vattnen består av. Det moderna kolloidala silvret framställs genom nanoteknik.

Referens: Fakta om silver

Då dödas väl även de ”snälla” tarmbakterierna också?
Grampositiva mjölksyrabakterier har en tjockare cellvägg jämfört med det patogena gramnegativa bakterierna och det är förklaringen till att de goda bakterierna i tarmen som acidofilus och bifidus inte påverkas. Snarare anses silver kunna hjälpa de snälla bakteriekulturerna genom att döda de som framkallar sjukdom. Flera vittnar om att de blivit av med sina långvariga diarréer genom att regelbundet inta kolloidalt silver. För att silvret ska nå så långt ner i tarmen som möjligt blandas en matsked i ett glas varmt/ljummet vatten och sväljes snabbt.

Referens: Kolloidalt silver påverkar inte tarmens bakterier (se sid 32-38)

Är silver farligt?

Silver är en helt ofarlig mineral för däggdjursceller. Det dåliga ryktet som spridits om silver har sin grund i att man blandade silver i salpetersyra till en silvernitrat (lapis) som är frätande och giftig. Man jämför alltså ”äpplen och päron” lite slarvigt och blandar ihop begreppen.

Ett annat felaktigt rykte är att det är en toxisk tungmetall när det i själva verket är ett grundämne som finns naturligt i naturen precis som järn, koppar, zink.

Det man däremot inte pratar så mycket om är att vi får i oss för lite silver idag, nämligen en 10-del så mycket som för 40 år sedan, på grund av våra utarmade jordar.
För att komma upp i samma intag som för 40 år sedan behöver du ta 10 ml/ dag. För att stärka immunförsvaret och bekämpa bakterier, virus och svamp kan betydligt högre doser under en period vara effektivt.

Kan man överdosera kolloidalt silver?

Kroppen rensar ut silver hela tiden så det ackumuleras inte i kroppen.
Enligt WHO kan man konsumera upp till 10 gram rent silver under en livstid utan att gå över nolleffektdosen – NOAEL (No Observed Adverse Effect Level). Det innebär att du skulle dricka 1000 liter av kolloidalt silver med en styrka av 10 PPM för att komma upp till 10 gram silver.

Kan man bli blå av silver?

Det finns beskrivet om en man som drack stora mängder med 100-200 PPM starkt silver och utvecklade argyri – en blåaktig ton i huden. Han blev däremot frisk från sina sjukdomar som magsår, bihålebesvär och reumatism.

WHO har tagit fram en gräns för att ev kunna utveckla argyri till 25 gram konsumerat silver det motsvarar 2500 liter av ett 10PPM starkt kolloidalt silver. Den som konsumerar så mycket vatten skulle dö av vattenförgiftning snarare än att få biverkningar av kolloidalt silver. Det man glömt i dessa rekommendationer är att det mesta silvret utsöndras och försvinner ur kroppen.

Kan bakterierna utveckla resistens mot Kolloidalt silver?

Silver kväver bakterierna och fungerar inte på samma sätt som antibiotika som förgiftar bakterierna. Det innebär att resistens inte kan utvecklas. Här kan kolloidalt silver vara räddningen i kampen mot idag den farliga bakterieresistensen.

Hur länge har man använt silver som vattenrening och mot sjukdomar?

Hippocrates kolloidalt silverRedan Hippokrates – läkekonstens fader som levde 400 före Kristus beskrev hur han använde silver.

Det finns även beskrivet att silver användes som bakteriehämmare under antiken då det användes som konserveringsmedel, vattenrening och att strö i sår.

År 1614 finns bevarat texter om hur man använde KS mot hjärnhinneinflammation och epilepsi. Under krigen från Napoleons tid användes vattenkärl med silver för att rena vattnet.

Innan antibiotikan uppfanns användes silver mot infektioner. Läkemedelsindustrin försökte ta patent på kolloidalt silver, men nekades då det inte går att ta patent på en naturprodukt. Det är dessutom så billigt att framställa så att läkemedelsbolagen insåg att det inte gick att tjäna så stora pengar på det.

När pesten, syfilis och tyfus härjade som mest i Europa, klarade de rika sig bättre på grund av att de åt med silverbestick och drack ur bägare med silver.

I den indiska traditionen Ayurveda är silver ett flitigt användningsområde.
Referens: Här kan du ladda ner boken Colloids in health and desease. – En sammanfattning av kunskaper runt silver på 1920-talet.

Vilka sjukdomar har blivit bättre med kolloidalt silver?

Fram till 2010 såldes kolloidalt silver som kosttillskott. Därefter blev det nya regler genom EU och kolloidalt silver fick endast betecknas som vattenreningsprodukt.

Idag får man alltså inte sälja kolloidalt silver med syftet att läka sjukdomar.
Ändå är vittnesmålen otaliga från människor som botat sina förkylningar, influensa, hosta, heshet, urinvägsinfektion, prostatabesvär, vinterkräksjuka, svampinfektioner, brännskador, sårskador, liggsår, bensår, ögoninfektioner, borrelia, Ulcerös colit, Morbus Chron, herpes, vattenkoppor  och bältros med Kolloidalt silver. Ja listan på sjukdomar kan göras hur lång som helst, då silver dödar både virus, bakterier, svamp, amöbor och plasmodium.

Det går också att använda en nebulisator för att kunna andas in silver.
Flera med KOL och astma har vittnat om att de blir hjälpta av att andas in silver.

Silver som deodorant

Lukten från armsvett kommer från bakterier och andra mikroorganismer. På grund av silvrets förmåga att döda bakterier, svamp och virus kan den användas som deodorant.

Här kan du köpa Silver Deo
Här kan du köpa Kolloidalt silver

Ingalills kommentar:
I vår familj använder vi kolloidalt silver till både människor och djur.
Känner jag mig som att  jag ska bli förkyld, så tar jag en en klunk morgon och kväll och håller det i munnen under ett par minuter så det tas upp av slemhinnan under tungan. Det ger också en bra rengöring i munhålan.
Jag blandar även en skvätt i vattnet som jag dricker under dagen.
Vid förkylning/influensa, tar jag en så kallad ”silvergrogg”: ½ dl KS blandat i ½ dl rött vin och saften från en ½ citron. Sedan smuttar jag på det lite då och då under ett par timmar.Jag har alltid en flaska kolloidalt silver med mig på utlandsresan.

Tänk på att feber är kroppens sätt att ta hand om infektioner. Undvik febernedsättande om du inte har så hög feber. så kroppen får träna sitt immunförsvar. Följ kroppens eget sätt att jobba med temperatur genom att värma dig när du fryser och kyla dig när du svettas.
Det är först när febern går upp över 38,5 som du kan ta till något för att få ner febern.

Aslanbulldog silverHunden får 5 ml i en spruta direkt i munnen varje morgon och så en skvätt i vattnet, de lugnar ovälkomna mikrober i tarmen och löser slem i halsen. Han väger 15 kg.

Här kan du läsa mer om Kolloidalt silver och hitta fler referenser:
Kolloidalt silver, funktion och erfarenheter

 

Ingalill Vestman
”Sjuksköterskan som blev frisk” från en autoimmun sjukdom med hjälp av Funktionsmedicin. Idag är hon vidareutbildad inom funktionsmedicin för legitimerad vårdpersonal och har en Funktionsmedicinsk mottagning online och i Ystad.

Du kan boka tid för konsultation inom t.ex. följande områden:

Analyser och provtagning:

8 Kommentarer

 1. Monica Ivesköld

  Vilken otroligt bra och tydligt skriven blogg om kolloidalt silver. Tack Ingalill! Påskkramar!

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Tack Monica för din feedback. Det värmde. Det är viktiga ämnen med hälsa. Glad Påsk

   Svara
 2. AnnMargreth Härlin

  Hej jag har nyligen köpt KS då en väninna tyckte att jag skulle prova , jag har värk i händer och knän IBS mage med öppen magmun , jag är lite osäker på om jag ska börja dricka detta och hoppas på att jag ska må bättre, men jag har läst nu på er sida att det inte är skadligt tacksam för svar.

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Hej AnnMargreth. Kolloidalt silver är godkänt som vattenrenare och tar bakterier, virus, svamp och paraciter. Det är alltså helt ofarligt att dricka.
   För dina besvär tror jag att det skulle behövas en funktionsmedicinsk utredning på din mage för att se hur du har det med mikrobiomet i tarmen.
   Lycka till Ingalill

   Svara
 3. Anna Johansson

  Är det blodförtunnande ?

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Hej Anna.
   Det finns inga kända rapporter om att elektrokolloidalt silver ska vara blodförtunnande.
   Vänliga hälsningar Ingalill

   Svara
 4. Pia Kraft

  Hej,Inga-lill,har en fråga om IBS mage.
  Hur mycket KS kan man inta som en kur för att förbättra magen?
  Tacksam för svar.
  Hälsn Pia

  Svara
  • Ingalill Vestman

   Hej Pia.
   Kolloidalt silver fungerar så att de slår ut vissa gramnegativa bakterier som orsakar infektion samtidigt som det sparar många av de så kallade goda bakterierna. Det är därför det används och är godkänt som vattenrening bla.

   För att svara på din fråga så behöver jag veta betydligt mer om dig och dina specifika symtom för att hitta grundorsaken.
   IBS kan ha många orsaker och symtom. Det handlar om en obalans i mikrobiomet i tarmen som kan ha många orsaker.
   Stress, läkemedel, överkänslighet för tex spannmål, mejeri mm. Det kan också handla om överskott av patologiska bakterier som skapar inflammation i tarmen. För många är det en kombination av för lite fibrer, vilket förvärras då man ofta blir känslig för fibrer vid IBS. Man kan också ha för lite av vissa goda bakterier och då blir det en obalans.

   För att komma tillrätta helt med IBS bör man hitta grundorsaken. Det brukar ta ett år att bli bra med rätt åtgärder, efter att man tagit tester så man vet exakt hur det ser ut individuellt.

   Du är välkommen att boka fri telefontid i 20 min. så kan svara lite bättre på just din fråga. Du bokar här via min hemsida.

   Varma hälsningar Ingalill

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *